Broadwell-E – Intel Core i7 6950X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 31 May, 2016.

Intel Core i7 6950X

 

Imi amintesc cu placere momentul in care Intel au lansat primul procesor cu 6 nuclee si 12 fire de executie pentru desktop (a se citi anul 2010 si nucleul “Gulftown”). Dupa atata amar de vreme cand a trebuit sa ne multumim cu un maxim de 4 nuclee, Intel a trecut la nivelul urmator si de atunci platforma dedicata entuziastilor a mentinut in permanenta un avans tehnologic comparativ cu variantele destinate utilizatorilor normali.

In ultimii 3 ani am pornit de la 6 nuclee / 12 fire de executie (Ivy Bridge-E in 2013), am trecut la 8 nuclee / 16 fire de executie (Haswell-E in 2014) pentru ca in final sa ajungem la subiectul articolului nostru de astazi ce are nici mai mult nici mai putin decat 10 nuclee si 20 fire de executie. Asadar, tocmai ati facut cunostinta cu Broadwell-E ce se lanseaza astazi in variante de 6, 8 si 10 nuclee cu preturi incepand de la 434$ si culminand cu 1723$ cat costa varful de gama Core i7 6950X.

Despre toate astea vom vorbi pe indelete in articolul de astazi, dar mai intai trebuie sa raspundem la o intrebare naturala si pe care multi dintre voi sigur o au in acest moment: de ce a lansat Intel Broadwell-E si nu a trecut direct la Skylake-E? In primul rand introducerea lui Broadwell-E este un refresh al platformei X99, fiind pastrata compabilitatea cu placile de baza deja existente pe piata. Astfel atat producatorii de placi de baza precum si Intel vor fi fericiti pentru ca pot sa-si epuizeze linistiti stocurile pana va fi lansata o platforma noua pentru Skylake-E (din cate se pare tot in acest an, spre sfarsit).

Pana acum nu am putut compara nuclee Haswell si Broadwell direct pentru a vedea exact despre ce imbunatatiri arhitecturale vorbind, dar astazi putem face exact acest lucru. Core i7 5775C a fost o struto-camila, avand memoria cache L3 cuplata cu o placa video integrata puternica dar numai 6MB cache L2 si un TDP limitat la 65W. Era deblocat dar overclocking-ul nu era chiar punctul sau forte, iar noi am banuit ca tocmai memoria L3 este vinovata pentru aceasta limitare. Fie am avut dreptate, fie arhitectura Broadwell a fost gandita pentru solutii portabile si pur si simplu nu poate. Toate intrebarile isi vor gasi astazi raspunsuri asadar haideti sa trecem la fapte.

 

5

 

Comentarii

9 comentarii la: Broadwell-E – Intel Core i7 6950X Review

  1. Florin a scris pe:

    Cred ca aceste procesoare ar trebui testate cu noile placi gtx 1080(preferabil nu FE) la fregventa de 1080p, pe fps minim, pentru ca multe din testele ce au aratat fps minim, au aratat ca gtx 1080 pare a fii … “bottlenecked”, fiind cazuri unde minimum de fps a fost acelasi sau mai jos decat cel al unui 980 ti sau chiar 980 in cateva cazuri.

  2. Nicu a scris pe:

    Fain test, mc mult. Dupa cum se vede nu prea merita sa vand procesorul meu actual (5820K@4.5 GHz) si sa iau un 6800K/6850K…

  3. Ivan robert a scris pe:

    Vaileu mama si eu inca sunt super multumit de X5670-ul meu la stock (nu am nevoie de oc momentan) :))

  4. Monstru a scris pe:

    Florin – procesorul nu este “limitat” in nici un fel de placa video, stai linistit. Broadwell E nu este procesor de gaming, dupa parerea mea.

  5. cleiielc a scris pe:

    Are dreptate Florin

    Cred ca aceste procesoare ar trebui testate cu noile placi gtx 1080 (preferabil nu FE)

  6. Monstru a scris pe:

    NonFE-urile nu erau disponibile in momentul realizarii articolului iar Broadwell E nu e procesor de gaming.

  7. Cristabnnj a scris pe:

    Ei nu chiar. “Intel is positioning the new high-end desktop processors including the Core i7-6950X towards extreme gamers and content creators.” Nu e de gaming, e de Xtreme gaming.

  8. Monstru a scris pe:

    Ei pot spune ca este facut si pentru bucatarie, noi am spus parerea noastra. Nimeni nu va opreste sa il cumparati pentru gaming, daca asta vreti 🙂

  9. AMD a scris pe:

    La 8000 roni ,cat costa,prea putini gameri o sa-si achizitioneze asa ceva.Mai bine se indreapta spre o placa video high.

Lasa-ne un comentariu: