ROUND-UP – 7 kituri de memorii 2x2GB DDR3 peste 2000MHz
Memoria RAM se afla prin cele mai subestimate componente dintr-un calculator, ramanand mereu in umbra procesorului sau a placii video. Intr-adevar prin folosirea unor memorii mai rapide eficienta procesorului si implicit a intregului sistem se poate imbunatati considerabil, mai ales in lucrul cu aplicatii ce prelucreaza o cantitate mare de date. Deasemenea, asigurarea unei cantitati minime de memorie RAM pentru sistemul de operare si aplicatii este vitala pentru asigurarea unei experiente cursive cu calculatorul vostru.
Pentru a intelege mai bine de ce parametrii de functionare ai memoriei (frecventa si latentele) sunt importante pentru viteza sistemului trebuie sa detaliem un pic modul de functionare al memoriilor RAM (promit ca nu intru prea mult in detalii 🙂 ). Memoriile cu care functioneaza calculatoarele noastre, indiferent ca e vorba de DDR, DDR2 sau DDR3, sunt de tipul DRAM (Dynamic Random Access Memory). Acest tip de memorie este de tip volatil (pierde datele la intreruperea alimentarii cu tensiune) si stocheaza datele in mici celule capacitive (condensatoare in miniatura). Memoriile DRAM necesita un tranzistor si un condensator per bit, dar din cauza descarcarii in timp a condensatorului necesita reimprospatarea periodica a datelor (numit si Refresh).
.
Latimea de banda si timpul de raspuns
.
Memoria RAM poate furniza date din orice celula a sa cu un timp de acces constant, spre deosebire de unitatile magnetice si optice la care timpul variaza in functie de distanta fata de centrul discului. Intrebarea care se pune este ce urmarim sa obtinem prin optimizarea lucrului cu memoria si, cel mai important, cum putem face asta?
In primul rand ne intereseaza sa marim pe cat posibil latimea de banda a memoriei. Aceasta se calculeaza folosind formula de mai jos:
.
.
Unde B este latimea de banda teoretica obtinuta (bit/s), f este frecventa memoriei (Hz), i este numarul de interfete sau de canale de memorie (2 pentru dual-channel, 3 pentru tri-channel, etc), m este latimea magistralei (64 biti pentru memoriile DRAM) iar nb este numarul de biti transferati intr-un ciclu de ceas (2 in cazul memoriilor Double Data Rate, DDR).
Pentru a lua un exemplu concret, vom calcula latimea de banda a memoriei pentru un sistem echipat cu memorie DDR3 care functioneaza la 1000MHz (2000MHz DDR) in regim tri-channel: B = 1000 * 3 * 64 * 2 = 384.000 Mbit/s care este echivalent cu 48.000 MB/s (1B = 8b) sau 48 GB/s. Aceasta latime de banda obtinuta este cantitatea maxima de date care poate fi transferata, nu reprezinta garantia unui transfer sustinut la aceasta viteza. Putem defini aici eficienta subsistemului de memorie ca fiind raportul dintre latimea de banda teoretica a memoriei (calculata prin formula de mai sus) si latimea de banda sustinuta a memoriei (masurata de exemplu cu Everest Cache & Memory Benchmark). Eficienta este o marime subunitara si are valori de obicei intre 0.6 si 0.9 (sau 60% si 90%) depinzand de optimizarea subsistemului de memorie.
Un alt parametru foarte important al memoriei este timpul de raspuns, dat de o gama complexa de setari pe care le numim “latente”. Un timp de raspuns bun mareste eficienta subsistemului de memorie, deci veti obtine o latime de banda sustinuta a memoriei mai mare.
Comentarii
KingMax Hercules 2200Mhz pe cand ? 🙂
Cand o sa primim la test vreun sample 🙂
exceptional, ca de obicei
Bun articolul.
Memoria RAM nu este cea mai subestimata coponenta in nici un caz. De fapt o fi de necunoscatori. Eu in momentul de fata nefiind un gamer, as pune un accent mai mare pe memorai ram decat pe placa video, chiar si pe procesor nu mi-ar folosia un dual de 3ghz 🙂
Am si eu o intrebare-problema legata de memoriile la 2000 Mhz. Am un sistem cu CPU Core i7 940 si 12 Gb de RAM Kingstone HyperX CL9 la 2000 Mhz (2 kituri a cate 6) – numai ca, memoriile le tin la 1600 Mhz caci daca le setez normal la 2000 conform specificatiilor – sistemul de operari in proprietati, imi arata ca am 12 GB dar foloseste doar 2 Gb si in Task Manager asa si este – doar 2 Gb de memorie ram utilizeaza. De ce oare? Sistem de operare pe 64 de biti W7 ori Windows Server 2008 R2 x64
te pricepi nu gluma
no kingmax hercules? era cel putin un kit interesant de testat 🙂
pe pagina 2 latenta TFAW(Four Activate Window) apare de doua ori
articolul a fost excelent in detalii
Bravo baieti. Imi face placere sa mai intru pe aici din cand in cand sa mai citesc cateun articol. Spor la mai multe sample-uri 😉
Cine le-a testat? Vreau si eu`
Multumim pt . informatie .
Cam tot ce gasim in acest blog este interesant 🙂
Unde se pot vedea rezultatele testelor in grafice?
Kingston a scos cel mai rapid kit de memorie triple-channel RAM DDR3, ce ruleaza la o frecventa de 2333Mhz. Deocamdata e scump rau.
Unde pot vedea testele de eficienta?
Pingback: ROUND-UP – 7 kituri de memorii 2×2GB DDR3 peste 2000MHz
Pingback: Best setings A-DATA 4GB DDR3 2000X V2.0 DUAL KIT(2x2GB) - My Garage
Pingback: Mici intrebari ce nu merita un thread separat pentru Componente - Page 97 - My Garage
Pingback: DDR3 Round-up 2012
Pingback: OC RAM (no name) - My Garage
Pingback: Intrebare intrebatoare... - My Garage
Pingback: Sfaturi Sistem Gaming (low budget) - Pagina 2
Pingback: Detalii memorii
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube