Broadwell-E – Intel Core i7 6950X Review

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 31 May, 2016.

Concluzii

 

Ehei dragii mei, am ajuns la finalul acestui articol si a venit timpul sa tragem oarece concluzii. Intel Core i7 6950X este intr-adevar o forta a naturii, cele 10 nuclee pe proces de fabricatie pe 14nm facandu-l mai performant, mai rece si mai putin energofag prin comparatie cu inaintasul sau. Totusi, sporul real in aplicatii uzuale nu depaseste 15-20% decat in cazuri extraordinare, iar in jocuri diferenta este in cele mai multe cazuri neglijabila. Daca lucrati cu aplicatii puternic optimizare multi-thread atunci cele 10 nuclee si 20 fire de executie aduc un real beneficiu si pretul este pe deplin justificat.

In cazul celorlalte procesoare Broadwell-E lansate, discutam despre un suflu de aer proaspat adus platformei X99, dar am fi preferat sa vedem si preturi similare sau chiar mai mici comparativ cu produsele pe care le inlocuiesc. Practic avem aceleasi numar de nuclee si putin mai multa frecventa, dar cum nimic nu vine gratis va trebui sa platim pentru ce primim in plus. Overclocking-ul pot spune ca este asa cum m-am asteptat, nu surprinde dar nici nu dezamageste. La capitolul dezamagiri pot trece controller-ul de memorie si uncore-ul limitat in frecventa, din discutiile pe care le-am avut cu diversi producatori, este vorba despre o limitare arhitecturala. Asadar pentru potential de overclocking mai mare atat in cazul procesorului cat si al memoriilor va trebui sa asteptam Skylake-E si implicit o noua platforma.

In final, pot spune ca Broadwell-E ne-a impresionat prin performanta, dar pretul pentru care este comercializat il transforma intr-un produs dedicat in special profesionistilor care se ocupa cu randari, editare foto/video si mai putin utilizatorului casic. Pentru gameri, 6700K/6600K raman in continuare cele mai bune alegeri, in timp ce Broadwell-E va ramane apanajul profesionistilor.
 

box_front

 

Comentarii

9 comentarii la: Broadwell-E – Intel Core i7 6950X Review

 1. Florin a scris pe:

  Cred ca aceste procesoare ar trebui testate cu noile placi gtx 1080(preferabil nu FE) la fregventa de 1080p, pe fps minim, pentru ca multe din testele ce au aratat fps minim, au aratat ca gtx 1080 pare a fii … “bottlenecked”, fiind cazuri unde minimum de fps a fost acelasi sau mai jos decat cel al unui 980 ti sau chiar 980 in cateva cazuri.

 2. Nicu a scris pe:

  Fain test, mc mult. Dupa cum se vede nu prea merita sa vand procesorul meu actual ([email protected] GHz) si sa iau un 6800K/6850K…

 3. Ivan robert a scris pe:

  Vaileu mama si eu inca sunt super multumit de X5670-ul meu la stock (nu am nevoie de oc momentan) :))

 4. Monstru a scris pe:

  Florin – procesorul nu este “limitat” in nici un fel de placa video, stai linistit. Broadwell E nu este procesor de gaming, dupa parerea mea.

 5. cleiielc a scris pe:

  Are dreptate Florin

  Cred ca aceste procesoare ar trebui testate cu noile placi gtx 1080 (preferabil nu FE)

 6. Monstru a scris pe:

  NonFE-urile nu erau disponibile in momentul realizarii articolului iar Broadwell E nu e procesor de gaming.

 7. Cristabnnj a scris pe:

  Ei nu chiar. “Intel is positioning the new high-end desktop processors including the Core i7-6950X towards extreme gamers and content creators.” Nu e de gaming, e de Xtreme gaming.

 8. Monstru a scris pe:

  Ei pot spune ca este facut si pentru bucatarie, noi am spus parerea noastra. Nimeni nu va opreste sa il cumparati pentru gaming, daca asta vreti 🙂

 9. AMD a scris pe:

  La 8000 roni ,cat costa,prea putini gameri o sa-si achizitioneze asa ceva.Mai bine se indreapta spre o placa video high.

Lasa-ne un comentariu: