AMD Ryzen 7000 – Part IV – AMD Ryzen 9 7900

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 14 February, 2023.

AMD Ryzen 9 7900

 
In ianuarie v-am povestit despre lansarea modelelor cu TDP 65W din cadrul familiei Ryzen 7000 si putem spune ca ne-au placut destul de mult, atat prin prisma pretului mai mic, cat si datorita performantei care poate fi crescuta la nevoie prin activarea PBO-ului si inlaturarea limitei impuse de TDP. Cum am explicat si atunci, din motive ce nu au tinut de noi, modelul Ryzen 9 7900 nu a putut fi prezent odata cu fratii sai mai mici Ryzen 5 7600 si Ryzen 7 7700. Astfel, am ramas dator cu un articol care vede lumina zilei de-abia astazi, insa stiti cum e vorba aia din popor: Mai bine mai tarziu decat niciodata.

Daca AMD Ryzen 7 7700 este cea mai eleganta solutie, avand un CCD complet cu 8 nuclee si 16 fire de executie, AMD Ryzen 9 7900 este din punct de vedere tehnologic cel mai interesant, pentru ca inghesuie 2 CCD-uri cu 12 nuclee si 24 fire de executie intr-un TDP de 65W. Asta este dovada faptului ca AMD au reusit prin Zen 4 sa creeze o arhitectura eficienta si scalabila atat in sus, cat si in jos, iar mai mult decat atat, procesul de fabricatie pe 5nm permite reducerea semnificativa a TDP-ului, in conditiile pastrarii performantei la un nivel ridicat.

 

 

Asa cum va spuneam si pe 9 ianuarie, desi pot fi considerate concurente directe ale procesoarelor Intel Raptor Lake non-K anuntate si ele de curand, AMD joaca din nou cartea multiplicatorului deblocat in cazul modelelor cu TDP redus lansate astazi. Prin urmare, chiar daca in configuratia setata de producator TDP-ul atinge 65W, activand PBO (Precision Boost Overdrive) vom elimina limitele impuse de AMD, iar procesorul va urca in frecventa pana la atingerea limitelor impuse de placa de baza sau pana la atingerea temperaturii maxime interne (Tj Max). Asa cum v-am obisnuit in cazul ultimelor articole, vom include si astazi capitolul de overclocking, prin urmare suntem destul de curiosi ce se va intampla cu performanta si consumul lui Ryzen 9 7900 atunci cand scoatem limitarile si activam PBO. Am discutat in detaliu despre noile modele de 65W in articolul intitial, prin urmare pe pagina urmatoare intram direct in paine si vedem platforma de test.

 

 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part IV – AMD Ryzen 9 7900

  1. Mihai a scris pe:

    Felicitari pt review. Abia astept si reviewurile de la noua serie x3d :). As trece la un intel, dar tare imi e ca tot la amd voi ajunge :).

  2. SeniL a scris pe:

    AMD Ryzen 9 7900 este de luat in seama daca vrei un pc puternic și silențios , mulțumesc !

  3. Daniel a scris pe:

    Pregatiti un review si pentru seria x3d care se lanseaza la sfarsitul lunii?
    Va fi afisat pe site imediat dupa lansare?
    Sunt curios ce diferente sunt fata de variantele normale.
    Multe multumiri pentru munca care o faceti!

  4. Monstru a scris pe:

    Da, vom publica la NDA, in ziua lansarii, ca de fiecare data.

  5. Dodo a scris pe:

    Sigur procesoarele sunt limitate de placa Video,prea apropiate valorile sau ma Insel EU?

  6. Dodo a scris pe:

    Că sunteți cei mai tari cred că o știți deja!Sa fiți binecuvântați !

  7. Monstru a scris pe:

    Vom vedea in curand, am schimbat placa video cu RTX 4090 si am retestat toate procesoarele noi.

Lasa-ne un comentariu: