AMD Ryzen 7000 – Part II – AMD Ryzen 9 7950X & AMD Ryzen 5 7600X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 26 September, 2022.

AMD Ryzen 9 7950X

 
Doamnelor si domnilor, baieti si fete, stimati pasionati… Cortina este gata sa cada, momentul mult asteptat este aici, pentru ca dupa luni de zile de zvonuri, anunturi si mici scapari pe ici, pe colo, noile procesoare AMD Ryzen sunt gata sa intre in arena, pentru a va arata de ce sunt capabile. Iar povestea noastra a inceput cu mult mai mult timp in urma decat ne-am astepta.

Ce-i drept, am publicat prima parte a seriei de articole dedicate noilor procesoare in urma cu aproape o luna, insa primul anunt legat de Zen 4 si noul socket AM5 a fost facut cu aproape 10 luni in urma, in cadrul CES 2022, drept urmare putem spune ca asteptam de ceva timp acest moment.

Stiu, stiu, contextul socio-politic actual ne ingrijoreaza pe toti, iar vremurile prin care trecem nu ne chiar imbie sa facem noi investitii. Pana la urma insa si asta va trece, iar treaba noastra aici este sa privim lucrurile in ansamblu, din punct de vedere tehnic, facand abstractie de ce se intampla in jurul nostru. In fond, daca aveati nevoie sa va reaminteasca cineva despre criza, razboaie s.a.m.d. ati fi citit altfel de website-uri.

Aici insa ne ocupam cu tehnologia, iar astazi nu pot sa nu simt ca avem de-a face cu un pas important in parcursul sau. Un pas care continua cu succes o poveste inceputa cu mai bine de 5 ani in urma, cand procesoarele AMD Ryzen vedeau lumina zilei pentru prima data si aduceau din nou speranta intr-un domeniu care pana in acel moment parea ca stagneaza.

64 de articole dedicate procesoarelor am scris de atunci si pana acum, iar dintre acestea mai bine de 40 au fost dedicate procesoarelor AMD. Stiu, poate nu pare mare lucru, dar in 15 ani de cand exista LAB501, am publicat in total 127 de articole dedicate procesoarelor, mai bine de jumatate dintre acestea fiind publicate in ultimii 5 ani. Si cum intotdeuna am fost pasionati de procesoare, asta nu poate insemna decat un lucru si anume faptul ca in ultimii 5 ani lucrurile au devenit mult mai interesante.

Ei bine, unul dintre motivele pentru care lucrurile au devenit mult mai interesante este revenirea in forta a celor de la AMD, care s-au tinut de cuvant, au respectat programul pe care si l-au impus si au lansat nu mai putin de 4 arhitecturi noi in 5 ani de zile. Da… 4, pentru ca astazi intra in arena Zen 4, cea mai recenta iteratie a arhitecturii Zen, intruchipat in cazul articolului de fata in doua procesoare, mai precis AMD Ryzen 9 7950X si AMD Ryzen 5 7600X.

 

Comentarii

9 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part II – AMD Ryzen 9 7950X & AMD Ryzen 5 7600X

 1. Dan a scris pe:

  Multumim pentru review-ul prompt si la obiect.
  In partea a III-a vei publica si teste specifice pentru AVX512?

 2. Monstru Post author a scris pe:

  Salutare,

  ai un test anume in minte?

 3. Dodo a scris pe:

  Mulțumim frate Monstru pentru tot ceea ce faci împreună cu echipa ta!Dețin 5900X și cred că mai merge până la următoarea generație.

 4. Dor a scris pe:

  “Ne asteapta o toamna interesanta, nu-i asa?”
  Într-adevăr! Spectacolul a început, aplauzele se aud bine. Să vedem și dacă se aruncă și cu bani 🙂

 5. globula a scris pe:

  Tre corectat aici “Colegul nostru Amok a fost foarte harnic si a creat o scena de test si pentru Blender. Blender, software-ul creat si dezvoltat de Blender Foundation, este un software 3D complet, open-source, gratuit, ajuns la versiunea 2.8.”
  Blender e la 3.3. Nu e nevoie sa publici comment-ul

 6. Monstru Post author a scris pe:

  Multam, corectat!

 7. Liviu a scris pe:

  Nice review boyz ! Arata superb … parca-mi vine iar sa trec la PC sa bibilesc

 8. politic a scris pe:

  In urma review-ului m-am hotarat sa trec pe noua platforma, dezamagire totala!
  Trebuie sa ai rabdare in jur de 5 minute sa se initializeze bios-ul! Odata pornit sistemul de operare, bucuros ca ai in mana cea mai tare tehnologie, apare curiozitatea de a vedea de ce este in stare. Dupa nici 30 de minute apare primul blue screen, dupa care trebuie sa ai rabdare inca 5-7 minute sa ai desktop-ul functional, Am inlocuit memoriile cu cele folosite de Tudor in review, blue screen -ul persista! Am cheltuit 2000 euro pentru ASUS ROG X670 HERO, 7900X si doua kit-uri de rami Mai este speranta ca se rezolva problemele raportate mai sus? Parca vad ca apar entuziastii care vor sare in sus ca trebuie sa fi idiot sa achizitionezi tehnologii abia lansate?!

 9. Monstru Post author a scris pe:

  Timpul de initializare este intr-adevar ridicat. Bluescreen-uri insa nu am avut pe toata perioada testelor…

Lasa-ne un comentariu: