King of the hill – A-Data XPG Plus DDR3 2200 CL8 2.0
Dupa asemenea rezultate este in egala masura usor sau greu sa ajungi la o concluzie. Usor pentru ca rezultatele nu suporta nici un comentariu, greu deoarece disponibilitatea si pretul fac din acest kit o adevarata pasare rara in peisajul kiturilor de memorie DDR3 2x2GB.
Daca vorbim despre rezultate cred ca nu mai are sens sa va spun ca acesta este cel mai bun kit DDR3 pe care l-am testat vreodata. Exista un aspect care nu poate fi transmis prin cifre, dar pe care il simti imediat ce incepi sa lucrezi cu aceste memorii. Este vorba despre lejeritatea cu care acest kit obtine anumite combinatii de frecvente si latente, combinatii pentru care muncesti din greu in cazul altor kituri cu Elpida Hyper. Nivelul de binning se simte pur si simplu atunci cand setezi DDR3 2400 in bios si boot-ezi fara probleme. Practic, avem de-a face cu un kit de memorii care banalizeaza pur si simplu procesul de overclocking.
Dupa cum stiti, primele serii de Elpida Hyper au avut probleme, un procent insemnat din acestea defectandu-se chiar si la voltaje stock. Ei bine, de cand am acest kit de memorie (August) am incercat diverse voltaje, inclusiv 1.95 pentru validarea din acest articol, ba chiar si 2.0-2.05 pentru a studia scalarea cu voltajul, si pana in momentul de fata nu pot sa spun ca am observat probleme in comportamentul memoriilor. Este adevarat, sistemul de racire folosit isi face treaba cu brio, chiar si in timpul sesiunilor in care am aplicat 2v radiatoarele ramandand absolut reci.
Singurele aspecte delicate atunci cand vorbim despre aceste memorii sunt pretul si disponibilitatea. In cazul de fata, nu ne mai putem pune problema unui kit selectat foarte atent pentru a fi trimis la review, deoarece seria DDR3 2200 CL8 in sine este o serie limitata si exclusivista. Tocmai datorita exclusivismului disponibilitatea este destul de scazuta, deoarece procesul de binning necesar pentru a obtine un asemenea kit este unul extrem de dur, in care destul de putine IC-uri fac fata cerintelor. Acest lucru se resimte atat in pretul memoriilor cat si in disponibilitatea destul de redusa in anumite parti ale lumii. Desigur, in Japonia sau in SUA acest kit poate fi cumparat direct din magazin, dar ceva imi spune ca nu il vom vedea prea curand in ofertele magazinelor din Romania. Si pe buna dreptate, pretul unui asemenea kit ar ajunge la noi undeva in jurul sumei de 1200-1300 RON, ceea ce trebuie sa recunostem, pentru un kit de 4GB este o suma uriasa.
Evident, acest kit de memorii nu se adreseaza oricui. Pe de o parte, se adreseaza celor care isi permit sa il cumpere. Pe de alta parte, se adreseaza celor care chiar au nevoie de memorii de un asemenea calibru. Cu alte cuvinte, publicul tinta este destul de redus. Totusi, de ce sa nu recunoastem, chiar daca un asemenea produs este greu accesibil, in sinea lui orice pasionat de calculatoare si-ar dori sa aiba asa ceva in calculator. Din acest punct de vedere, culoarea rosie este foarte bine aleasa pentru aceste memorii, amintind de un alt brand exclusivist care poate fi asemanat destul de usor cu memoriile testate astazi (pastrand proportiile, desigur). Ma refer evident la Ferrari, pentru ca acesta cred ca este cel mai potrivit echivalent in lumea pentru ce reprezinta acest kit de memorii in lumea overclocking-ului.
Inainte de a discuta articolul pe forum, mai avem ceva pentru voi pe ultima pagina.
Comentarii
Felicitari pt review si pentru rezultatele uimitaore . Chiar nu credeam ca pot ajunge memoriile DDR3 la asemenea frecvente !
deci astea sunt echivalentele in 2010 pentru “TwinMOS Twister PC3200 BH-5” :)..
diferenta este acum data de pretul urias…doar ovk maniaci si le vor cumpara.
Pingback: King of the hill – A-Data XPG Plus DDR3 2200 CL8 2.0
Pingback: AMD Ryzen 3000 - Part IV - DDR4 - Latenta vs frecventa - lab501