Review – ADATA Legend 970 si ADATA Legend 970 Pro

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 26 December, 2024.

Concluzii

 
In 1991, SanDisk lansau primul SSD bazat pe memorie flash, acesta fiind integrat in notebook-uri IBM. Cu o capacitate de 20MB, un pret de aproximativ 1000 USD si viteze de scriere de pana la 80 MB/s, acesta era departe de a putea fi considerat un produs consumer in adevaratul sens al cuvantului, drept urmare aveau sa mai treaca inca 17 ani, pana in 2008, cand Intel si Kingston incepeau sa ofere primele SSD-uri consumer care nu mai costau o mana si un picior.

Ei bine, aveau sa mai treaca doar 7 ani pana la aparitia primelor SSD-uri NVMe, iar de atunci si pana acum am asistat la o dezvoltare accelerata a acestei categorii de produse, ultimii 9 ani aducand trei generatii diferite, din punct de vedere al conexiunii PCI-E utilizate, o crestere semnificativa (de aproximativ 16 ori) a capacitatii maxime, de la 512GB la 8TB, respectiv o crestere de aproximativ 7 ori a vitezelor de scriere si citire. Nu in ultimul rand, pretul a evoluat si el constant.

Astfel, daca in 2015 primul SSD NVMe testat de noi, Samsung SM951, avea un pret de aproximativ 2500 RON pentru 512GB, SSD-urile testate in articolul de fata au un pret cuprins intre 1299 si 1599 RON pentru 2TB, in functie de model, in timp ce un model PCI-E GEn 4 de 4TB, mai precis ADATA Legend 960 Max costa in momentul de fata 1449 RON. Cu alte cuvinte, progres tehnologic in adevaratul sens al cuvantului si asta doar raportandu-ne la ultimii 9 ani… Pentru ca daca ne raportam la intreaga istorie a SSD-urilor, discutam pur si simplu despre un alt ordin de marime.

Desigur, asta nu inseamna ca lucrurile merg perfect, dovada stand faptul ca primele generatii de controller-e PCI-E Gen 5 se incing destul de mult, iar performanta nu este neaparat aceeasi pe toate platformele care suporta acest standard. Acest lucru se datoreaza pe de o parte procesului de fabricatie utilizat initial (12nm), dar si arhitecturii interne a primului controller Phison. Ce-i drept, in curand vom vedea pe piata solutii cu cea de-a treia generatie de controller-e PCI-E Gen 5, fabricatie pe 5 sau 6nm, care nu vor mai necesita o solutie de racire activa pentru a nu intra in throttle.

Pana atunci insa, ce au reusit Innogrit sa faca pe 12nm este destul de impresionant, ADATA Legend 970 Pro fiind cel mai rapid SSD testat de noi vreodata. Desigur, avem nevoie de o solutie de racire activa pentru a mentine temperatura in frau, insa vitezele de transfer sunt impresionante.

Practic, ADATA Legend 970 ofera vitezele specifice primei generatii de SSD-uri PCI-E Gen 5, in timp ce ADATA Legend 970 Pro duce lucrurile si mai departe, apropiindu-se de latimea de banda maxima a standardului PCI-E Gen 5. Iar in curand… vom vedea noi modele, de la ADATA si nu numai, care vor imbunatati atat vitezele de transfer, cat si comportamentul termic.

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – ADATA Legend 970 si ADATA Legend 970 Pro

  1. Dragos V a scris pe:

    Salutari!

    Ca de obicei, excelent review. Daca nu ai alimenta ventilatorul, ai putea gati niste vita pe radiator? :))

    La prezentarea lui 970 Pro, pagina 3, primul rand, cred ca voiai sa zici ” in cazul lui ADATA Legend 970″.

    Toate cele bune !

  2. Cristi a scris pe:

    Eu aștept variantele cu Silicon Motion SM2508 (6nm si 3,5W vs 10W)

Lasa-ne un comentariu: