Prezentare – MSI MPG 321URX QD-OLED
MSI MPG 321URX QD-OLED
Primul contact cu un PC l-am avut undeva la mijlocul anilor 80, intr-un birou din cadrul Institutului de Fizica Atomica de la Magurele, unde parintii mei, ingineri de meserie, s-au gandit ca nu ar strica sa faciliteze contactul odraslei cu tehnologia viitorului. Tot parintii mei, probabil impreuna cu bunicii, s-au gandit prin 92-93 ca ar fi cazul sa si aprofundez aceasta tehnologie, drept urmare asa am ajuns unul dintre cei doi pustani care participau la cursuri “de calculatoare” alaturi de mai multi tineri trecuti de 20 de ani, care aveau nevoie de Office, cunostiinte de operare PC si eventual ceva programare de baza trecute pe CV.
Iar unul dintre lucrurile pe care nu o sa le uit niciodata, devenit ulterior sinonim cu introducerea in orice curs de profil din tara noastra, a fost modul in care ne-a fost prezentat calculatorul… acest ansamblu alcatuit din doua parti componente, mai precis partea fizica (hardware) si partea logica (software). Iar partea hardware, la randul ei, era prezentata ca fiind un ansamblu de circuite electrice, electronice si parti mecanice, care includ unitatea centrala si perifericele, adica partea vizibila a calculatorului.
Ei bine, oricat de greoaie, invechita sau simplista ar suna aceasta definitie, ea nu este deloc eronata, motiv pentru care este folosita in continuare in mai multe unitati de invatamant. Desigur, intre timp dualitatea hardware / software s-a extins intr-o dimensiune terta, prin aparitia componentei denumita internet, dar, in linii mari, definitia de baza se aplica si in zilele noastre. Iar noi, cei care ne ocupam de … ehm… partea vizibila a calculatorului, adica hardware, am avut ocazia sa asistam la dezvoltarea accelerata a fiecarei parti componente in parte, indiferent daca aceasta este montata in unitatea centrala sau in afara ei.
Si daca in prima parte a activitatii noastre alaturi de sistemele de calcul ale ultimelor trei decade am fost simpli utilizatori pasionati, de aproape 17 ani de zile nu doar am asistat la dezvoltarea acestui domeniu, ba chiar am fost implicati activ pe post de cronicari, aici, pe LAB501, documentand fiecare lansare de procesor sau placa video, alaturi de generatii intregi de memorii, placi de baza, solutii de stocare, carcase sau surse.
Astfel, am vazut impreuna cum noi tehnologii se nasc, in timp ce altele devin perimate, cum fiecare parte componenta a PC-ului devine din ce in ce mai puternica, mai performanta, capabila de lucruri pe care nici nu ni le imaginam macar in urma cu 20-30 de ani. De exemplu, in cadrul cursului de informatica pe care il urmam acum peste 30 de ani, aveam la dispozitie monitoare CRT monocrom si placi video CGA si EGA, iar adaptoarele si monitoarele VGA care puteau reproduce pana la 16 culori simultan, dintr-un total de 64, erau o legenda, despre care auzisem, dar pe care nu o vazusem niciodata pe viu.
Si totusi, aveau sa mai treaca doar 2-3 ani pana intram in posesia primului PC proprietate personala, echipat cu o placa video VGA si un monitor pe masura si imi aduc aminte si acum cuvintele magice pe care le puteam folosi in compilator pentru a afisa 256 de culori in DOS… ASM… INT13H. Ei bine, minunea avea sa se defecteze cativa ani mai tarziu, iar eu intram in posesia ultimului CRT pe care l-am mai folosit in daily-use vreodata, o bestie SVGA care putea afisa imagini 1024 x 768, cu adancime de culoare pe 24 de biti… ce vremuri!
Comentarii
Eu am preorder la echivalentul lui de la Asus, PG32UCDM. Abia astept sa ma infing in el. Pare the best money can buy, mai ales ca problema cu fonturile pe Windows pare rezolvata.
Mult succes cu precomanda. Si eu am dat precomanda si m am saturat sa astept modelul de la asus care tot intarzie sa apara si la noi asa ca l am cumparat pe aceasta de la msi. Este foarte bun si sunt auper multumit de el.
@Alexandru: Mi-a venit pe 20 martie. E absolut superb (cu un subpixel mort). Vad ca asta de la MSI nu e pe stoc pe PC Garage: https://www.pcgarage.ro/monitoare-led/msi/gaming-mpg-321urx-315-inch-uhd-qd-oled-003-ms-240-hz-usb-c-hdr/
Inteleg ca se poate folosi acest HDMi in locul DP-ului fara a avea acele ‘ruperi’ de ecran, DP e recomanddat atunci cand conectam si alt monitor sau inca se recomanda a se cumpara separat un cablu DP 1.4? din ce m-am informat sunt diferente intre 1.4 si 1.4a dar pe care nu il gasesc sa cumpar pe acesta din urma.
Salut, nu cred ca e o asa mare problema cu acel subpixel daca nu se observa in mod normal. Si cel de la MSI e foarte bun si are acelasi ecran ca la Asus. Din ce am inteles Asus-ul
ar avea luminozitatea un pic mai ridicata si ar fi ceva probleme cu hdr, in schimb sunt ecrane identice. Eu l-am luat de la FLAX
Eu folosesc la acest monitor un cablu display port 2.1 care este compatibil, monitorul suportand doar 1.4. Sunt multumit si totul functioneaza bine.
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube