Intel Core i7 7700K – Studiu de overclocking – Partea I – Aer & AIO
Core i7 7700K – Overclocking pe aer
Acum cativa ani overclocking-ul era destul de previzibil si intuitiv, existand in majoritatea cazurilor o scalare direct proportionala a frecventei cu racirea si tensiunea de alimentare aplicata. Se pare ca tick-tock-ul folosit de Intel cu succes in cazul procesului de fabricatie / arhitecturii se poate aplica la fel de usor si in cazul overclocking-ului. Am trecut prin multe platforme si arhitecturi pana in acest moment, dar uitandu-ne in trecut doar cateva produse au fost cu adevarat spectaculoase din acest punct de vedere. Incepand cu Celeron 300A ce putea rula la frecvente de peste 450MHz doar prin marirea FSB-ului, trecand prin procesoarele AMD pe Socket A care aveau multiplicator deblocabil prin unirea puntilor L1 de pe procesor si terminand cu procesoarele cu nucleu Cedar Mill, primele care depaseau frecvente de 8GHz. Tin minte ca primele sesiuni pe LN2 le-am efectuat pe Conroe (65nm), insa arhitectura imprumutata de la Dothan a facut ca frecventa obtinuta sa depaseasca cu greu 5GHz. Acest lucru avea sa se schimbe odata cu introducerea procesului pe fabricatie pe 45nm.
Wolfdale (45nm) a permis frecvente de bench care treceau cu usurinta de 6GHz, in schimb trecerea la o arhitectura noua si implicit cresterea IPC-ului ne-a adus procesoare (Bloomfield si Lynnfield) care cu greu treceau de 5.5GHz. Totul s-a rezolvat prin introducerea tock-ului denumit Gulftown (32nm), care a urcat frumos din nou la 6.8GHz. Apoi a venit momentul Sandy Bridge cand in cele mai multe cazuri racirea extrema era inutila, cam aceeasi situatie pe care o intalnim in momentul de fata la seria GTX 10xx de la NVIDIA, majoritatea functionand la 2100MHz pe aer. Dupa Sandy Bridge, am avut emotii la fiecare lansare Intel. Ivy Bridge mergea cu tubul plin si readucea frecventa de bench undeva intre 6.8GHz si 7GHz, dar Haswell a dat-o din nou in bara dintr-un punct de vedere, VRM-ul integrat facand caa temperaturi mai mici de -140 oC sa fie un vis frumos. Chiar si asa, frecventele atinse au depasit 7GHz pentru cele mai bune exemplare.
Mai departe ajungem la Broadwell, care nu poate fi mentionat in aceeasi propozitie cu cuvantul overclocking, pasul urmator fiind Skylake, care scapa de VRM-ul integrat dar aducea o alta problema. Procesul de fabricatie devenind din ce in ce mai fin, dimensiunea pastilei de siliciu se micsoreaza si ea, drept urmare contactul cu IHS-ul se face pe o arie din ce in ce mai mica. Cum cositorirea practicata in trecut de Intel nu este rentabila decat in cazul procesoarelor cu pastila mare, care au multe nuclee si se comercializeaza pentru preturi premium, solutia aleasa de Intel a fost utilizarea unei paste termice normale. Problema este calitatea foarte slaba a acesteia, precum si suprafata de contact mica, aceste aspecte transformand experienta LN2 intr-un esec. Solutia gasita de entuziasti in cazul lui Skylake, precum si al lui Kaby Lake, consta in indepartarea IHS-ului si aplicarea sa utilizand o pasta termica de calitate (Gelid sau Thermal Grizzly), sporul de performanta fiind in mod normal de 400-600MHz. Folosind aceasta metoda, chiar si pe aer putem vedea imbunatatiri de 10-15 oC.
Comentarii
Multumesc pt articolele voastre foarte bune,la cat mai multe va doresc.
mai multe studii de overclocking…este bine ca acordati o importanta mai mare unei categorii unde multa lume greseste…mai multe studii ca acesta
Boom!
Multumesc pentru articol!
ați prins exemplar bun…
sunt curios dacă și în rafturi oamenii de rând găsesc ceva similar…
De gasit sigur vor gasi.
Foarte bine, asteptam partea 2 pentru a vedea potentialul maxim
Ar fi foarte bine sa stim la ce frecventa ati folosit si memoria cache a procesorului in fiecare test. Ati folosit si Intel Burn Test? Un test cu un procesor la care s-a facut delit cu reaplicare de metal lichid vom avea?
Conditiile de test au fost explicate, iar frecventele se vad in screenshot-uri… Nu, nu am folosit Intel Burn Test, folosim Prime, ai aici o explicatie exhaustiva pentru alegerea noastra:
http://lab501.ro/racire/monitorizarea-temperaturii-procesoarelor-intel-core-i7-si-programe-pentru-testarea-stabilitatii-2
La delid vom apela doar pentru testele pe azot si in nici un caz nu vom utiliza metal lichid. Daca in urma cu 8 ani diferentele intre Liquid Pro si pastele traditionale erau oricum doar de cateva grade, pastele de genul MX4 sau GC2-Extreme ofera performanta similara fara nici un fel de risc. Gasesti aici rezultatele testelor metal lichid vs MX-3 (pasta pe care oricum nu o mai folosim de ani de zile) si poti vedea ca sunt minuscule:
http://lab501.ro/racire/cele-mai-bune-paste-termice-metal-vs-carbon-vs-oxizi
mai exact, ce versiune de prime ati folosit?
conteaza mult versiunea fiind diferente din punct de vedere stabilitate si temperaturi.
acum am citit mai cu atentie, aveti 25.11 🙂
ultimele am vazut ca au ceva bug-uri, mai ales pentru procesoarele noi.
Din pacate in screen shot-urile prezentate in sectiunea de overclocking pe aer nu se vede frecventa cache – mai trebuia o fereastra de CPU-Z.
Inca un articol reusit, cu toate aceste nu consider acest procesor un upgrade reusti, defapt de la I7 4790k Intel a facut pasi de melc, daca I7 4790k folosea DDR3 la cei care au I7 6700k nu vad motive de upgrade.
Parerea mea ca cu acest procesor se incearca doar mulgerea de …. bani, suport pentru H265 si Optane nu sunt motive de upgrade, iar pentru a putea face un OC la >5GHz, nu cred ca merita banii.
Sa nu uitam ca AMD vin din urma sa vedem si ei ce ofera.
Frecventa cache-ului este default in acele scenarii
sunt prost de creapa apa
Puteti sa imi spuneti ce pasta de procesor folositi?
Puteti sa imi spuneti ce pasta de procesor folositi?
Multumesc
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube