AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 25 November, 2019.

Threadripper 3

 
Evident, in momentul in care cititi afirmatiile de pe pagina anterioara, este firesc sa va intrebati “de ce”? Cum a fost posibil acest lucru? Care este motivul pentru care AMD Ryzen Threadripper 3970X si 3960X sunt altfel de procesoare decat inaintasii lor? Nu sunt tot Threaderipper-e? Ba da… dar…

Nu stiu daca va mai amintiti, dar primele generatii Threadripper erau alcatuite din doua pastile active, fiecare continand 2 CCX-uri, in cazul modelelor cu 12 sau 16 nuclee, respectiv din 4 pastile active, in cazul modelelor cu 24 sau 32 de nuclee. Fiecare pastila activa comunica in mod direct cu toate celelalte pastile de pe PCB, in cazul modelelor cu 12 sau 16 nuclee fiind atinsa o latime de banda teoretica de 50GBps (cu memoria setata DDR4 3200), in timp ce in cazul modelelor cu 24 sau 32 de nuclee fiind atinsa o latime de banda teoretica de 25GBps, datorita topologiei de tip mesh.

Practic, faptul ca fiecare pastila trebuia sa comunice in mod direct cu celelalte pastile avea ca efect cresterea latentei concomitent cu cresterea numarului de pastile. Generatia Zen2 a adus insa o serie de noutati importante. Astfel, topologia si modul de impachetare au fost schimbate. Va mai amintiti probabil de conceptul chiplet, respectiv de introducerea CCD-urilor. Procesoarele Ryzen 3000 sunt alcatuite dintr-o pastila separata, denumita cIOD, fabricata in litografie pe 12nm, care integreaza controller-ul de memorie, controller-ul PCI-E si generatorul de tact, in timp ce nucleele efective ale procesorului, impreuna cu memoria cache, sunt organizate in pastile denumite CCD, fabricate in litografie pe 7nm.

Fiecare CCD contine doua unitati CCX, fiecare unitate CCX fiind echipata cu 4 nuclee (8 fire de executie), 2MB cache L2 si 16MB cache L3. Asta inseamna ca fiecare CCD contine 8 nuclee (16 fire de executie), 4MB cache L2 si 32MB cache L3. Drept urmare, Ryzen 9 3950X, are, dupa cum stiti, 16 nuclee, 32 de fire de executie, 8MB cache L2 si 64MB cache L3.

Ei bine, aceeasi topologie este utilizata si in cazul procesoarelor din familia Threadripper 3, acestea fiind alcatuite din 4 CCD-uri fabricate in litografie pe 7nm si o pastila separata, IOD, fabricata in litografie pe 12nm. In acest fel, fiecare CCD este conectat la IOD printr-o magistrala directa (51.2GBps Read / 25.6GBps Write pentru DDR4 3200), avand acces in egala masura la controller-ele de memorie, respectiv la magistralele PCI-E.

Astfel, AMD Ryzen Threadripper 3960X este alcatuit din 4 CCD-uri cu 6 nuclee fiecare, rezultatul fiind un procesor echipat cu 24 de nuclee, 48 de fire de executie si 140MB cache (L2+L3), in timp ce AMD Ryzen Threadripper 3970X este alcatuit din 4 CCD-uri “full” (8 nuclee), rezultatul fiind un procesor echipat cu 32 de nuclee, 64 de fire de executie, respectiv 144MB cace (L2+L3).

Datorita topologiei, care separa partea I/O de nucleele efective, respectiv cantitatii de memorie cache (2950X era echipat cu 40MB cache L2+L2, in timp ce 2990WX era echipat cu 80MB cache L2+L3), procesoarele din familia Threadripper 3 au din start un avantaj fata de inaintasii lor.

Acesta este combinat cu sporul de performanta adus de arhitectura Zen2, densitatea mai mare pe care o aduce procesul de fabricatie pe 7nm si nu in ultimul rand de optimizarile la nivel software implementate de producatorii de sisteme de operare (Windows Scheduler), respectiv de producatorii de aplicatii. Din acest motiv, AMD Ryzen Threadripper 3970X si 3960X au mult mai multe in comun cu 3950X si seria Ryzen 3000, decat cu procesoarele din cele doua generatii Threadripper anterioare, dupa cum vom vedea si in rezultatele testelor de astazi.

 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen Threadripper 3 – Part 2 – AMD Ryzen Threadripper 3970X & 3960X Review

  1. Gabriel Petre a scris pe:

    RIP Intel !

  2. Daniel Necula a scris pe:

    “” – evident, utilizam Windows 10 Pro x64, cu toate update-urile la zi (in cazul de fata versiunea 1903) “”

    Deja e 1909. Media creation tool deja e la versiunea 1909.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Absolut, dar procesoarele astea nu se testeaza in 2 zile. Cand am inceput testele, 1903 cu November update era cea mai recenta versiune. Nu schimb conditiile de test in timpul testelor, conteaza ce e disponibil cand incep eu testele, nu cand public.

  4. walterescu a scris pe:

    In platforma de test apare un ssd Samsung 970PRO 1TB iar in fotografie e un MP600. Cel din urma ar fi influentat unele din rezultate ?.
    Am vazut teste comparative in care a intrat si Intel Xeon W-3175X desi se pare ca pretul il duce in alta liga. Ar fi meritat comparatia ?

  5. Dan a scris pe:

    Fain articol, mulțumim pentru update-uri si exclusivități.
    Si acum doamnelor si domnilor – sau Ladies and gentlemen cum spun englezii- concluzia finala a acestui review este ca
    cel mai performant procesor desktop – AMD Ryzen 3950X este mai performant decât cel mai bun procesor Intel HEDT.
    In plus Ryzen 3950X este cu 25% mai ieftin.
    Ryzen Threadripper oferă un raport preț/performanță excelente si pur si simplu nu au nici un fel de concurenta din partea celor de la intel.
    Așa că în 2019 în sfârșit utilizatorul poate să facă împăcat o investiție inteligentă – performanta si preț imbatabile.
    E amuzant si de compătimit Intel care încă încearcă să amăgească utilizatorii neinformați cu denumirile lor complicate la procesoare.
    Pentru PR-ul de la Intel: este necesar să faceți un update la realitatea din 25.11.2019.
    Astfel că se impune o redenumire mai realistă a familiilor de procesoare Intel.
    Core I9, atât desktop cat si HEDT nu își merita această denumire – titulatură.
    Nu le mai ajută “fața” – adică performanța și nici prețul.
    Procesoarele Intel HEDT ar trebui mai degrabă redenumite Core I8.
    Așa zis-ele procesoare desktop Core i9 e cazul să fie redenumite Core I7.
    Si tot așa Core I5, Core I3 pana ajungem la Core i1 (asta e realitatea).

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Walterescu – folosim acelasi ssd pentru toate platformele, cel din tabel. Corsairul a fost trimis de AMD, nu l-am folosit, la fel cum nu am folosit nici memoriile. Ar fi afectat sigur scorul in PCMark. In rest nu.

  7. Ion a scris pe:

    Total annihilation!!!

Lasa-ne un comentariu: