Review – Creative Sound BlasterX AE-5
Teste
Asa cum era de asteptat, Sound BlasterX AE-5 este foarte puternic pe iesirea de casti – indiferent de modelul de casti avut cu greu se poate depasi 50-60 % din volumul maxim. Eu am desfasurat testele pe o pereche de casti HyperX Cloud Revolver, comparand sunetul cu cel obtinut de placa de sunet externa Sound BlasterX G5 precum si de o placa de baza Z270 dotata cu codec Realtek ALC1220. Daca pe placa cu ALC1220 am putut suporta volumul aproape de maxim (amplificarea este realizata printr-un OPAMP uzual ce nu poate furniza prea mult curent), G5 pe setarea de amplificare Low putea fi suportat pana spre 70-80% in timp ce AE-5 are un maxim de 50-60% (difera in functie de muzica ascultata).
La calitatea auditiei muzicale am avut diferente destul de notabile, ALC1220 oferind un sunet echilibrat si corect dar cu lipsuri evidente pe partea de detalii si dinamica. Sound BlasterX G5 a uimit prin soundstage-ul deosebit si prezenta data in special de mediile inalte (zona vocii feminine si a instrumentelor cu corzi) ce sunt impinse in fata, usor fortat. Trecand la AE-5 pot spune ca am avut o surpriza foarte placuta, semnatura sonora fiind departe fata de implementarile ES9018K2M testate deja. Din start trebuie sa spun ca ES9016K2M in viziunea Creative este precis, dinamic si nu iarta nimic. Daca aveti o sursa de calitate slaba (mp3, YouTube) atunci se va auzi prost (in special frecventele inalta care va vor deranja), daca in schimb aveti materiale lossless masterizate cum trebuie atunci va asigur ca vi se va zbarli piele pe maini, gat, etc. Da, atat de bun este AE-5!
O mare parte din dinamicitatea si separatia buna de care da dovada AE-5 in pasajele aglomerate (rock, muzica clasica) se datoreaza si amplificatorului Xamp ce vine cu o rezerva mare de putere si arhitectura dual-mono pentru evitarea crosstalk-ului intre canale. Frecventele inalte sunt exact cat trebuie (doar pe material de calitate), bass-ul este corect – mai putin cantitativ ca in cazul DAC-urilor AKM si BB, dar coboara destul de jos. Mediile sunt adevaratul atuu al DAC-urilor ESS, in implementarea corecta si cu sursa potrivita suna impecabil. De exemplu combinatia de tobe, cineli si saxofon din melodia Take Five a lui Dave Brubeck (vinyl rip, lossless format) te baga imediat in transa… sigur au facut ceva vrajitorii Creative cu aceasta placa de sunet. In orice caz, AE-5 suna cu 2 clase peste G5 prin urmare sunt curios ce solutie vor adopta pentru varful de gama (AE-7?!). Eu am cateva informatii dar nu pot sa vi le divulg inca, asadar stati aproape de noi!
Scout Mode 2.0 poate fi util in conditii competitive de gaming, insa pentru mine este obositor, background-ul jocului ramand mult in spate comparativ cu zgomotele adversarilor. Nu am fost niciodata un fan al emularilor surround 5.1 si 7.1 folosind doar 2 difuzoare, asadar nu pot spune ca am fost impresionat de rezultatele oferite – pentru muzica oricum rezultatul este dezastruos, pentru filme este discutabil. Am apreciat in schimb posibilitatea de dezactivare a tuturor efectelor prin intermediul modurilor Stereo Direct si Headphone Direct.
Pentru auditie, printre altele am folosit si urmatoarele albume:
- Lyn Stanley – Potions (DSD)
- Miles Davis – Bags’ Groove (DSD)
- The Alan Parsons Project – I Robot (DSD)
- Nirvana – Bleach (DSD)
- Chesky Records – The ultimate demonstration disk (APE)
- Best of Chesky Classics & Jazz (APE)
- Cafe del Mar Volume 15 (FLAC)
- Beethoven Symphony No. 5 in C minor (FLAC)
- Beethoven Symphony No. 9 in D minor (FLAC)
- Beethoven Concerto for Piano and Orchestra No. 5 in E flat major (FLAC)
- Slayer – Discography (FLAC)
- Iron Maiden – Best Of – (FLAC)
- Megadeth – Greatest Hits (FLAC)
- Judas Priest – Nostradamus (FLAC)
- Michael Buble – It’s time (FLAC)
- Black Sabbath – Best Of (FLAC)
Comentarii
Merita upgrade-ul de la Creative Z?
Da, fara discutie! Numai sa ai in vedere faptul ca iti trebuie material lossless ca sa sune cu adevarat bine
Comparativ cu SBZ se aude mai slab pe MP3 sau YouTube?
By the way – trebuie alimentata placa de sunet chiar și dacă nu se cuplează banda RGB?
Cum e cu softul? De pe comment-uri de produs de pe alte site-uri mulți se plâng ca e cam buggy și are crash, mai alea in unele jocuri. Multe erori sunt din cauza luminițelor – părerea mea e ca nu trebuiau sa se complice cu partea asta, dar se pare ca asta e trend-ul =))
Salutt, ce placa audio mi sar potrivi la sistemul edifer S550 encore, sa fie o placa care scoate si ultimul fir de sunet(curat, puternic, bass si mai rafinat) din sistem, deobicei ascult de pe sursa youtube si mp3 pe pc.
Opamp praff, condensatori si mai praf, daca nu e cu soclu, opamp-ul nu se merita
După o analiza mai atenta, cred ca rămân cu SBZ-ul.
Daca folosesti pe casti, AE-5 e net superioara iar cu softul nu am avut nici-o problema (la baza e acelasi numai interfata e noua). MOLEX-ul e necesar numai pentru partea de iluminare, asa cum am mentionat si in articol.
@George: Nu mai induce te rog lumea in eroare. Eu am testat la viata mea peste 100 OPAMP-uri iar LM4562 inca este pe primul loc la raportul pret / performanta. Liniaritatea si zgomotul foarte mic este ceea ce il caracterizeaza, datorita acestor calitati este folosit si in multe pre-amplificatoare de doza (vinyl). Nu cred ca ai tu urechea atat de antrenata incat sa sesizezi condensatorii non-audio folositi pe filtrare, pentru ca acolo unde conteaza avem WIMA :). Documenteaza-te mai mult inainte sa emiti astfel de pareri!
Hai sa spun altfel i love ad826nz, ca si calitatr pret ai dreptate nu spun ca nu e decenta dar fiecare poate vrea altceva, puteau pune un soclu totusi 🙂
AD826 este foarte bun pentru conversie I/V, LT1028 si AD797 pentru buffer diferential / LPF sunt alegerile mele. Mai sunt variante de la MUSES sau discrete de la Burson dar astea intra deja la alta categorie de pret. OPA1622 este excelent dar dificil de implementat in regim DIY, oricum LM4562 sunt excelent in AE-5… nu vad de ce ai vrea sa-l schimbi. In viitorul high-end de la Creative mai mult ca sigur vei gasi si socket-uri.
Oricum pana in boxe am pus lampi (kt120 si 6sn7) 🙂 (ad mi s-a parut m-ai stereo si bass pronuntat!
matose imi recomanzi o placa de sunet te rog ?
Pro:
Probabil cea mai buna placa audio interna pentru PC
– Sunetul in casti este fantastic. Tehnologia XAMP permite producerea sunetului distinct pentru casti (stanga, dreapta)
– Sunet 7.1 se simte excelent in jocuri (Assassin’s Creed Origins, COD WW2), face foarte clar pozitionarea caracterului si sursa sunetului in joc. Fata de 5.1 are un plus, in sensul ca sunetul pare directionat pe 360, adica nu mai se simt treptele cand se roteste caracterul de exemplu. Rotit la 180 grade sursa sunetului creste/descreste foarte lin, nu in trepte ca la 5.1, sau alta placa de sunet.
– 5.1 diferentiaza foarte bine sunetul in boxe(sistem logitech Z906, care nu e cine stie ce). Sunt multumit de cum se aud sunetele in filme, blueray cu sunetul bineinteles 5.1
– pe orice sursa de calitate sunetul se aude mai bine decat alte placi audio, dar chiar si pe surse mai putin calitative. Pe Youtube, mp3, se aude foarte putin sesizabil mai bine, dar sunt multumit ca nu se strica sunetul cum se intampla daca pui un DAC de calitate si rulezi o sursa proasta
– se poate conecta mufa de la headerul carcasei la placa
– se simte diferenta fata de placa X-FI Fatality Champions, si si mai mult fata de Onboard. Onboard chiar si ALC1220, sau SupremeFX, este la mare distanta chiar si de o placa de sunet dedicata dar mai veche. Daca aveti casti bune, de cel putin 200 lei, se simte imediat diferenta fata de onboard si ar fi recomandat sa luati o placa.
Contra:
De unde sa incep…:
– desi placa are un DAC bun, sunetul procesat este un pic mai slab. De exemplu pt modul casti sunt 2 optiuni: procesat virtual 7.1 (singurul care merge in jocuri), si direct adica cum e transmis de DAC si face bypass la toate filtrele de procesare. Cel transmis direct de DAC este superior, dar din pacate nu poate fi folosit in jocuri, este foarte distorsionat. Este normal sa se intample asta, dar as fi vrut ca sunetul procesat sa fie cel putin la acelasi nivel cu cel direct, de acolo punctul contra
– placa nu este pe 32bit 386 Mhz cum scrie in specificatii, decat in modul direct. Dar modul direct se poate folosi doar la auditii (flacuri de ex), nu functioneaza pentru jocuri. La jocuri pe casti merge doar sunetul procesat, dar acesta este 32bit si 96 Mhz, ceea ce este cam putin
– nu functioneaza cu sistem 4.1 (desi pentru mine nu e o problema)
– softul nu este cine stie ce, dar permite multe modificari si moduri, si important nu crashuieste. La schimbarea boxe-casti, se face doar prin soft, iar placa face un “click” avand un switch intern. Sper sa nu fie probleme de fiabilitate
– desi vine cu RGB easy-on (o banda cu 10 leduri si lumina pe placa), implementarea este dezastruoasa. Pentru inceput, va functiona doar daca se conecteaza un molex la placa. Acel molex are unicul scop sa dea lumina. Chiar daca nu sunt adeptul RGB cu beculete, le-am incercat si sunt inutilizabile. Chiar daca folosesc header-ul carcasei Zalman Z11Plus, ori direct jackul de casti din spatele placii, la 70+ fps obtin un tiuit in casti. Nu foate deranjant dar e acolo si se aude clar cand sunetul e la volum mic. Este inadmisibil ca pentru o placa de 720 lei sa se intample asta.
– nu are Dolby, nu are DTS
Altele:
Desi in multe review-uri este super laudata placa, la mine a venit cu acele probleme o data ce conectez molexul la placa. Personal, nu vad rostul sa bagi mai mult curent, care poate duce la coil noise, dar este ce este. As fi putut inapoia placa, este overpriced pentru calitate, dar problema e ca nu ai ce sa iei sa fie intern pentru PC.
Modul direct este cam inutilizabil in marea parte a timpului, si ma deranjeaza ca nu am toate optiunile (386kHz, Dolby, DTS)
Chiar cu aceste probleme overall sunetul este foarte bun, si cred ca cea mai buna optiune de pe piata.
Eu am luat de pe AliExpress 160 de perechi de tranzistori 2SD882 + 2SB772 si am luat la mana toate cele 320 bucăți, verificand cu un tester digital coeficientul de amplificare hFE pana cand am gasit 2 perechi PNP+NPN cu un hFE de aproape 4 ori mai mare decat tranzistorii originali. După ce i-am dezlipit cu atenție pe cei originali care nu numai ca erau de joasă putere dar nici nu se potriveau ca valoare (perechile PNP+NPN trebuind sa aiba un hFE cat mai apropiat pentru a evita crearea de distorsiuni), inlocuitorii i-am lipit pe partea opusă a PCB-ului. Mai apoi i-am invelit in folie termoconductoare de grafit și le-am lipit și un heatsink de aluminiu deasupra după ce i-am aplatizat pe PCB cu un strat de pastă termoconductoare dedesubt.
Rezultatul e ca pentru prețul de vreo 10 euro am ridicat amplificatorul integrat la o putere egala cu alte amplificatoare externe mai scumpe.
In fine, recomand cu caldura placa de sunet pentru cei care au nevoie de un upgrade sau cei care folosesc o placă de bază pentru servere care nu are sunet integrat sau sunetul integrate de de slabă calitate.
Pingback: Review - Creative Sound BlasterX G6 - next lab501
Pingback: Review - Creative Sound Blaster AE-9 - lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube