Intel Core i7 7700K – Studiu de overclocking – Partea I – Aer & AIO
Concluzii
Optimizarile aduse de Intel procesului de fabricatie pe 14nm se pare ca sunt o gura de aer proaspat pentru overclocking. La aceasta impresie contribuie cu siguranta si placile de baza cu chipset Z270, care lasa impresia de maturitate inca din prima zi, dar si producatorii de memorii care au scos pe piata modele DDR4 cu specificatii ametitoare. Daca Tudor v-a aratat ca sporul de performanta clock-per-clock este infim, potentialul de overclocking imbunatatit este cu siguranta gura de aer proaspat si imbold-ul pe care multi dintre voi probabil il asteptau pentru a imbratisa o noua platforma.
Cred ca nu exista un mod mai bun de a incheia o zi de lansari decat cu un articol despre overclocking, care, surprinzator, ne lasa cu o intrebare fireasca: oare cum se comporta acest procesor pe LN2? Raspunsul la aceasta intrebare il vom afla cat de curand, dupa o pregatire amanuntita… promit sa revin cu un articol pe aceasta tema. Una peste alta, am vazut cum se prezinta placile de baza cu noile chipset-uri de la 3 producatori importanti (MSI, Gigabyte si ASRock) am analizat performanta procesoarelor atat pe desktop cat si pe notebook-uri, terminand ziua cu ceva joaca cu frecventele. O zi obositoare pentru toata lumea, dar care aduce si vesti bune, in conditiile in care Kaby Lake aduce frecvente daily-use de 5GHz, lucru destul de greu obtinut cu Skylake pentru tensiuni de alimentare decente.
In concluzie, va invit sa cititi articolele noastre dedicate acestei lansari si sa trageti propriile concluzii, bazate pe testele noastre si nevoile voastre. Si daca sunteti interesati de overclocking extrem, nu de comunicate de presa si demonstratii de marketing, stati prin zona. Echipa LAB501 v-a pregatit ceva frumos…
Comentarii
Multumesc pt articolele voastre foarte bune,la cat mai multe va doresc.
mai multe studii de overclocking…este bine ca acordati o importanta mai mare unei categorii unde multa lume greseste…mai multe studii ca acesta
Boom!
Multumesc pentru articol!
ați prins exemplar bun…
sunt curios dacă și în rafturi oamenii de rând găsesc ceva similar…
De gasit sigur vor gasi.
Foarte bine, asteptam partea 2 pentru a vedea potentialul maxim
Ar fi foarte bine sa stim la ce frecventa ati folosit si memoria cache a procesorului in fiecare test. Ati folosit si Intel Burn Test? Un test cu un procesor la care s-a facut delit cu reaplicare de metal lichid vom avea?
Conditiile de test au fost explicate, iar frecventele se vad in screenshot-uri… Nu, nu am folosit Intel Burn Test, folosim Prime, ai aici o explicatie exhaustiva pentru alegerea noastra:
http://lab501.ro/racire/monitorizarea-temperaturii-procesoarelor-intel-core-i7-si-programe-pentru-testarea-stabilitatii-2
La delid vom apela doar pentru testele pe azot si in nici un caz nu vom utiliza metal lichid. Daca in urma cu 8 ani diferentele intre Liquid Pro si pastele traditionale erau oricum doar de cateva grade, pastele de genul MX4 sau GC2-Extreme ofera performanta similara fara nici un fel de risc. Gasesti aici rezultatele testelor metal lichid vs MX-3 (pasta pe care oricum nu o mai folosim de ani de zile) si poti vedea ca sunt minuscule:
http://lab501.ro/racire/cele-mai-bune-paste-termice-metal-vs-carbon-vs-oxizi
mai exact, ce versiune de prime ati folosit?
conteaza mult versiunea fiind diferente din punct de vedere stabilitate si temperaturi.
acum am citit mai cu atentie, aveti 25.11 🙂
ultimele am vazut ca au ceva bug-uri, mai ales pentru procesoarele noi.
Din pacate in screen shot-urile prezentate in sectiunea de overclocking pe aer nu se vede frecventa cache – mai trebuia o fereastra de CPU-Z.
Inca un articol reusit, cu toate aceste nu consider acest procesor un upgrade reusti, defapt de la I7 4790k Intel a facut pasi de melc, daca I7 4790k folosea DDR3 la cei care au I7 6700k nu vad motive de upgrade.
Parerea mea ca cu acest procesor se incearca doar mulgerea de …. bani, suport pentru H265 si Optane nu sunt motive de upgrade, iar pentru a putea face un OC la >5GHz, nu cred ca merita banii.
Sa nu uitam ca AMD vin din urma sa vedem si ei ce ofera.
Frecventa cache-ului este default in acele scenarii
sunt prost de creapa apa
Puteti sa imi spuneti ce pasta de procesor folositi?
Puteti sa imi spuneti ce pasta de procesor folositi?
Multumesc
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube