Review – AORUS Gen5 10000 SSD 2TB

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 10 March, 2023.

AORUS Gen5 10000 SSD

 
Vai, dar ce avem noi aici? Sa fie primul SSD PCI-E 5.0 lansat oficial pe piata? Nu stiu daca va mai aduceti aminte, dar am discutat prima oara despre SSD-uri PCI-E 5.0 la jumatatea anului trecut, in momentul in care AMD anuntau noua platforma AM5. Ce-i drept, in cadrul evenimentului organizat in Austin, Texas, am avut ocazia sa vad pe viu cateva prototipuri de SSD-uri PCI-E 5.0, insa de atunci si pana acum am primit mai multe stiri pe marginea subiectului, respectiv cateva teste din Japonia, unde SSD-urile PCI-E 5.0 au inceput sa fie comercializate mai devreme, dar nu si SSD-uri efectiv.

Acest lucru se schimba astazi, GIGABYTE fiind primul producator care au trimis un SSD PCI-E 5.0 retail la teste, acesta purtand denumirea AORUS Gen5 10000 SSD. Disponibil momentan in variante de 1TB, respectiv 2TB, AORUS Gen5 10000 SSD promite viteze de citire de pana la 9500 MB/s, respectiv viteze de scriere de pana la 10000 MB/s. In spatele acestor cifre, se afla o serie intreaga de tehnologii noi, incepand cu un nou controller si continuand cu noi chip-uri de memorie, dar si noi standarde.

Astfel, au trecut 8 ani de cand testam primul SSD NVMe pe LAB501, respectiv 4 ani de cand testam primul SSD NVMe PCI-E 4.0 ajuns in laboratorul nostru, coincidenta sau nu, tot un model AORUS, mai precis AORUS NVMe Gen 4 SSD 2TB. Acesta era bazat pe un controller PHISON PS5016-E16, cuplat cu IC-uri TLC 3D Nand de la Toshiba, o combinatie reprezentativa pentru prima generatie Gen 4, motiv pentru care am testat nu mai putin de 4 variante ale acestei combinatii, de la 4 producatori diferiti.

Doi ani mai tarziu, cand solutiile propuse de Samsung reuseau sa intreaca prima generatie de SSD-uri PCI-E 4.0 echipate cu PHISON E16, acestia dadeau replica prin lansarea controller-ului PHISON PS5018-E18, care a devenit practic standardul de aur al celui de-al doilea val al SSD-urilor PCI-E 4.0. Am testat de atunci si pana acum 6 SSD-uri bazate pe acest controller, echipate cu memorii TLC NAND cu densitati cuprinse intre 96 si 176 de layer-e, acestea fiind de altfel cele mai performante SSD-uri disponibile pe piata in momentul de fata.

Ei bine, NVMe Express, organizatia care se ocupa de integrarea si definirea standardului NVMe, anuntau in urma cu doi ani standardul NVMe 2.0, care aduce noutati precum Zoned Namespaces (ZNS), Key Value si Endurance Group Management, gandite pentru a optimiza atat performanta SSD-urilor, cat si anduranta acestora. Un an mai tarziu Microsoft anuntau interfata Direct Storage pentru PC, oferind producatorilor de jocuri posibilitatea de a beneficia de pe urma vitezelor de care sunt capabile SSD-urile PCI-E 4.0 (si mai nou PCI-E 5.0), iar in August 2022 AMD anuntau platforma AM5, precum si suportul pentru solutii de stocare PCI-E 5.0.

Evident, cei de la Phison au inceput dezvoltarea unui nou controller la inceputul anului 2022, primele prototipuri functionale fiind prezentate in cadrul evenimentului de lansare al platformei AM5. Aveau sa mai treaca doar cateva luni pana la anuntul prin care Phison lansau controller-ul Phison PS5026-E26 oficial pe piata, respectiv cateva luni pana cand producatorii au integrat acest controller in produse retial. Iar primul produs retail care integreaza acest controller ajuns pe masa noastra de teste este, asa cum spuneam, AORUS Gen5 10000 SSD 2TB.

 

Comentarii

Un comentariu la: Review – AORUS Gen5 10000 SSD 2TB

 1. Kovacs Laszlo a scris pe:

  Apreciez mult onestitatea review-ului, sper sa ramaneti asa.
  Testele de citire / scriere random 4K sunt importante pentru gaming.
  Am fost sincer surprins sa vad valori mai scazute decat ma asteptam.

  Dar poate pe o platforma Z790 veti avea rezultate mai mari.
  Am observat ca sunt diferente consistente, 20-30MB/s in plus pentru reading 4K pe platforma AMD.

Lasa-ne un comentariu: