Review – Intel Core i9 10980XE – Cascade Lake X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 25 October, 2019.

Intel Core i9 10980XE

 
Scriu aceste randuri de pe un notebook ultraportabil echipat cu un procesor Intel cu 4 nuclee… sistemul de daily-use este echipat de asemenea cu un procesor Intel si chiar daca platforma de teste va fi echipata in curand cu un procesor AMD, mai bine de 10 ani am utilizat platforme Intel. Desigur, asta nu inseamna ca nu am apreciat procesoarele AMD, ba din contra, am avut mai multe sisteme cu astfel de procesoare pe birou pe vremuri, decat sisteme Intel.

Totusi, mai bine de zece ani gigantul albastru a dominat piata fara drept de apel, fiind unica solutie pentru pasionati. Si totusi… undeva in ultimii ani, ceva a mers prost. Planurile ambitioase au fost date peste cap, chiar daca discutam despre compania care angajeaza unii dintre cei mai priceputi ingineri in industrie, iar conducerea companiei a ghidat formidabila masinarie Intel, alta data absolut imbatabila, intr-o directie gresita, in care cel mai mare producator de procesoare din lume s-a trezit deodata intr-o pozitie vulnerabila.

Desigur, revenirea furibunda a celor de la AMD a contribuit din plin la acest lucru, insa… va spun un mic secret… sa nu credeti ca in aceasta industrie un producator de talia Intel nu are informatii despre ceea ce intreprinde adversarul sau. Este ceva inevitabil, fie ca discutam despre oameni care trec de la o companie la alta, fie ca discutam despre jurnalisti care impartasesc informatii cu diverse companii. Cert este ca Ryzen nu a fost o surpriza pentru Intel, iar iteratiile care au urmat au respectat o progresie fireasca.

Nu, impasul in care se afla Intel in acest moment nu este unul cauzat de ignoranta, ci mai degraba de setarea unor teluri care au fost imposibil de realizat din motive tehnice – punerea la punct a unui proces tehnologic mai performant decat ceea ce ofera TSMC si Samsung. Incercarea celor de la Intel de a trece de la procesul de 14nm direct la un proces de 10nm a esuat, motiv pentru care in ultimii 5 ani avem de-a face cu acelasi proces de fabricatie, rafinat ce-i drept cu toata priceperea inginerilor companiei, respectiv cu doar 2 noduri arhitecturale majore, rafinate de asemenea la nesfarsit.

Totusi, atata timp cat AMD nu au putut oferi ceva competitiv, acest lucru nu a reprezentat un impediment pentru cei de la Intel, acestia dubland pretul procesoarelor high-end in ultimii ani. Asa am ajuns la procesoare cu 18 nuclee si 36 de fire de executie, care costau 1999 USD. Si acest lucru a functionat, pana in momentul in care a vazut lumina zilei ce-a de-a doua generatie AMD Threadripper, cu monstruosul 2990WX echipat cu 32 de nuclee si 64 de fire de executie, comercializat pentru un pret mai mic.

Iar in momentul in care ce-a de-a treia generatie AMD isi facea aparitia, aducand un spor considerabil de performanta, care preconiza dominatia absoluta a monstrilor Threadripper bazati pe aceeasi arhitectura, pentru prima data in istoria, sa care se intinde pe mai bine de jumatate de secol, gigantul american nu a mai avut de ales si a redus preturile procesoarelor high-end!

Astfel, peste ~2 saptamani cand veti citi review-urile de lansare, veti putea vedea ca varful de gama, Intel Core i9 10980XE, costa acum 999 USD, Intel Core i9 10940X (14c/28t) costa 797 USD, Intel Core i7 10920X (12c/24t) costa 700 USD, iar mezinul seriei, Intel Core i7 10900X (10c/20t) costa 599 USD. De asemenea, veti remarca probabil ca un singur procesor are un echivalent in tabara AMD din punct de vedere al nucleelor, ma refer aici la Intel Core i7 10920X (12c/24t) vs AMD Ryzen 9 3900X (12c/24t), iar un model cu 16 nuclee si 32 de fire de executie nu exista in line-up-ul Intel… Probabil pentru ca AMD Ryzen 9 3950X.

Cert este ca Intel au redus pentru prima data in istorie preturile procesoarelor high-end, lansand o noua familie de procesoare, bazata pe un proces de fabricatie si o arhitectura rafinate in timp, fara a fi vorba despre o arhitectura noua. De aceasta data avem de-a face cu frecvente ceva mai mari si preturi reduse la jumatate, patch-uri de securitate aplicate din fabrica si, conform surselor noastre, o disponibilitate ridicata in magazine inca din momentul lansarii.

Bonus – desi exista si modele noi de placi de baza, bazate pe revizia de chipset X299X, placile de baza LGA2066 sunt complet compatibile cu noile procesoare printr-un simplu update de BIOS. Ei… asta nu este ceva ce am vazut prea des la Intel in ultimii ani, nu-i asa?

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Intel Core i9 10980XE – Cascade Lake X

  1. Dan a scris pe:

    O supriza placuta aceasta avanpremiera. Multumim pentru review.
    Conform acestor teste, se pare ca toata “noua” gama de procesoare Intel HEDT va fi depasita de noile AMD Threadripper si chiar si de Ryzen 3950X.
    Au aparut deja unele benchmark-uri cu 3950X.
    Asa ca reducerea de pret era o necesara revenire la realitatea anului 2019 pentru Intel. Chiar si asa s-ar putea sa nu fie suficient.
    Se anunta vrenuri bune de cumparat procesoare, d.p.d.v. pret/performanta pentru toata lumea – AMD sau Intel 🙂

  2. Vesti bune pentru procesoare, dar ce ne facem cu placile video unde un RTX 2080 Ti e si 6000/6500 lei.

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Avem nevoie de concurenta ai la capitolul placi grafice…

  4. cerulliber a scris pe:

    @Monstru,
    1. consideri ca 32 gb vs 16 la amd a impactat pozitiv Intel in unele teste?
    2. in segmentul acesta de pret, noua gama Threadripper va fi mai reprezentativa pt concurenta ?
    3. in zona entuziastilor, de ce ar alege cineva o platforma fara pci ex 4.0 ?
    Multumim pt review si pt ce faci pt noi !

  5. Monstru Post author a scris pe:

    1 – nu cantitatea a afectat performanta, ci configuratia quad-channel. Ceea ce au si AMD pe Threaripper

    2 – Threadripper vor fi mai performante, sa vedem ce pret vor avea

    3 – In zona entuziastilor nu. Dar pentru unii profesionisti nu reprezinta neaparat o problema.

Lasa-ne un comentariu: