Haswell-E – Intel Core i7 5960X Review
The core factor
Ehehei, dragii nostrii cititori, ne face o deosebita placere sa va anuntam ca asistam cu totii la un moment istoric. Desigur, poate multi dintre voi s-au plictisit deja de goana dupa MHz si nuclee, insa aparitia primului procesor cu 8 nuclee pentru desktop reprezinta totusi un moment important in istoria tehnicii de calcul. Si nu neaparat datorita faptului ca sunt 8 nuclee ci datorita faptului ca in urma cu un an piata mobilelor (telefoane mobile si tablete) a depasit pentru prima data ca si numar de nuclee piata desktop-urilor prin aparitia primelor procesoare cu 8 nuclee.
Poate nu pare mare lucru, dar pana acum puterea de calcul a fost apanajul PC-ului, indiferent ca am discutat despre numar de tranzistori, frecventa de lucru sau numar de nuclee. Ei bine, daca la capitolele frecventa si numar de tranzistori chipset-urile mobile sunt inca departe de procesoarele dedicate desktop-urilor, la capitolul numar de nuclee, pentru o scurta perioada au existat chipset-uri mobile cu mai multe nuclee decat gaseam pe desktop. Nu si cu mai multe fire de executie, dar asta este o alta problema.
Paradoxal, dar timp de mai bine de 20 de ani nu s-a pus problema numarului de nuclee. Evident, numarul de tranzistori a crescut constant, am trecut de la procesoare pe 4 biti la 8, 16, 32 si 64 de biti, consumul de curent a crescut si performanta a crescut de asemenea intr-un ritm vertiginos. Cu toate acestea, pana in 2005, cand AMD au lansat seria X2 iar Intel au dat replica prin Pentium D un procesor avea un singur nucleu fizic.
Incepand cu anul de gratie 2005, procesarea paralela a devenit un subiect fierbinte si pentru desktop-uri si astfel cei doi giganti au inceput cursa inarmarii cu nuclee. Anul 2006 a adus primele procesoare de la Intel cu doua nuclee in aceeasi pastila de siliciu (Conroe) dar si primele procesoare quad-core (Kentsfield), adica doua die-uri de Conroe montate pe acelasi PCB.
Yorkfield a integrat doua nuclee Wolfdale in aceeasi pastila iar Nehalem a adus inapoi conceptul de hyper-threading. Gulftown a fost primul procesor Intel cu 6 nuclee si 12 fire de executie si din acel moment (2010) am avut de asteptat mai bine de 4 ani pentru a vedea un procesor Intel cu mai multe nuclee dedicat platformelor desktop. Asta deoarece atat in cazul lui Sandy Bridge E cat si in cazul lui Ivy Bridge E cei de la Intel au considerat ca nu au de ce sa ofere 8 nuclee… inca.
Ei bine, acel “inca” se termina acum, prin lansarea bestiei numite Intel Core i7 5960X, un adevarat monstru care integreaza 8 nuclee Haswell (16 fire de executie) in aceeasi pastila. Dar vestile bune nu se opresc aici – spre deosebire de SB-E si IB-E, Haswell-E nu integreaza un nucleu cu o generatie mai veche decat actualele procesoare mainstream si mai mult decat atat, odata cu X99 si Haswell-E se lanseaza si noul tip de memorie, DDR4. Prin urmare este destul de clar ca vom avea multe lucruri de discutat astazi, asa ca haideti sa trecem la treaba!
Comentarii
Incredibilul s-a produs!!! Și e chiar aici…multe sunt de spus… Eu spun doar atât: Felicitări pentru articol!
Foarte bun articolul! Asteptam asa ceva 😀
Monsru sper sa faci review si la i7 5820k pentru ca la pretu pe care il are pentru utilizatori este Best Buy.
Felicitari pentru articol. Am o intrebare. De ce folositi windows 7 si nu windows 8.1. Mersi.
wow for multithread results…
un MONSTRU de procesor:) bravo,f.buna prezentarea(ca de obicei)
Exceptionale performante, la fel si pretul!
Trebuia sa se intample si asta …… personal, marturisesc ca ma asteptam totusi, sa nu dureze atat de mult. Chiar si cu acest pas important pe care l-au facut, lasa impresia ca tot sunt in urma.
fără supărare Matose…da’ ce pile aţi avut de l-aţi primit(şi l-aţi testat) aşa repede?
Robert – nu am primit 5820K la test
florinbss2 – din acelasi motiv pentru care nu foloseam nici Windows Vista pentru teste la vremea lui
Niko – Matei a scris articolul, eu doar am ajutat la cateva capitole
ghit@ – a…suntem lab501…e nevoie de alte “pile”?
”din acelasi motiv pentru care nu foloseam nici Windows Vista pentru teste la vremea lui”
Banuiesc ca daca te intreb de ce nu foloseati vista, imi raspunzi ca din acelasi motiv pentru care nu folosesti windows 8:)
“”Monsru, sper sa faci review si la i7 5820k pentru” a aprecia cum se aseaza i7-urile 1150 in mmainstream (deh, bugetul…) . Multumim ca mai existati
Ar trebui sa puneti la test si categoria quick sync pt Intel.
x264 nu este sugestiv pt editare HD.
Puteti folosi CyberLink Powerdirector pt QS.
Toti cei care editeaza video si au nevoie de performanta ar trebui sa cumpere Intel doar pt optiunea asta(asta pana cand vor aparea softuri care sa utilizeze capacitatea GPU la performante mult mai mari decat in prezent)
Chiar daca Haswell-E nu au quick sync , ar trebui facuta o comparatie la performante
Dar de ce nu il testati si pe niste jocuri mai noi?
Prea mult va entuziasmati ptr nimic,pretul acestui procesor nu reflecta in mod real performanta, cat de entuziast ai fi 🙂 ,furtuna mare intr-un pahar mic mic ,din-ala de palinca :)) ,si ca sa citez’cei de la Intel au considerat ca nu au de ce sa ofere 8 nuclee’,. review-ul vostru arata ca acelasi lucru INCA nu au de ce sa ofere procesoare cu 8 nuclee, sporul de performanta fata de i7 4790k aproape ca nu exista,,
Cand utilizezi Photoshop si 3DSMax si ora de studio codta 100 Euro cred ca ii gasesti utilitate procesorului. Ca nu pentru LoL il cumperi…
Nu inteleg cum este acesta primul procesor cu 8 nuclee.Nu ma asteptam chiar de la voi.
O zi buna.
A mai existat un alt CPU cu 8 nuclee pentru desktop pana acum ???
bubu probabil se referea la procesoarele AMD…care da, în ciuda arhitecturii diferite, au 8 nuclee, împărțite pe 4 module. Asta ar fi alternativa pentru hyper-threading-ul lui Intel. Se compară la performanțe? Sigur că nu. Dar sunt, totuși, 8 nuclee…or so i’ve heard. I could be wrong.
supertareeee…
Si un articol aprofundat de OC? Orice am incercat pana acum nu am reusit sa trec de 4.6GHz in conditii bune de stabilitate. Avem nevoie aici de sfaturi de la experti!
Pret foarte bun pentru calitatea respectiva!
Se pare ca e super! Ramane sa-l “vedem la lucru”.
Pingback: NEWS - Procesoare - Pagina 319
Pingback: Intel lanseaza Haswell E | Arena IT
Pingback: iLikeIT - despre mega si micro sisteme cu George Buhnici - lab501
Pingback: iLikeIT – despre mega si micro sisteme cu George Buhnici - Stiri IT & C
Pingback: iLikeIT – despre mega si micro sisteme cu George Buhnici - 1iT.ro - Stiri IT, noutati si tehnologie
Pingback: lab501 » Review – Kingston Fury Beast 32GB DDR5-5200 CL40
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube