ADATA SE920 USB4 External SSD – Thunderbolt 5 JHL9480 vs Thunderbolt 4 JHL9040 vs Thunderbolt 4 CPU vs USB4 ASM4242
Concluzii
Nu cred ca exista un alt domeniu in afara de IT unde progresul tehnologic sa fie atat de accelerat, fiecare an aducand noi produse si tehnologii, noi versiuni ale unor tehnologii existente, respectiv performante din ce in ce mai mari, indiferent de segment. Desigur, in centrul atentiei se gasesc procesoarele si placile video, precum si domeniile conexe (dezvoltarea inteligentei artificiale, de exemplu), insa progresul nu este limitat la aceste segmente de piata. Astfel, indiferent daca discutam despre stocare, monitoare, surse, periferice sau sisteme de racire, in fiecare an avem parte de noutati, noi standarde si produse fiind dezvoltate constant.
Si asa cum am vazut in acest articol, segmentul solutiilor de stocare externe nu face exceptie de la aceasta regula, noi standarde fiind dezvoltate in mod constant, chiar daca nu discutam despre un segment de piata la fel de spectaculos ca cel al placilor video sau al procesoarelor. Si totusi, in cazul procesoarelor sau al placilor video nu prea vedem o dublare a performantei de la o generatie la alta – ce-i drept, generatiile se succed mult mai des.
Ei bine exact despre asta discutam astazi, despre un nou standard (USB4), care dubleaza practic vitezele maxime de transfer ale generatiei anterioare, acelasi lucru fiind valabil si in cazul USB4 V2.0, respectiv Thunderbolt 5. Asta nu inseamna insa ca lucrurile merg intotdeuna asa cum ar trebui, drept urmare de multe ori trec ani de zile de cand un standard este definit si pana cand primele produse isi fac aparitia pe piata. In cazul nostru discutam chiar despre 5 ani, care au trecut intre anuntul facut de USB-IF referitor la definirea standardului USB4 si momentul in care un astfel de dispozitiv chiar a ajuns pe masa noastra de teste (si in magazine).
Astfel, in ultimii 5 ani au fost definite doua versiuni ale standardului USB4, respectiv doua standarde Thunderbolt (4 si 5), insa dispozitivele compatibile sunt destul de putine. Desigur, ma refer aici la solutii de stocare externa, nu la display-uri sau solutii grafice externe. Acest lucru se datoreaza faptului ca inca nu exista foarte multe controller-e pentru dispozitive, iar cele existente se incing destul de tare, indiferent daca discutam despre USB4 sau Thunderbolt 4. Ma refer desigur la controller-ele de pe unitatile de stocare, cum ar fi ASMedia ASM2464PD, nu la cele de pe placa de baza.
De exemplu, SSD-ul testat de noi atinge o temperatura de 61 oC, in conditiile in care discutam despre un SSD racit activ, cu ajutorul ventilatorului inclus in carcasa. Ce-i drept, in momentul in care discutam despre asemenea viteze de transfer acest lucru nu ne mira, in fond am vazut acest lucru odata cu lansarea SSD-urilor PCI-E 4.0, in urma cu 6 ani de zile, iar SSD-urile PCI-E 5.0 nu sunt deloc mai reci, ba chiar din contra.
Desigur, ventilatorul incorporat in ADATA SE920 isi face treaba cu brio, temperaturile fiind tinute sub control, acesta fiind motivul pentru care obtinem performante apropiate de specificatiile maxime ale standardului USB4 (prima versiune). Practic, in momentul in care vom conecta SSD-ul la un controller Thunderbolt 4 (fie el integrat in procesor, sau montat pe placa de baza), vom obtine viteze de citire de peste 3800 MB/s si viteze de scriere de peste 3200 MB/s, in timp ce in cazul conectarii la un controller USB4 sau Thunderbolt 5 vom obtine viteze de citire de peste 3700 MB/s si viteze de citire de peste 3600 MB/s.
Practic, in momentul de fata ADATA SE920 este cel mai rapid dispozitiv de stocare extern testat de noi, oferind o solutie eleganta pentru cei care au de transferat cantitati mari de date si nu au timp de pierdut. Versiunea de 1TB testata de noi este disponibila in tara noastra pentru 789 RON, iar cei care au nevoie de o capacitate mai ridicata pot gasi si modelele de 2 sau 4TB in magazinele din tara noastra. Acum, desigur, suntem curiosi cand isi va face aparitia primul dispozitiv USB4 V2.0 / Thunderbolt 5, dar si cum arata placile de baza monstruoase pe care am testat SSD-ul (in curand… pe LAB501).
Comentarii