Lansarea placilor de baza MSI P55, in Romania si Serbia

Scris de: , in categoria: Editoriale, in 22 September, 2009.

Tehnologii

Pe scurt, DrMOS este o cunostiinta mai veche de-a noastra, prima intalnire avand loc cu ocazia testarii placilor cu P45. Astfel, prin integrarea celor trei elemente ale unor mosfeti clasici intr-un singur chip, cei de la MSI au redus spatiul necesar VRM-ului, precum si numarul etajelor de alimentare.  Promisiunea de a creea un etaj de alimentare mai eficient si mult mai rece nu am verificat-o in mod special, insa, tinand cont ca placile dotate cu aceasta tehnologie s-au comportat foarte bine atunci cand le-am impins la extrem (P45D3 anul trecut si P55-GD80 anul acesta) putem sa ii credem pe cuvant pe cei de la MSI in legatura cu perfecta functionalitate a unui etaj de alimentare mai aerisit construit cu ajutorul acestei tehnologii.

DRMOS

SuperPipe este de fapt un heat-pipe de 8mm (fata de 6mm ai unui heatpipe standard). Cei de la MSI promit o scadere semnificativa a temperaturii placilor de baza dotate cu aceasta tehnologie, insa placile de baza cu P55 sunt foarte reci in general, deci acest aspect nu are o importanta cruciala in contructia placii de baza. Oricum, un heatpipe de 8mm nu are cum sa dauneze performantelor, fiind absolut bine-venit.

SuperPipe

OC Genie este compus dintr-un chip (overclocking procesor, cum ii spun cei de la MSI) si un buton, care permite atingerea unor frecvente mai mari chiar si celor care nu se pricep la overclocking. Am incercat pe scurt aceasta functie si pot sa spun ca functioneaza, un i870 fiind tactat automat la 3700MHz in urma apasarii butonului OC Genie, urmata de restartarea sistemului. Este adevarat, pentru un neofit un asemenea overclocking obtinut in cateva secunde este foarte tentant, mare atentie insa la voltajele aplicate automat de placa de baza. In cazul testului nostru am vazut ceva de genul 1.49v, un voltaj nu tocmai prietenos pentru utilizare zilnica.

OCGenie

Direct OC este o functie care pot sa imi spun ca m-a incantat cu adevarat, atat prin simplitate cat si prin functionalitate. Cu ajutorul celor doua butoane + si – dispuse pe placa de baza, poate fi modificat BCLK-ul in pasi de 1MHz. Conceptual vorbind, aceasta functie nu este o noutate, insa implementarea mi-a placut in mod special si pot sa spun ca am folosit-o cu placere in ambele sesiuni de overclocking extrem pe care le-am realizat pana acum cu aceasta placa. Mai jos puteti observa o demonstratie practica a acestei tehnologii, pe care am realizat-o impreuna cu colegul meu Matei cu ocazia lansarii placilor de baza MSI P55 in Romania.

VCheck este un alt feature mai mult decat bine-venit, care ne aduce aminte de niste placi de baza extrem de faimoaste la vremea lor. Cei de la MSI au grupat in acelasi loc punctele de masura a voltajelor aplicate procesorului, controller-ului de memorie integrat, memoriei RAM si chipset-ului (PCH), socket-ul in care aceste puncte de masura sunt dispuse facilitand foarte mult realizarea masuratorilor on-the-fly in timpul testelor.

V-Kit

V-Switch este alcatuit din 4…switch-uri, care permit cresterea voltajului celor patru componente principale ale sistemului cu 0.2v.

Power e-SATA este o functie foarte interesanta, care, asa cum v-am povestit in paginile anterioare, permite realizarea transferului de date dar si a alimentarii unui device compatibil printr-un singur port. In acest fel, putem conecta drive-uri eSATA (repet, compatibile) fara a mai fi necesara prezenta unui cablu de alimentare.

Am mai vazut multe alte functii, in general acestea fiind variantele celor de la MSI pentru tehnologii existente. Astfel,  APSActive Power Switching este varianta celor de la MSI pentru asigurarea unui consum de energie prin reducerea numarului de faze de alimentare active in functie de gradul de incarcare al sistemului. Sistemul poate fi controlat prin software, iar monitorizarea fazelor active se poate realiza atat prin software cat si cu ajutorul ledurilor dispuse pe placa de baza. M-Flash permite initializarea sistemului de pe un stick USB, chiar si in conditiile in care bios-ul de pe placa de baza se defecteaza. Atfel, cu ajutorul stick-ului USB configurat in prealabil, se poate initializa sistemul si se poate rescrie bios-ul. True Blue-Ray Audio se refera la folosirea codecului ALC889 pentru redarea lossles a formatului Blu-Ray (24 biti / 192KHz).

Per total, cei de la MSI au facut o treaba buna, placile din seria P55 fiind dotate cu o gama de tehnologii care acopera nevoi dintre cele mai variate. Evident, aceasta trecere in revista nu reprezinta decat o simpla aducere la cunostiinta a acestor functii. Vom testa asa cum se cuvine placile de baza, punand accentul pe performanta practica, dar pentru asta va trebui sa mai asteptam cateva articole.

Comentarii

6 comentarii la: Lansarea placilor de baza MSI P55, in Romania si Serbia

  1. Chiar nu stiam ca s-au lansat si la noi in tara.

  2. ne-am ajuns, daca se fac lansari si la noi

  3. endluzerul a scris pe:

    dewar-erele in aer! hai sus, hai sus, hai sus! 🙂

    sa curga azotul, domnule 😉

  4. Imi puteti spune va rog , daca acel monitor din imagini era un Horizon de 22″?

  5. Monstru Post author a scris pe:

    Sincer sa fiu nu am retinut, monitorul a fost pus la dispozitie de Asesoft. Presupun totusi ca era un Horizon de 22″.

  6. Arata mai bine placile din aceasta serie, vad ca cei de la MSI au abordat o alta tactita pentru a cuceri piata din Romania.

Lasa-ne un comentariu: