ROUND-UP – 7 kituri de memorii 2x2GB DDR3 peste 2000MHz

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Memorii & Stocare, in 22 June, 2010.

.

Concluzii

.

Stiu ca a durat ceva de cand am anuntat acest test si pana s-a concretizat, dar sper ca dupa lecturarea lui veti ramane cu sentimentul ca a meritat asteptarea. Am plecat de la ideea unui comparativ si am ajuns la studierea factorului de scalare si la raspunsul in frecventa atunci cand aplicam diferite seturi de latente.

Sa recapitulam pe scurt ce am acoperit in articolul de astazi:

 • am putut vedea diferenta intre un kit binnuit si un kit ne-binnuit de la acelasi producator (Kingston)
 • am definit factorul de scalare (S) si am urmarit variatia sa in functie de chipurile folosite precum si in functie de setul de latente aplicat
 • am studiat in amanunt comportamentul chipurilor PSC
 • am putut compara un kit echipat cu chipuri Elpida BBSE binnuite cu un kit echipat cu chipuri Elpida Hyper ne-binnuit

V-am promis mai devreme ca o sa va dezvalui cauza comportamentului slab al kitului Kingston HyperX 4GB 2133MHz CL8 (comparat cu asteptarile bineinteles). Testand modulele individual am descoperit ca unul din module era extraordinar de bun, cu 10-20MHz peste cel mai bun kit cu Elpida Hyper din test. Celalalt modul in schimb era slab limitand astfel kitul la performantele pe care le-ati vazut in test. Testand si kitul Mushkin 996731 in acelasi mod am observat un binning la nivel de megahertz intre cele 2 module.

Nu exista un castigator al testului de azi, fiecare kit avand avantajele si dezavantajele sale si voi incerca sa le punctez pe scurt:

 1. Kingston HyperX 4GB 2000MHz CL8: Scalare foarte buna cu voltajul datorita folosirii chipurilor Elpida Hyper, dar rezultate modeste din cauza binning-ului mai slab. Pretul de ~800RON este totusi excelent pentru chipurile cu care este echipat deci acest kit este recomandarea mea pentru un overclocker incepator.
 2. Kingston HyperX 4GB 2133MHz CL8: Comportament mult mai bun decat fratele sau mai mic, care vine si cu un pret de peste 1400RON. Este un kit destinat maniacilor si era cu siguranta un vis pentru orice overclocker daca si al doilea modul era la fel de bun ca si primul.
 3. Mushkin 996731 4GB 2000MHz CL8: Cu un pret in jurul valorii de 800RON kitul de la Mushkin a fost cel mai bun kit bazat pe chipuri Elpida Hyper din testul nostru. Daca nu va sperie folosirea reviziei mai vechi, MNH-E, atunci acest kit este un “must have”.
 4. GoodRAM PRO 4GB 2000MHz CL7: Din pacate nu am un pret pentru acest kit de la GoodRAM dar latentele din fabrica (7-8-7-21) precum si rezultatele foarte apropiate de kitul de la Mushkin fac din acest kit o alegere inspirata.
 5. Team Xtreem 4GB 2200MHz CL9: Elpida BBSE at its best! Un binning de exceptia din partea TeamGroup pentru acest kit, dar… costa peste 1200RON ceea ce nu este chiar bine. Este mult mai potrivit pentru folosire daily-use datorita voltajelor mici de functionare (pentru ca nu scaleaza) si frecventelor bune obtinute la acele voltaje.
 6. Corsair Dominator GTX1 4GB 2400MHz CL9: Entuziastii vor gasi cu siguranta overclocking-ul memoriilor GTX1 o adevarata placere. Frecvente foarte bune dar totul cu pretul unui tRCD relaxat…. dar este pur si simplu foarte distractiv.
 7. Silicon Power XPower 4GB 2000MHz CL9: Nu este la fel de distractiv ca fratele sau mai mare echipat cu aceleasi chipuri dar se prezinta ca un kit onest. Frecventele de functionare obtinute sunt foarte bune, iar pretul se invarte in jurul valorii de 500RON.

.

Recomandari

.

Din pacate Elpida a retras deja de pe piata chipurile BASE (Hyper) si BBSE lansand modele noi: BDSE, DBSE, etc. Comportamentul noilor chipuri sunt asemanatoare cu PSC-urile, adica nu se apropie nici macar de BBSE (ca sa nu mai vorbim de Hyper). Sfatul meu sincer este faceti rost (daca nu aveti deja) de un kit bazat pe chipuri Elpida Hyper pentru ca sunt cu adevarat ceea ce trebuie pentru doritorii de performanta din partea memoriilor. Dupa cum am vazut astazi si un kit de Elpida BBSE bine binnuit se comporta bine. De asemenea, si cu un kit bun echipat cu PSC-uri va puteti distra foarte bine obtinand frecvente excelente.

Comentarii

14 comentarii la: ROUND-UP – 7 kituri de memorii 2x2GB DDR3 peste 2000MHz

 1. cat a scris pe:

  KingMax Hercules 2200Mhz pe cand ? ๐Ÿ™‚

 2. matose Post author a scris pe:

  Cand o sa primim la test vreun sample ๐Ÿ™‚

 3. exceptional, ca de obicei

 4. Odorizante Auto a scris pe:

  Bun articolul.
  Memoria RAM nu este cea mai subestimata coponenta in nici un caz. De fapt o fi de necunoscatori. Eu in momentul de fata nefiind un gamer, as pune un accent mai mare pe memorai ram decat pe placa video, chiar si pe procesor nu mi-ar folosia un dual de 3ghz ๐Ÿ™‚

 5. Victor a scris pe:

  Am si eu o intrebare-problema legata de memoriile la 2000 Mhz. Am un sistem cu CPU Core i7 940 si 12 Gb de RAM Kingstone HyperX CL9 la 2000 Mhz (2 kituri a cate 6) – numai ca, memoriile le tin la 1600 Mhz caci daca le setez normal la 2000 conform specificatiilor – sistemul de operari in proprietati, imi arata ca am 12 GB dar foloseste doar 2 Gb si in Task Manager asa si este – doar 2 Gb de memorie ram utilizeaza. De ce oare? Sistem de operare pe 64 de biti W7 ori Windows Server 2008 R2 x64

 6. te pricepi nu gluma

 7. darco_2 a scris pe:

  no kingmax hercules? era cel putin un kit interesant de testat ๐Ÿ™‚

 8. daniel a scris pe:

  pe pagina 2 latenta TFAW(Four Activate Window) apare de doua ori
  articolul a fost excelent in detalii

 9. Bravo baieti. Imi face placere sa mai intru pe aici din cand in cand sa mai citesc cateun articol. Spor la mai multe sample-uri ๐Ÿ˜‰

 10. Cine le-a testat? Vreau si eu`

 11. Multumim pt . informatie .
  Cam tot ce gasim in acest blog este interesant ๐Ÿ™‚

 12. Unde se pot vedea rezultatele testelor in grafice?

 13. Kingston a scos cel mai rapid kit de memorie triple-channel RAM DDR3, ce ruleaza la o frecventa de 2333Mhz. Deocamdata e scump rau.

 14. Unde pot vedea testele de eficienta?

Lasa-ne un comentariu: