Review – ADATA XPG Gammix S10 512GB M.2 SSD

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 13 October, 2017.

Ambalaj si accesorii

 

Ambalajul in cazul SSD-urilor NVMe M.2 este redus la minim, un simplu blister pentru protectie si o cutie de carton pentru transport fiind mai mult decat suficiente. Pe cutie putem vedea capacitatea de 512GB, vitezele ce pot atinge 1800MB/s la citire si 850MB/s la scriere, utilizarea memoriei 3D NAND precum si compatibilitatea cu protocolul NVMe 1.2.

 

 

Sub capota

 

Asa cum detaliam si in celalalt review, SM2260 este primul controller NVMe dezvoltat de Silicon Motion, specificatiile sale fiind demne de un produs high-end. Avem asadar in fata un controller dual-core ARM Cortex-R, fabricat in litografie pe 40nm, care suporta un maxim de 8 canale de memorie NAND 2D / 3D MLC sau TLC. Primul produs care a implementat acest controller a fost Intel 600p, memoria folosita in acel caz fiind 3D TLC de la Micron, la fel ca si in cazul SSD-ului testat astazi: Gammix S10.

Stratul argintiu de la suprafata este de fapt o pelicula de cupru ce are scopul de a disipa caldura dezvoltata de controller, acest lucru putand fi problematic mai ales din cauza litografiei pe 40nm (ceilalti competitori au produse deja pe 28nm). Totusi, pentru a nu avea probleme cu supraincalzirea, ADATA doteaza S10 cu un radiator de aluminiu.

Capacitatea acestui SSD este de 512GB, ceea ce inseamna automat ca avem un procent de overprovisioning setat din fabrica la 6.85%. Pentru a imbunatati transferurile scurte de date, SM2260 are setat un buffer SLC ce poate fi ajustat in mod dinamic de firmware. La fel ca si in cazul lui SX8000, am incercat sa masor dimensiunea lui folosind HDTune insa fara un succes real, aceasta variind in functie de regimul de utilizare.

 

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – ADATA XPG Gammix S10 512GB M.2 SSD

  1. Liviu a scris pe:

    Bun review , imi place ca ati punctat la final referintele de comparat si chipseturile de observat (luat in considerare) . Asa practic mai trimitem si neavizati pe site cu recomandari sa caute , iar daca nu vor sa citeasca tot articolul macar sa-si ia notite din partea finala de concluzii .

  2. matose Post author a scris pe:

    Mersi mult de aprecieri!

  3. Emil Alexandru a scris pe:

    Mi-am luat un ssd asemanator. Gammix S11 240 gb, imi sta in 53 de grade.

Lasa-ne un comentariu: