Interviu – Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel Romania si Bulgaria
Interviu
In cadrul DreamHack Cluj 2015 am avut ocazia sa stam de vorba cu Bogdan Georgescu, Channel Account Manager, Intel Romania si Bulgaria. Evident, am profitat de ocazia pentru a pune o serie de intrebari pentru cititorii nostrii. Mai jos puteti gasi un interviu in care am redat intreaga conversatie.
1 – Salut Bogdan! As vrea sa stam putin de vorba despre DreamHack, unde Intel a participat “full force” pentru a doua oara. Cum a fost evenimentul de la Cluj prin comparatie cu ce s-a intamplat in primavara in Bucuresti?
Aceasta a fost prima editie a DreamHack Cluj-Napoca 2015, unde am fost partener principal. Ne-am bucurat sa ii cunoastem pe toti pasionatii de jocuri din tara, potrivit organizatorilor au venit peste 25.000 de vizitatori in toate cele 4 zile ale evenimentului. La fel ca la Bucuresti, vizitatorii au venit la standul nostru unde au putut sa joace CS:GO pe sisteme performante de gaming. De asemenea, am expus cele mai mici PC-uri din lume, Intel® Compute Stick si Intel® NUC, dar si cele mai noi tehnologii precum Intel® RealSense™, care seteaza un nou nivel de computing.
Noutatea fata de editia de la Bucuresti au reprezentat-o meciurile dintre Team Property si Team LGB eSports, doua echipe de fete jucatoare de CS:GO. Cele doua echipe s-au jucat intre ele, dar si cu participanti din public.
2 – In ultimii ani am putut vedea bundle-uri Intel pentru gameri alaturi de procesoarele din seria K, iar la Cluj ati invitat chiar si doua echipe de gamerite profesioniste din zona scandinava. Cat de importanti sunt gamerii pentru Intel? Dar overclockerii?
Gamingul este o divizie importanta pentru Intel, alaturi de altele precum Internet of Things sau cea de mobilitate. Acest lucru se intampla in contextul in care cererea este din ce in ce mai mare pentru dispozitive de gaming, care devin din ce in ce mai accesibile si de aceea le vedem la mai multi utilizatori. Computerele devin din ce în ce mai puternice, iar jocurile mai atragatoare, mai ales ca, spre deosebire de generatiile anterioare, se poate juca cu alti jucatori din alte colturi ale lumii.
3 – Ce tip de sisteme crezi ca sunt mai populare in Romania – DIY (do it yourself) sau cele gata asamblate?
Nu exista o astfel de estimare. Ce este important e ca vedem o cerere in crestere pentru sisteme de gaming pe piata locala.
4 – Produsele portabile au capatat din ce in ce mai multa atentie, uneori in detrimentul sistemelor desktop PC. Care sunt categoriile de PC-uri desktop care au cunoscut o scadere a vanzarilor? Exista si categorii care au cunoscut o crestere a vanzarilor in ultimii ani?
In ultimii ani am vazut ca PC-ul isi schimba forma. Nu dispare, ci pur si simplu se transforma. Performanta in schimb ramane la fel sau chiar creste, doar ca in alt fel de form-factors. Utilizatorul este cel care alege in functie de nevoi. Spre exemplu, daca este pasionat de gaming, atunci va alege un desktop PC pentru un mai mare confort in timpul jocului. Daca vrea un device doar pentru editare documentelor, navigare pe Internet sau filme, atunci poate alege un laptop clasic, care devin ultra-portabile, sau chiar un device 2 in 1 – care ofera intr-un singur dispozitiv performanta unui laptop si mobilitatea unei tablete.
5 – De ce BCLK-ul procesoarelor Skylake din seria K poate fi overclockat fara probleme peste 2-300MHz in timp ce procesoarele cu multiplicator blocat nu pot trece de 103-105MHz?
Acesta e practic farmecul in a avea un procesor deblocat. Ne asteptam ca toti pasionatii de overclocking sa cumpere procesoare din seria K si sa le foloseasca ca atare.
6 – Unde se afla Intel pe piata chipset-urilor mobile (smartphone, tablete) acum fata de intrarea pe piata de acum 3-4 ani?
Sectorul mobil este important pentru Intel, in conditiile in care tendinta este de a alege dispozitive ultra-mobile, iar smartphone-urile si tabletele sunt parte a vietii de zi cu zi. Continuam sa investim si sa dezvoltam produse pentru dispozitive mobile. In prezent, pe piata locala in oferta retailerilor exista o gama larga de dispozitive mobile cu procesoare Intel.
7 – Cati parteneri au adoptat platforma Intel Compute Stick? S-a bucurat de succes acest device in randul partenerilor si al consumatorilor? Cand vom vedea versiunea cu Skylake?
Intel® Compute Stick este cel mai mic PC din lume, masurand doar 10 cm. A fost bine primit de parteneri, mai ales datorita capabilitatilor sale. Este disponibil in oferta multor retaileri romani. Intel® Compute Stick este dotat cu procesor quad-core Intel® Atom™, 32GB capacitate de stocare, memorie RAM de 2GB și cu Windows 8.1 preinstalat. Mini PC-ul transforma orice TV sau monitor HDMI intr-un computer complet funcțional. Datorita Bluetooth 4.0, se conecteaza usor la periferice precum mouse si tastatura, iar la Internet, prin Wi-Fi.
8 – Revenind la DreamHack – care sunt planurile voastre de viitor? Este Intel acum un sponsor permanent/pentru un numar predefinit de editii al acestei competitii in Romania?
Suntem interesati sa fim acolo unde se intalnesc toti pasionatii de gaming din tara, la evenimente precum DreamHack. Cel mai probabil vom fi prezenti si la editiile din 2016.
9 – Care a fost momentul tau preferat de la DreamHack Cluj-Napoca 2015 ?
O premiera pentru DreamHack a fost participarea celor doua echipe de fete jucatoare de Counter-Strike: Global Offensive, Team Property si Team LGB eSports. Cele doua echipe au venit la standul Intel la DreamHack Cluj-Napoca 2015 si s-au jucat intre ele, dar si cu participanti din public, spre bucuria acestora.
Multumim pentru timpul acordat!
Comentarii
Am luat un procesor Skylake din seria ‘K’ mai degragă pentru nuclee. La momentul acela erau doar 2 procesoare disponibile și doar 6700K era cu 8 nuclee iar eu având un Q9400 devenise un chin să lucrez.