AMD Ryzen 7000 – Part I – Modele, pret

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 30 August, 2022.

Noutati

 
Ei bine, cred ca stim deja cu totii ca discutam despre un nou socket, mai precis AM5, echipat cu 1718 pini, capabil sa sustina un TDP de pana la 230W si nu in ultimul rand, compatibil cu sistemele de racire AM4.

Acesta va gazdui noile procesoare AMD Ryzen 7000, fabricate in litografie pe 5nm in fab-urile TSMC din Taiwan, acestea aducand suport pentru memoria DDR5, conectivitate PCI-E 5, o crestere a IPC-ului de 13% si o crestere a frecventei maxime de functionare de 800MHz, varful de gama putand atinge acum 5.7GHz.

Acest lucru se traduce printr-o crestere totala a performantei in regim single thread de 29%, in conditiile in care eficienta energetica a crescut considerabil, gratiei arhitecturii Zen 4, combinata cu procesul de fabricatie pe 5nm – a 4-a generatie TSMC FinFET.

De asemenea, noua platforma aduce compatibilitatea cu memoria DDR5, AMD lansand un program denumit AMD Expo, care permite partenerilor definirea unor profile de overclocking optimizate special pentru platforma AM5.

Nu in ultimul rand, primim conectivitate PCI-E 5.0, adica noi posibilitati la capitolul grafica si stocare. De astfel, aceasta este principala diferenta intre chipset-urile Extreme (care vor oferi conectivitate PCI-E 5.0 atat pentru placa grafica, cat si pentru stocare), in timp ce chipset-urile fara acest sufix vor oferi conectivitate PCI-E 5.0 doar pentru solutia de stocare.
 

Comentarii

6 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part I – Modele, pret

 1. Dan a scris pe:

  Unde au ajuns cu frecventele!
  Astept cu nerabdare sa vad preturile de la noi, inclusiv la placile de baza si in testele pe care le veti face, ce se poate si la capitolul overclocking.
  Am prins aseara cateva minute live, dar varianta asta e mult mai utila.

  Multumesc pentru articol.

 2. Dodo a scris pe:

  Da trăiești draga Monștrilor!!!

 3. Dodo a scris pe:

  Sa trăiești dragă Monstrule!!!

 4. Dyno a scris pe:

  Ziceau ca placile de baza vor incepe de la $120 si vor fi chipseturi separate (pentru cei care vor si PCIe5 la GPU si SSD, sau numai la SSD si atunci o sa fie mai ieftin chipsetul)

 5. Monstru Post author a scris pe:

  X670E / B650 E vs X670 si B650

 6. Vasile a scris pe:

  La noi preturile vor fi cu 20-25% mai mari decat in state

Lasa-ne un comentariu: