AMD Ryzen 6000 Mobile, AMD Ryzen 7 5800X3D, AMD Radeon RX 6500XT, Zen4 si AM5 anuntate la CES

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 4 January, 2022.

AMD

 

 
Aho, aho, copii si frati! La multi ani dragii monstrului si bine v-am gasit intr-un an nou! Asa cum stiti, la inceputul fiecarui an are loc CES Las Vegas, un eveniment unde majoritatea companiilor anunta noile tehnologii care vor fi lansate in prima parte a anului care urmeaza. Ei bine, asa cum era de asteptat, majoritatea companiilor nu participa fizic la CES nici anul acesta, insa asta nu inseamna ca nu exista noutati demne de raportat, anuntate, evident, online.

Astfel, atat AMD, cat si Intel si Nvidia au pregatit mai multe anunturi interesante pentru acest inceput de an, iar noi am inceput cu noutatile din tabara AMD, deoarece acestia au anuntat cele mai multe lucruri interesante, unele dintre acestea fiind asteptate cu sufletul la gura atat de voi, cat si de noi. Nu in ultimul rand… aceasta a fost prima conferinta organizata astazi.

Si dupa cum puteti vedea mai jos, sau ati vazut deja daca ati urmarit evenimentul online organizat de AMD, avem de-a face cu o sumedenie de noutati interesante. Astfel, in primul rand, cei de la AMD anunta astazi seria AMD Ryzen 6000 pentru notebook-uri. Aceasta este alcatuita din 8 procesoare din gama H/HS, respectiv 5 procesoare din gama U, majoritatea fiind bazate pe arhitectura Zen 3+, impreuna cu o solutie grafica RDNA2, cu exceptia celor 3 mezini din gama U, care folosesc clasica solutie Zen 3 + Vega.

De asemenea, majoritatea modelelor sunt fabricate in litografie pe 6nm, mai putin cele 3 modele amintite mai sus, care sunt fabricate in clasica tehnologie pe 7nm. Evident, discutam despre monstruozitati care ating chiar si 5GHz, in cazul modelelor AMD Ryzen 9 6980HX si 6980HS, ceea ce inseamna ca Intel au din nou concurenta solida in segmentul mobile.

O alta noutate interesanta este lansarea in primavara a primului procesor care utilizeaza tehnologia AMD 3D V-Cache, mai precis AMD Ryzen 7 5800X3D, care ar trebui sa intreaca in jocuri atat varfurile AMD, cum ar fi AMD Ryzen 9 5900X, precum si varful de gama Intel Core i9 12900K.

Nu in ultimul rand, cei de la AMD vor completa seria Radeon 6000 spre sfarsitul acestei luni, lansand un nou model accesibil, mai precis AMD Radeon RX 6500XT, care ar trebui sa aduca un spor semnificativ de performanta fata de RX570, respectiv GTX 1650.

Tot ce am auzit pana acum suna bine si cu siguranta discutam despre lansari interesante, care vor atrage un numar ridicat de pasionati, indiferent daca discutam despre notebook-uri sau desktop-uri. Cu toate acestea, cea mai importanta noutate anuntata astazi este faptul ca urmatoarea arhitectura AMD, mai precis Zen 4, va fi lansata in cea de-a doua jumatate a acestui an.

Discutam despre cel mai mare salt tehnologic de cand AMD au lansat pentru prima oara seria Ryzen. Practic, procesoarele care vor folosi arhitectura Zen 4 vor fi fabricate in litografie pe 5nm si vor folosi un socket nou, mai precis AM5. Discutam despre un socket de tip LGA, echipat cu 1718 pini, care le va permite celor de la AMD sa utilizeze cele mai noi tehnologii, cum ar fi PCI-E 5.0, respectiv memorie DDR5.

Da, dragii monstrului, Zen 4 vine in a doua jumatate a acestui an, cu un socket nou (AM5), un proces de fabricatie nou (5nm), PCI-E 5.0 si DDR5. Ceva ce banuiam cu totii, iar acum tocmai am primit confirmarea oficiala. Sincer, nu stiu in momentul de fata ce pregatesc cei de la Intel, sau cand vor lansa acestia o noua generatie de procesoare. Dar tinand cont de modul in care au progresat cei de la AMD in ultimii ani, ne putem astepta ca sfarsitul lui 2022 sa ne aduca un eveniment cataclismic, comparabil ca magnitudine cu ceea ce am vazut in cazul primelor lansari Ryzen si Threadripper. The beast is coming!!!

 

Comentarii

Niciun comentariu la: AMD Ryzen 6000 Mobile, AMD Ryzen 7 5800X3D, AMD Radeon RX 6500XT, Zen4 si AM5 anuntate la CES

Lasa-ne un comentariu: