Avexir BLITZ DDR3 2000 CL9
Metodologie
.
Sistemul de test cred ca nu mai reprezinta o noutate pentru nici unul dintre voi. Fie ca vorbim despre un sistem destinat obtinerii unor rezultate foarte bune in benchmark-uri, fie ca vorbim despre un sistem foarte rapid care sa faca fata celor mai solicitante aplicatii (jocuri, multimedia, etc), configuratia aleasa face fata cu brio si ne permite testarea limitelor kitului de memorii. Evident, in cea de-a doua situatie, masa de test si sursa vor fi inlocuite cu unele mai potrivite pentru utilizarea zilnica, insa acest aspect nu afecteaza in nici un fel comportamentul memoriilor.
Tinand cont de caracteristicile IC-urilor Elpida BBSE rev B, am testat in prumul rand scalarea cu voltajul. Aceste chip-uri nu stralucesc la voltaje foarte mari, fiind optimizate pentru atingerea unor frecvente ridicate in conditiile unui voltaj destul de mic. Astfel, scalarea cu voltajul s-a oprit undeva in jurul valorii de 1.70v, o valoare mai mult decat convenabila pentru cei care isi fac griji in legatura cu integritatea procesorului din dotare. Pentru validari am folosit valoarea de 1.75v, aceasta permitandu-mi sa imping frecventa cat mai sus. Din pacate, in momentul in care am inceput testele de stabilitate a trebuit sa reduc voltajul pana la 1.70v, deoarece orice pas in plus peste aceasta valoarea ducea inevitabil la erori, mai devreme sau mai tarizu. Atentie deci, in cazul anumitor chip-uri mai mult nu inseamna mai bine, ba chiar din contra. Acelasi lucru il putem spune si despre voltajul controller-ului de memorie, acesta fiind setat la 1.44v in cazul folosirii latentelor 9-9-9-24, respectiv 8-9-8-24. In cazul folosirii latentelor 7-8-7-21 (latente care nu sunt chiar pe placul chip-urilor folosite), voltajul aplicat controller-ului de memorie a fost redus la 1.40v, valoarea folosita anterior avand ca efect aparitia erorilor in MemTest. Evident, raportul folosit a fost 2:12, cel mai permisiv raport BCLK:DRAM in cazul platformei LGA 1156.
Pentru voltajele stabilite, am cautat sa obtin stabilitatea folosind trei seturi de latente (7-8-7-21, 8-9-8-24, 9-9-9-24, 1T). De departe, latentele preferate ale acestui kit au fost 9-9-9-24, frecventa atinsa in regim de functionare stabil fiind redutabila. Am testat stabilitatea folosind MemTest 4.0, pentru a obtine informatii relevante in utilizarea zilnica a acestui kit. Ca sa ne facem o idee despre frecventele care pot fi atinse pentru benchmark-uri mai putin solicitante (SuperPi 1M de exemplu), am cautat si cea mai mare frecventa pentru care putem realiza o validare CPU-Z. Din momentul in care kitul de memorii a intrat in laborator si pana in momentul realizarii articolului, am folosit memoriile Avexir atat pe MSI P55-GD80, EVGA P55 Classified 200 cat si pe Gigabyte P55-UD6. Testul complet a fost realizat pe Gigabyte P55-UD6, iar validarile le-am facut in prealabil pe EVGA, ulterior atingand exact aceleasi valori si pe Gigabyte. Cu alte cuvinte, kitul de memorii testat astazi s-a comportat similar pe toate cele trei placi de baza pe care l-am utilizat pana acum.
.
Comentarii
Niciun comentariu la: Avexir BLITZ DDR3 2000 CL9
Pingback: Avexir BLITZ DDR3 2000 CL9