Review – AMD Ryzen 7 5800X3D

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 14 April, 2022.

Concluzii

 
Fiind lansat catre finalul domniei platformei AM4, AMD Ryzen 7 5800X3D poate fi considerat un test tehnologic, care demonstreaza irevocabil importanta cache-ului L3 in momentul in care discutam despre performanta in jocuri. Doar nu degeaba au redenumit AMD aceasta memorie Gamecache…

Desigur, in cazul lui AMD Ryzen 7 5800X3D exista si o serie de dezavantaje, cum ar fi tensiunea de alimentara unitara pentru memoria cache si nucleele procesorului, ceea ce se traduce printr-o frecventa mai scazuta fata de modelul de baza, Ryzen 7 5800X, precum si prin imposibilitatea de a overclocka procesorul. Din acest motiv, AMD Ryzen 7 5800X3D obtine rezultate putin mai mici decat 5800X in majoritatea testelor de procesor, cu cateva exceptii notabile.

Pe de alta parte, sporul de performanta in jocuri este considerabil, AMD reusind sa recapete coroana de la Intel, dupa ce acestia ii detronasera la acest capitol prin lansarea seriei Alder Lake. Desigur, Intel au lansat recent si o versiune usor overclockata de 12900K, mai precis Intel Core i9 12900KS, care ofera performante similare in jocuri cu 5800 X3D, insa, evident, Romania nu s-a numarat printre tarile care au primit sample-uri, drept urmare vom trata si noi acest model in acelasi mod in care trateaza cei de la Intel sample-ing-ul in tara noastra – cu indiferenta.

Trecand insa peste aceste mici amanunte, trebuie sa recunoastem ca AMD au facut inca o data o figura frumoasa si au lansat un procesor de gaming redutabil, care ofera unele dintre cele mai ridicate performante in jocuri vazute de noi pana acum, in conditiile in care nu beneficiaza de pe urma unei frecvente ridicate, sau a memoriei DDR5.

Drept urmare, daca aveti o platforma AM4 si un procesor de generatie mai veche, AMD Ryzen 7 5800X3D poate fi un bun candidat pentru un upgrade facil si rapid, care aduce un spor de performanta considerabil in jocuri. Personal, nu pot sa nu ma gandesc la potentialul acestei tehnologii in viitor, mai ales in conditiile in care stim deja ca viitoarea generatie AMD Ryzen va aduce noutati semnificative, cum ar fi memoria DDR5 si procesul de fabricatie pe 5nm. Hmm… oare cum ar arata cu procesor cu 16 nuclee si memorie 3D cache?

 

Comentarii

3 comentarii la: Review – AMD Ryzen 7 5800X3D

 1. Dor a scris pe:

  “oare cum ar arata cu procesor cu 16 nuclee si memorie 3D cache?”
  Arată foarte bine, dar sensibil mai scump. Din păcate se va mări diferența de performanță dintre nivelele de preț, nu neapărat din cauza costurilor de producție. Automatizarea dezvoltării și testării cipurilor este matură și reduce time-to-market . Cel mai probabil din motive externe (financiare, macroeconomice, politice etc )

 2. Valentin a scris pe:

  Modalitatea de calcul a consumului mi se pare total nepotrivita, e ca si cum ai zice ca o masina consuma 80 litri la suta, pt ca am stabilit noi ca ala este reperul: consumul maxim in conditii extreme si cu probabilitate destul de mica de a se intampla in viata de zi cu zi (pedala la podea cand esti intr-o depasire riscanta).

  Pai daca punem consumul maxim, hai sa il punem si pe cel minim … s-ar putea sa avem surprize majore: https://www.youtube.com/watch?v=4F2z3F64o94

  Am avut un AMD Ryzen 3950X care consuma in idle, doar CPU, 28W (nu mai punem si chipsetul X570 cu inca 15W). Comparativ un Intel Core i9-12900 consuma idle 3W (iar chipsetul Z690 inca 6W). Deci vreo 34W diferenta in idle. Cum nu toata lumea sta sa faca randari si sa foloseasca procesorul la 100% tot timpul, pentru o utilizare normala (browsing, filme, gaming, programare) 70-80% din timp procesorul va sta in mod idle (low power C-states) … iar daca sistemul sta pornit multe ore, diferenta va fi notabila la factura de curent electric.

  In concluzie, pentru a fi relevant consumul de curent, ar trebui inclusa valoarea medie pe parcursul rularii suitei de teste (HWiNFO64 este de ajutor aici). Valorile minime si maxime sunt utile pentru a avea o imagine mai clara a ceea ce se intampla. Imi aduc aminte de nVidia 8800GTS 320M, temperatura maxima a placii aleia in jocuri era de 80 grade … idle, pe desktop, la fel :))

 3. Monstru Post author a scris pe:

  Daca 80% din timp nu folosim procesorul, atunci nu prea are rost sa cumparam 3950X sau 12900K.

  Doi la mana, nu este vorba de consum de curent, este vorba de ce sursa avem nevoie pentru sistem. Consum mai mare = sursa mai puternica

Lasa-ne un comentariu: