Review Intel Core i5 7640X – Kaby Lake-X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 23 June, 2017.

Overclocking

 
Fiind vorba despre acelasi proces de fabricatie si aceeasi arhitectura, nu aveam mari asteptari la capitolul overclocking pe aer. Cu toate acestea, exemplarul nostru de Intel Core i5 7640X a rulat stabil la 5GHz cu o tensiune de 1.25v, atingand 5222MHz in conditiile in care am utilizat ventilatorul stock livrat impreuna cu Noctua NH-D15, iar in camera temperatura mediului ambient trecea de 30 oC.

Totusi, nu modul in care se comporta procesorul este partea interesanta la acest capitol. Nici vorba…adevarata surpriza o avem la capitolul memorii. Si aici, nu pot sa nu revin pentru o secunda la ceea ce spuneam pe prima pagina… cum se schimba timpurile. Si nu pot sa nu ma gandesc la cei care au investit intr-un Maximus Apex Z270 in Februarie, de exemplu, doar pentru a vedea cum acesta devine complet inutil, cel putin pe partea de memorii, doar 5 luni mai tarziu.

Da, MSI X299 Gaming Pro Carbon este placa folosita pentru actualul record mondial de frecventa pentru memorii. Doar ca acolo discutam despre azot lichid, memorii si procesoare alese din sute de bucati. In cazul nostru insa, utilizand aceleasi memorii G.Skill TridentZ 16GB 3600MHz CL16 din testul de memorii, am putut rula Prime 95 la aceleasi setari (DDR4 4300 18-18-18-36), fara nici o dificultate. Adevarata surpriza am avut-o insa in momentul in care am atins DDR4 4500, pe aer, utilizand 2 stick-uri de memorie si un banal NH-D15…

Cel putin la capitol overclocking al memoriilor, era Z270 a apus oficial, iar X299 este noul monstru, capabil sa ruleze stabil la 5GHz cu memoriile DDR4 4300… utilizand procesorul si memoriile potrivite. Asta da, este un progres, mai ales ca nu discutam despre o placa dotata cu 2 slot-uri de memorie, gandita special pentru asa ceva.

 
5025MHz – 1.25v – Prime 95

 
5122MHz – 1.35v – Cinebench

 
5222MHz – 1.4v – PiFast

 
DDR4 4300 18-18-18-36 1.4 vDDR – Prime 95

 
DDR4 4500 19-19-19-39 1.4 vDDR – Windows

Comentarii

9 comentarii la: Review Intel Core i5 7640X – Kaby Lake-X

 1. Marius a scris pe:

  Deci din ce inteleg eu din benchmarks si etc. Daca vrem performanta allround tot Ryzen 7 e varianta castigatoare? Pentru ca sincer vorbind daca inca sunt oameni cu 2500k etc nu poti sa le vinzi gogoasa ca ïti cumperi acum procesorul asta cu platforma asta si ai posibilitatea in viitor sa faci upgrade la ceva mai bun. Stim cu totii cum sta treaba cu socket-urile la intel si compatibilitatea lor deci in 2 ani x299 e obsolute. Bravo baieti pentru munca. Keep it up.

 2. Martinescu Robert-Ionel a scris pe:

  În opinia mea ( desi am intel i5 6600k ) cred ca cel mai bun raport pret/performanța în work/performanța în jocuri îl are ryzen 7 1700 cu cooler stock si o placă de baza din seria B350( msi gaming plus/ gigabyte aorus gaming 3) cu memorii la 3200MHz.

 3. Artanis a scris pe:

  Daca tot se dorea un single thread monster (asa cum pare a fi), ar fi fost si mai potrivit cu controller quad-channel. Zic si eu…

 4. Stimabililor ca întotdeauna va urmăresc și savurez la birou fiecare articol bătut la tastaturile voastre iar ca dovada a acestui lucru vreau sa atrag atenția unui mic amănunt care m-a făcut curios sa verific care este informația corecta. La începutul articolului precizați următorul lucru:
  “ni se sopteste ca vom vedea anul acesta si ceva procesor cu 18 nuclee si 36 de fire de executie” iar mai jos “Ca deh, ceva mare, cu 16 nuclee si 32 de fire de executie pandeste in intuneric.”
  Poate nu am înțeles eu contextul ori s-au pierdut doua nuclee în cel de-al doilea paragraf.

 5. Monstru Post author a scris pe:

  Aurel – multumim pentru aprecieri. Noi ne refeream la doua procesoare diferite. Astfel, in primul caz era vorba despre Intel Core i9 7980XE (18/36) iar in al doilea despre AMD Threadripper (16/32).

 6. Io a scris pe:

  Cel care pandeste in umbra este baciul AMD, Threadripper, cu cele 16 nuclee ale sale.

 7. dor a scris pe:

  Ce se intampla cu benchmark-urile si aplicatiile? Sunt mai multe care au rezultate dezechilibrate, ca si cum ar fi specializate pe anumite atribute ale procesorului/platformei sau care chiar par a avea probleme in anumite configuratii. Nu mi se pare corect a avea aceeasi pondere cu celelalte benchmark-uri/aplicatii in rezultatul final/concluzii. Poate ar fi bine sa specificati ce favorizeaza fiecare benchmark/aplicatie pentru a ne forma o parere de ansamblu mai completa si pentru a nu fi indusi in eroare de anumite presupuneri in timpul citirii articolului…

 8. CIP a scris pe:

  Nenea Monstru, scuze dacă greşesc cu ceva dând link, dar nenea ăsta chiar m-a intrigat: https://www.youtube.com/watch?v=f7BqAjC4ZCc Oare mănâncă rahat turcesc cu apă rece dă izvor sau chiar e o problemă cu noile plăci de bază x299 în ce priveşte răcirea? Pentru cei care n-au răbdare să vadă clipul sau dacă vom fi “cenzuraţi” 🙂 ei bine nenea ăla avertizează că noile plăci de bază x299 au răcirea pasivă cam degeaba şi că ajung la temperaturi de peste 100 de grade pă la vrm-uri, iar cei 8 pini pentru alimentarea cpu-ului n-ar fi de ajuns ducând la o încălzire excesivă a cablurilor de la sursă şi pe o vară toridă un incendiu e tot ce ne trebuie. Aşadar părerea ta de expert, sunt sau nu noile plăci de bază x299 cum le zice nenea ăsta, un “x299 vrm disaster”?

 9. Monstru Post author a scris pe:

  In cazul de fata nu am intampinat probleme. Desigur, nu am testat toate placile X299

Lasa-ne un comentariu: