Review – Intel Core i9 10980XE – Cascade Lake X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 25 October, 2019.

Concluzii

 
Stiu, tocmai am publicat o jumatate de review. Motivele pentru acest lucru vi le-am explicat pe pagina 3, deci nu voi reveni asupra lor. Cert este ca puteti considera acest articol ca un preambul pentru lansarea lui 3950X, respectiv pentru lansarea celei de-a treia generatii AMD Ryzen Threadripper.

Una peste alta, Intel Core i9 10980XE obtine rezultate ceva mai bune decat inaintasul sau, in conditiile in care pretul tocmai a fost redus la jumatate. Ceea ce ne demonstreaza ca Intel, chiar si in momentul in care se afla intr-un impas tehnologic, au destule resurse pentru a face fata atacurilor concurentei, indiferent de modul in care fac acest lucru.

Cat despre Intel Core i9 10980XE… performanta este buna, temperaturile atinse in timpul functionarii sunt uimitoare, pretul redus la jumatate este apetisant, iar compatibilitatea printr-un simplu update de BIOS cu generatia existenta de placi de baza (X299) este un bonus binevenit pentru majoritatea utilizatorilor.

Din pacate… cei de la AMD sunt pregatiti pentru o lovitura devastatoare, iar noutatea pe care monstrii inca nelansati din arsenalul AMD o aduc nu va fi o reducere de pret, ci pur si simplu un spor de putere bruta, imposibil de contracarat… asa cum faceau Intel pe vremuri. Si nu ma intelegeti gresit, reducerea de pret arunca o noua lumina asupra procesoarelor din seria 10xxx, acestea fiind competitive datorita acestui lucru, precum si datorita intercalarii cu produsele AMD.

Insa nu pot sa nu remarc cum s-au inversat rolurile in mai putin de 3 ani de zile, iar cei care dominau candva piata din orice punct de vedere s-au transformat in simpli urmaritori care isi pozitioneaza produsele in functie de oferta concurentei. Si nu ma intelegeti gresit, sunt convins ca in maxim 3 ani vom vedea ceva complet nou de la Intel, care va zdruncina din nou piata, asa cum o faceau candva procesoarele din familia Conroe, dupa ce AMD spulberase concurentii cu Pentium 4 in denumire.

De aceasta data insa, adversarul va fi cu siguranta pregatit… si nu in ultimul rand cu un pas inainte. Ceea ce, asa cum ne demonstreaza si aceasta lansare in care Intel revin la preturile din era “pre Broadwell-E”… nu poate decat sa ne bucure!
 

Comentarii

5 comentarii la: Review – Intel Core i9 10980XE – Cascade Lake X

 1. Dan a scris pe:

  O supriza placuta aceasta avanpremiera. Multumim pentru review.
  Conform acestor teste, se pare ca toata “noua” gama de procesoare Intel HEDT va fi depasita de noile AMD Threadripper si chiar si de Ryzen 3950X.
  Au aparut deja unele benchmark-uri cu 3950X.
  Asa ca reducerea de pret era o necesara revenire la realitatea anului 2019 pentru Intel. Chiar si asa s-ar putea sa nu fie suficient.
  Se anunta vrenuri bune de cumparat procesoare, d.p.d.v. pret/performanta pentru toata lumea – AMD sau Intel 🙂

 2. Vesti bune pentru procesoare, dar ce ne facem cu placile video unde un RTX 2080 Ti e si 6000/6500 lei.

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Avem nevoie de concurenta ai la capitolul placi grafice…

 4. cerulliber a scris pe:

  @Monstru,
  1. consideri ca 32 gb vs 16 la amd a impactat pozitiv Intel in unele teste?
  2. in segmentul acesta de pret, noua gama Threadripper va fi mai reprezentativa pt concurenta ?
  3. in zona entuziastilor, de ce ar alege cineva o platforma fara pci ex 4.0 ?
  Multumim pt review si pt ce faci pt noi !

 5. Monstru Post author a scris pe:

  1 – nu cantitatea a afectat performanta, ci configuratia quad-channel. Ceea ce au si AMD pe Threaripper

  2 – Threadripper vor fi mai performante, sa vedem ce pret vor avea

  3 – In zona entuziastilor nu. Dar pentru unii profesionisti nu reprezinta neaparat o problema.

Lasa-ne un comentariu: