Review – AMD Ryzen 7 5800X3D

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 14 April, 2022.

AMD Ryzen 7 5800X3D

 
Vaaai… dar ce avem noi aici? Ei bine, dragii monstrului, eu v-am spus ca se pregatesc lucruri interesante in perioada imediat urmatoare, iar acesta este exact unul dintre acele lucruri interesante. Desigur, nu este vorba despre o noutate absoluta, AMD Ryzen 7 5800X3D fiind anuntat la CES 2022, in timp ce tehnologia 3D Cache a fost anuntata cu un an in urma, in cadrul Computex 2021 si si-a facut deja aparitia pe procesoarele AMD Epyc Milan.

Cu toate acestea, in conditiile in care pe notebook-uri am vazut deja cum se descurca procesoarele bazate pe arhitectura Zen 3+, iar la sfarsitul anului ne asteptam sa vedem la treaba noua arhitectura Zen 4, trebuie sa recunoastem ca zilele de glorie ale excelentei platforme AM4 se apropie de sfarsit, deci nu ne mai asteptam la cine stie ce lansari pe aceasta platforma.

Cu exceptia, desigur, a produsului lansat astazi, AMD Ryzen 7 5800X3D, un procesor bazat pe arhitectura Zen 3, care introduce insa pentru prima data in segmentul consumer un concept interesant, mai precis 3D Cache. Desigur, dispunerea chip-urilor pe verticala nu este neaparat un concept nou, acest lucru fiind prezent de ani buni in segmentul stocare, de exemplu.

De aceasta data insa, discutam despre procesoare, testul de astazi fiind cu atat mai important cu cat este prima data cand vedem aceasta tehnologie implementata pe o platforma consumer si suntem foarte curiosi de avantajele pe care le poate aduce, in special daca discutam despre performanta in gaming.

Pentru ca exact aici spera cei de la AMD sa obtina cel mai consistent spor de performanta, jocurile moderne fiind direct dependende de dimensiunea si viteza memoriei cache. Drept urmare, nu ne asteptam sa vedem cine stie ce diferente in celelalte teste, in special datorita faptului ca AMD Ryzen 7 5800X3D are frecvente putin mai mici de functionare decat AMD Ryzen 7 5800X, cel mai interesant aspect de urmarit fiind performanta in jocuri.

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – AMD Ryzen 7 5800X3D

  1. Dor a scris pe:

    “oare cum ar arata cu procesor cu 16 nuclee si memorie 3D cache?”
    Arată foarte bine, dar sensibil mai scump. Din păcate se va mări diferența de performanță dintre nivelele de preț, nu neapărat din cauza costurilor de producție. Automatizarea dezvoltării și testării cipurilor este matură și reduce time-to-market . Cel mai probabil din motive externe (financiare, macroeconomice, politice etc )

  2. Valentin a scris pe:

    Modalitatea de calcul a consumului mi se pare total nepotrivita, e ca si cum ai zice ca o masina consuma 80 litri la suta, pt ca am stabilit noi ca ala este reperul: consumul maxim in conditii extreme si cu probabilitate destul de mica de a se intampla in viata de zi cu zi (pedala la podea cand esti intr-o depasire riscanta).

    Pai daca punem consumul maxim, hai sa il punem si pe cel minim … s-ar putea sa avem surprize majore: https://www.youtube.com/watch?v=4F2z3F64o94

    Am avut un AMD Ryzen 3950X care consuma in idle, doar CPU, 28W (nu mai punem si chipsetul X570 cu inca 15W). Comparativ un Intel Core i9-12900 consuma idle 3W (iar chipsetul Z690 inca 6W). Deci vreo 34W diferenta in idle. Cum nu toata lumea sta sa faca randari si sa foloseasca procesorul la 100% tot timpul, pentru o utilizare normala (browsing, filme, gaming, programare) 70-80% din timp procesorul va sta in mod idle (low power C-states) … iar daca sistemul sta pornit multe ore, diferenta va fi notabila la factura de curent electric.

    In concluzie, pentru a fi relevant consumul de curent, ar trebui inclusa valoarea medie pe parcursul rularii suitei de teste (HWiNFO64 este de ajutor aici). Valorile minime si maxime sunt utile pentru a avea o imagine mai clara a ceea ce se intampla. Imi aduc aminte de nVidia 8800GTS 320M, temperatura maxima a placii aleia in jocuri era de 80 grade … idle, pe desktop, la fel :))

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Daca 80% din timp nu folosim procesorul, atunci nu prea are rost sa cumparam 3950X sau 12900K.

    Doi la mana, nu este vorba de consum de curent, este vorba de ce sursa avem nevoie pentru sistem. Consum mai mare = sursa mai puternica

Lasa-ne un comentariu: