EHA Tech Tour 2023 – Taipei – MSI – Part I

Scris de: , in categoria: Editoriale, Featured Articles, in 22 December, 2023.

Motherboards

 
Fondata in urma cu 37 de ani, pe 4 August 1986, Micro-Star International Co. Ltd, cunoscuta de pasionati drept MSI, este una dintre principalele companii producatoare de placi de baza si placi grafice din Taiwan, in portofoliul sau existand de altfel toate tipurile de produse din domeniul IT, cu exceptia procesoarelor. Astfel, de la placi de baza, placi grafice, solutii de stocare, carcase, surse, monitoare, solutii de racire si pana la notebook-uri sau monitoare, MSI este un nume binecunoscut pentru pasionatii din domeniu si implicit cititorii LAB501.

Noi am avut ocazia sa stam de vorba cu echipa care se ocupa de dezvoltarea placilor de baza si sa analizam noutatile introduse odata cu seria Z790 Max, proaspat lansata pe piata in urma cu aproximativ doua luni. Astfel, am discutat despre imbunatatirile aduse VRM-ului, despre viteza crescuta a memoriei din fabrica, respectiv despre stocare de ultima generatie, dar am vazut si cateva concepte interesante, care vor avea cu siguranta succes in randul pasionatilor, in special al pasionatilor de modding.

Asa cum stiti, noile procesoare Intel din cea de-a 14-a generatie sunt destul de gurmande, drept urmare MSI au echipat placile de baza cu etaje de alimentare solide, modelul entry-level fiind echipat cu 14 faze de 75A, in timp ce varful de gama, monstruosul MSI Z790 Godlike Max, se poate lauda cu 28 de faze de 105A. Pe langa dimensionarea corecta a etajului de alimentare, cei de la MSI au acordat o atentie sporita lay-out-ului, procesului de montare a componentelor pe PCB – surface mount technology (SMT), protectiilor electrice (OVP, TVS), circuitului de impamantare al VRM-ului, precum si modului in care sunt construiti conectorii cu 4, 8 si 24 de pini de tip SPD (Solid Pin Design).

Un alt aspect unde avem parte de imbunatatiri fata de generatia anterioara este viteza memoriei, placile de baza MSI din seria Z790 Max fiind certificate pentru a functiona la frecvente DDR5 7800, sau mai mari. De asemenea, toate modelele nou lansate sunt echipate cu un slot M.2 PCI-E 5.0, varful de gama laudandu-se cu nu mai putin de 7 slot-uri M.2. Nu in ultimul rand, ne-a atras atentia o placa de extensie livrata impreuna cu modelul MPG Z790 Carbon MAX WiFi, pe numele sau USB4 PD100W.

Aceasta ofera doua intrari Display Port si doi conectori USB 4 Type-C, unul dintre acestia fiind compatibil Power Delivery 27W, in timp ce al doilea poate livra pana la 100W. Placa se conecteaza la PC intr-un slot PCI-E 4.0 x4, necesitand utilizarea unui conector PCI-E 6 pin pentru alimentare, ofera rate de transfer de pana la 40Gbps si suportand conectarea mai multor dispozitive pe un singur port.

Un alt produs interesant este MSI B650M Project Zero, o placa de baza care are toti conectorii montati pe spatele PCB-ului, pentru imbunatatirea drastica a procesului de wiremanegement. Ceva imi spune ca vom vedea din ce in ce mai multe produse de acest gen lansate in viitorul apropiat, poate chiar si un intreg ecosistem, dar nu pot divulga mai multe detalii legate de acest subiect in momentul de fata.
 

Comentarii

Un comentariu la: EHA Tech Tour 2023 – Taipei – MSI – Part I

  1. Dor a scris pe:

    Țineți-o tot așa! Ma bucur enorm ca aveți cu cine vorbi și aceștia chiar va asculta.
    Cat despre BIOS, poate și cei de la msi vor folosi coreboot…

Lasa-ne un comentariu: