Review – Intel Core i9 10980XE – Cascade Lake X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 25 October, 2019.

3D Studio MAX 2020

 
Bun… acum trebuie sa va marturisesc ca din punctul meu de vedere acest articol este doar o jumatate de review. Desigur, am testat Intel Core i9 10980XE si puteti vedea in urmatoarele pagini ce rezultate obtine acesta. Din pacate insa, nu am avut cum sa il compar direct cu un procesor echivalent, din mai multe motive. Astfel, AMD Ryzen 9 3950X si AMD Ryzen Threadripper 3rd gen nu s-au lansat inca, Intel Core i9 9980XE nu a fost testat conform noii metodologii, iar cei la Intel au refuzat sa ni-l puna la dispozitie, iar varful de gama AMD, Ryzen Threadripper 2990WX este blocat in acest moment intr-un test de lunga durata realizat de colegul meu Matei.

Motiv pentru care, nu avem in grafice nici rezultate cu modelul echivalent Intel din generatia anterioara si nici rezultate cu 2990WX. Tocmai de aceea, nu voi comenta fiecare rezultat obtinut de Intel Core i9 10980XE in parte, preferand sa va las in compania graficelor. Cert este ca Intel Core i9 10980XE obtine rezultate bune, insa diferenta fata de AMD Ryzen 9 3900X nu este atat de mare pe cate ne-am astepta, desi acesta are 12 nuclee si 24 fire de executie, fata de cele 18 nuclee si 36 de fire de executie ale monstrului Intel.

De asemenea, din benchmark-urile comune nu este greu sa ne dam seama ca Intel Core i9 10980XE obtine rezultate mai bune decat Intel Core i9 9980XE, insa acest lucru se datoreaza frecventei de boost ceva mai mari. Clock per clock, performanta lui Intel Core i9 10980XE este mai slaba, datorita patch-urilor de securitate (Meltdown, etc.) integrate din fabrica.
 

 

Pentru a testa performanta in randari 3D, in conditii reale, am apelat la ajutorul unui user pasionat al forumului lab501, Amok, care a creat o scena speciala, pe care am randat-o folosind motorul din 3D Studio MAX folosit si in productie, mai precis Arnold.

 

Blender 2.8

 

 
Colegul nostru Amok a fost foarte harnic si a creeat o scena de test si pentru Blender. Blender, software-ul creat si dezvoltat de Blender Foundation, este un software 3D complet, open-source, gratuit, ajuns la versiunea 2.8.

 

 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Intel Core i9 10980XE – Cascade Lake X

 1. Dan a scris pe:

  O supriza placuta aceasta avanpremiera. Multumim pentru review.
  Conform acestor teste, se pare ca toata “noua” gama de procesoare Intel HEDT va fi depasita de noile AMD Threadripper si chiar si de Ryzen 3950X.
  Au aparut deja unele benchmark-uri cu 3950X.
  Asa ca reducerea de pret era o necesara revenire la realitatea anului 2019 pentru Intel. Chiar si asa s-ar putea sa nu fie suficient.
  Se anunta vrenuri bune de cumparat procesoare, d.p.d.v. pret/performanta pentru toata lumea – AMD sau Intel 🙂

 2. Vesti bune pentru procesoare, dar ce ne facem cu placile video unde un RTX 2080 Ti e si 6000/6500 lei.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Avem nevoie de concurenta ai la capitolul placi grafice…

 4. cerulliber a scris pe:

  @Monstru,
  1. consideri ca 32 gb vs 16 la amd a impactat pozitiv Intel in unele teste?
  2. in segmentul acesta de pret, noua gama Threadripper va fi mai reprezentativa pt concurenta ?
  3. in zona entuziastilor, de ce ar alege cineva o platforma fara pci ex 4.0 ?
  Multumim pt review si pt ce faci pt noi !

 5. Monstru Post author a scris pe:

  1 – nu cantitatea a afectat performanta, ci configuratia quad-channel. Ceea ce au si AMD pe Threaripper

  2 – Threadripper vor fi mai performante, sa vedem ce pret vor avea

  3 – In zona entuziastilor nu. Dar pentru unii profesionisti nu reprezinta neaparat o problema.

Lasa-ne un comentariu: