AMD Ryzen 3000 – Part I – Arhitectura, modele, pret

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 11 June, 2019.

Arhitectura

 
Evident, procesul de fabricatie si noul mod de impachetare sunt doar o parte dintre noutatile introduse astazi, cealalta parte importanta fiind noua arhitectura Zen 2, datorita careia procesoarele din familia AMD Ryzen 3000 aduc o imbunatatire a IPC-ului de pana la 15%. Asa cum va puteti inchipui, aceasta arhitectura este in lucru de mai bine de 4 ani, aducand imbunatatiri la toate capitolele, de la implementarea unui nou branch predictor si pana la dublarea memoriei cache, utilizarea unei topologii diferite, introducerea unor noi masuri de securitate hardware si optimizarea modului in care sistemul de operare aloca sarcinile nucleelor procesorului.

Astfel, odata cu update-ul din Mai lansat de Microsoft pentru Windows 10, atat modul in care nucleele sunt adresate, cat si schimbarea frecventei in functie de sarcina, au fost imbunatatite semnificativ, avand ca efect direct o reducere a latentelor, o alocare imbunatatita a resurselor precum si cresterea compatibilitatii cu un numar ridicat de fire de executie. Astfel, chiar daca de aceasta data controller-ul de memorie se afla pe o alta pastila, dublarea memoriei cache L3 impreuna cu introducerea unor noi instructiuni au ca efect direct reducerea latentei pana la 33ns, o imbunatatire semnificativa fara de primele doua generatii Ryzen.

Cu alte cuvinte, nu avem de-a face doar cu o crestere a performantei datorata dublarii numarului de nuclee si sporului de frecventa adus de utilizarea procesului de fabricatie pe 7nm, ci si cu o crestere efectiva a performantei per clock, chiar si in regim de functionare single-threaded.

 

Comentarii

6 comentarii la: AMD Ryzen 3000 – Part I – Arhitectura, modele, pret

 1. rage fuury a scris pe:

  Un thumb up pentru Monstru!

 2. eidos a scris pe:

  Oare cat de fan trebuie sa mai fii sa cumperi Intel acum? 🙂
  Trebuie sa iubesti concurenta … mai ales pt. preturi

 3. meseriasugt a scris pe:

  O sa fie un an cu surprize, tare ultima poza, cred ca ai fi putut avea un rol in GOT! 🙂

 4. m1k a scris pe:

  Multumesc!
  O lectura placuta, la obiect si informatii foarte utile.

 5. Daniel Necula a scris pe:

  Inainte de core 2 duo aveam amd athlon. Acum am i7 8700 … la naiba, se pare ca urmatorul va fi iar amd. Daca ryzen 1xxx parea un bobarnac dat lui Intel acum deja cu seria 3000 e ditamai sutul in fata intel-ului.

 6. Exceptional articolul – apreciem efortul . Bravo AMD .

Lasa-ne un comentariu: