Review Intel Core i5 7640X – Kaby Lake-X
Intel Core i5 7640X
Ehehei, dragii monstrului… dar cum se mai schimba timpurile… si orice analiza, orice introspectie iti da de gandit, facandu-te sa realizezi ca nimic nu este definitiv… si nimic nu tine o vesnicie. Sa luam cazul Intel, de exemplu. Nu, nu pentru un motiv, pentru o sumedenie de motive. Va mai aduceti aminte cand varful de gama costa 999 USD? Monstrul isi aduce aminte.
Eh… cum au trecut vremurile… Luni s-au lansat 5 procesoare noi… si ce-i drept, varful de gama costa tot 999 USD. Avand 10 nuclee si 20 de fire de executie, pare o adevarata reducere fata de Broadwell-E-ul lansat anul trecut pentru 1723 USD, nu-i asa? Doar ca… de undeva din spatele cortinei ni se sopteste ca vom vedea anul acesta si ceva procesor cu 18 nuclee si 36 de fire de executie. Iar acesta, spun zvonurile, nu ar mai costa 999 USD.
Desigur, nu este lansat inca, prin urmare nu avem motiv sa ne batem acum capul cu politica de preturi. Astazi, in acest moment, varful de gama costa din nou 999 USD… si asta este bine. Dar acesta nu este singurul motiv pentru care reflectam asupra naturii schimbatoare a tot ceea ce ne inconjoara. Nici vorba, ne-au dat cei de la Intel si alte motive pentru asta.
Cum ar fi faptul ca luni s-au lansat oficial procesoarele Kaby Lake-X si Skylake-X. In mod ciudat insa, doar o mana de site-uri au publicat articole in momentul lansarii (10-20 la nivel mondial). Mai mult decat atat, majoritatea site-urilor au avut un model sau doua pentru teste. Si uite asa imi aduc eu aminte despre vremuri in care potcoveam procesorul cu 99 de ocale de cupru, de sarea pana la cer frecventa cand il raceam cu azot, iar procesoarele ajungeau pe masa de teste cu saptamani, uneori si luni, inainte de lansare. Desigur…imi aduc aminte.
Dar erau alte vremuri, nu-i asa? Vremuri in care aveam birou local, vremuri in care vedeam intr-o lansare o singura generatie de produse, nu doua, ca in cazul de fata. Vremuri in care AMD isi pierdusera calea si nu le puneau probleme celor din echipa albastra, astfel incat acestia nu erau nevoiti sa lanseze repede si doua modele din ultima generatie mainstream pe platforma HEDT, ca sa poata iesi castigatori la capitolul IPC. Ca deh, ceva mare, cu 16 nuclee si 32 de fire de executie pandeste in intuneric.
Si daca se va lansa inaintea unor noi modele HEDT de la Intel cu mai multe nuclee, nu vom mai vorbi doar despre raport calitate / pret in ograda AMD, ci si despre cel mai puternic procesor overall. Iar asta, dragii mei, nu a mai vazut monstrul din vremuri imemoriale. Si atunci… este normal sa vedem si Kaby Lake-uri lansate astazi… ca deh… IPC. Si atunci, nu-i asa ca este normal sa incepem testele cu cel mai mic si mai pitic procesor lansat luni, pe numele lui Intel Core i5 7640X ? Noi asa ne-am gandit. Ca oricum exemplarele noastre de Skylake-X se bucura de vacante exotice prin cargo-urile diversilor curieri care le aduc aici… Sa testam deci un i5!
Comentarii
Deci din ce inteleg eu din benchmarks si etc. Daca vrem performanta allround tot Ryzen 7 e varianta castigatoare? Pentru ca sincer vorbind daca inca sunt oameni cu 2500k etc nu poti sa le vinzi gogoasa ca ïti cumperi acum procesorul asta cu platforma asta si ai posibilitatea in viitor sa faci upgrade la ceva mai bun. Stim cu totii cum sta treaba cu socket-urile la intel si compatibilitatea lor deci in 2 ani x299 e obsolute. Bravo baieti pentru munca. Keep it up.
În opinia mea ( desi am intel i5 6600k ) cred ca cel mai bun raport pret/performanța în work/performanța în jocuri îl are ryzen 7 1700 cu cooler stock si o placă de baza din seria B350( msi gaming plus/ gigabyte aorus gaming 3) cu memorii la 3200MHz.
Daca tot se dorea un single thread monster (asa cum pare a fi), ar fi fost si mai potrivit cu controller quad-channel. Zic si eu…
Stimabililor ca întotdeauna va urmăresc și savurez la birou fiecare articol bătut la tastaturile voastre iar ca dovada a acestui lucru vreau sa atrag atenția unui mic amănunt care m-a făcut curios sa verific care este informația corecta. La începutul articolului precizați următorul lucru:
“ni se sopteste ca vom vedea anul acesta si ceva procesor cu 18 nuclee si 36 de fire de executie” iar mai jos “Ca deh, ceva mare, cu 16 nuclee si 32 de fire de executie pandeste in intuneric.”
Poate nu am înțeles eu contextul ori s-au pierdut doua nuclee în cel de-al doilea paragraf.
Aurel – multumim pentru aprecieri. Noi ne refeream la doua procesoare diferite. Astfel, in primul caz era vorba despre Intel Core i9 7980XE (18/36) iar in al doilea despre AMD Threadripper (16/32).
Cel care pandeste in umbra este baciul AMD, Threadripper, cu cele 16 nuclee ale sale.
Ce se intampla cu benchmark-urile si aplicatiile? Sunt mai multe care au rezultate dezechilibrate, ca si cum ar fi specializate pe anumite atribute ale procesorului/platformei sau care chiar par a avea probleme in anumite configuratii. Nu mi se pare corect a avea aceeasi pondere cu celelalte benchmark-uri/aplicatii in rezultatul final/concluzii. Poate ar fi bine sa specificati ce favorizeaza fiecare benchmark/aplicatie pentru a ne forma o parere de ansamblu mai completa si pentru a nu fi indusi in eroare de anumite presupuneri in timpul citirii articolului…
Nenea Monstru, scuze dacă greşesc cu ceva dând link, dar nenea ăsta chiar m-a intrigat: https://www.youtube.com/watch?v=f7BqAjC4ZCc Oare mănâncă rahat turcesc cu apă rece dă izvor sau chiar e o problemă cu noile plăci de bază x299 în ce priveşte răcirea? Pentru cei care n-au răbdare să vadă clipul sau dacă vom fi “cenzuraţi” 🙂 ei bine nenea ăla avertizează că noile plăci de bază x299 au răcirea pasivă cam degeaba şi că ajung la temperaturi de peste 100 de grade pă la vrm-uri, iar cei 8 pini pentru alimentarea cpu-ului n-ar fi de ajuns ducând la o încălzire excesivă a cablurilor de la sursă şi pe o vară toridă un incendiu e tot ce ne trebuie. Aşadar părerea ta de expert, sunt sau nu noile plăci de bază x299 cum le zice nenea ăsta, un “x299 vrm disaster”?
In cazul de fata nu am intampinat probleme. Desigur, nu am testat toate placile X299
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube