AMD Ryzen 3000 – Part I – Arhitectura, modele, pret

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 11 June, 2019.

Concluzii

 
Daca in urma cu 2 ani AMD castigau inimile pasionatilor prin revenirea spectaculoasa pe piata procesoarelor high-end, lansarea familiei AMD Ryzen 3000, bazata pe arhitectura Zen 2, este o confirmare a eficientei si scalabilitatii conceptului arhitectural Zen si o consolidare a pozitiei AMD in segmentul high-end, acestia oferind nu doar produsele cu cel mai bun raport calitate / pret, dar si produsele cu cea mai ridicata performanta.

Conform oficialilor companiei, Zen 3 este deja in productie, iar Zen 4 se afla momentan in stadiu de dezvoltare, AMD incercand sa ofere o crestere semnificativa de la o generatie la alta, atat din punct de vedere al numarului de nuclee, cat si din punct de vedere al IPC-ului.

Astfel, dupa o lunga perioada de stagnare, in care am primit progres in doze mici, piata procesoarelor si-a recapatat o parte din dinamismul de alta data, in care fiecare lansare aducea ceva nou si interesant. Pentru a putea discuta insa de acelasi nivel de inovatie, asteptam insa si raspunsul celor de la Intel.

Pana atunci, trebuie sa recunosc ca AMD Ryzen 3000 arata bine, aducand si mai multa putere de calcul in segmentul mainstream, respectiv modele si mai puternice in segmentul high-end. Desigur, cei care isi doresc cel mai ridicat nivel de performanta vor trebui sa sape adanc in buzunar. Totusi, faptul ca acum avem procesoare cu 8 nuclee si 16 fire de executie la 329 USD, respectiv procesoare cu 6 nuclee si 12 fire de executie la 199 USD spune multe despre modul in care piata a evoluat in ultimii doi ani si pentru asta cei de la AMD merita felicitati!

Evident, pentru a vedea exact cum se descurca procesorele din seria AMD Ryzen 3000 in suita de benchmark-uri LAB501, ne revedem pe 7 Iulie, cu partea a II-a a seriei de articole dedicata acestora. Si trebuie sa va spun de pe acum… lucrurile arata interesant!
 

Comentarii

6 comentarii la: AMD Ryzen 3000 – Part I – Arhitectura, modele, pret

 1. rage fuury a scris pe:

  Un thumb up pentru Monstru!

 2. eidos a scris pe:

  Oare cat de fan trebuie sa mai fii sa cumperi Intel acum? πŸ™‚
  Trebuie sa iubesti concurenta … mai ales pt. preturi

 3. meseriasugt a scris pe:

  O sa fie un an cu surprize, tare ultima poza, cred ca ai fi putut avea un rol in GOT! πŸ™‚

 4. m1k a scris pe:

  Multumesc!
  O lectura placuta, la obiect si informatii foarte utile.

 5. Daniel Necula a scris pe:

  Inainte de core 2 duo aveam amd athlon. Acum am i7 8700 … la naiba, se pare ca urmatorul va fi iar amd. Daca ryzen 1xxx parea un bobarnac dat lui Intel acum deja cu seria 3000 e ditamai sutul in fata intel-ului.

 6. Exceptional articolul – apreciem efortul . Bravo AMD .

Lasa-ne un comentariu: