AMD Ryzen 7000 – Part IV – AMD Ryzen 9 7900

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 14 February, 2023.

Concluzii

 
Asa cum am afirmat si in articolul initial dedicat procesoarelor Ryzen 7000 cu TDP de 65W, eficienta arhitecturii Zen 4 si procesul foarte performant pe 5nm sunt demonstrate si de rezultatele obtinute astazi, unde am vazut un procesor cu 12 nuclee si 24 fire de executie apropiindu-se si in unele cazuri intrecand procesoare cu un TDP semnificativ mai ridicat. Desi procesoarele cu 2 CCD-uri active, cum este si Ryzen 9 7900, nu scaleaza cum trebuie in unele jocuri, per total acesta s-a comportat admirabil, iar penalizarea data de TDP-ul de 65W nu a fost semnificativa in acest caz. In aplicatiile intensive bazate pe multithreading, frecventa scade destul de mult, prin urmare performanta scade si ea, insa chiar si asa IPC-ul ridicat compensenseaza din plin.

Noile procesoare AMD Ryzen 7000 65W sunt o gura de aer proaspat pentru cumparatorii limitati de buget, care isi doresc sa faca pasul catre noua plaforma AM5. Consumul si temperaturile reduse sunt un avantaj oricum am privi problema, iar pentru entuziasti pastrarea multiplicatorului deblocat permite impingerea frecventei peste 5300MH,z dupa cum am putute vedea si in capitolul dedicat overclockingului. Mai mult decat atat, Ryzen 9 7900 a urcat aproape de 5400MHz in sarcini multithread, ceea ce ne da de inteles ca AMD a ales pe spranceana aceste procesoare pentru functionarea la un VID redus pentru frecventa default (de exemplu, exemplarul nostru a rulat default la o tensiune de alimentare de sub 1v).

AMD Ryzen 9 7900 vine cu cooler Wraith Prism in pachet si poate fi gasit in magazinele din tara noastra la pretul de 2199 lei, cu peste 100 lei mai putin decat Ryzen 9 7900X, livrat fara cooler inclus. Consumul lui Ryzen 9 7900 este cu adevarat spectaculos pentru un procesor cu 12 nuclee si 24 fire de executie, performanta in jocuri nefiind afectata de TDP-ul redus – majoritatea jocurilor nu sunt optimizate pentru mai mult de 4 – 6 nuclee oricum. In sarcini multithread TDP-ul de 65W reduce destul de mult frecventa sustinuta, insa putem folosi fara probleme o racire pe aer mai modesta, precum si o placa de baza mai accesibila, cu un VRM mai simplu.

Pe langa costul ceva mai mic al procesorului in sine si includerea unui cooler in pachet, costul unui sistem folosind un procesor cu un TDP de 65W este redus semnificativ la final. Bine, avem si optiunea de a folosi un AIO si overclocking pentru mai multa performanta, totul depinde insa de ceea ce vrem sa obtinem, de buget, dar mai ales de aplicatiile folosite.

 

 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part IV – AMD Ryzen 9 7900

  1. Mihai a scris pe:

    Felicitari pt review. Abia astept si reviewurile de la noua serie x3d :). As trece la un intel, dar tare imi e ca tot la amd voi ajunge :).

  2. SeniL a scris pe:

    AMD Ryzen 9 7900 este de luat in seama daca vrei un pc puternic și silențios , mulțumesc !

  3. Daniel a scris pe:

    Pregatiti un review si pentru seria x3d care se lanseaza la sfarsitul lunii?
    Va fi afisat pe site imediat dupa lansare?
    Sunt curios ce diferente sunt fata de variantele normale.
    Multe multumiri pentru munca care o faceti!

  4. Monstru a scris pe:

    Da, vom publica la NDA, in ziua lansarii, ca de fiecare data.

  5. Dodo a scris pe:

    Sigur procesoarele sunt limitate de placa Video,prea apropiate valorile sau ma Insel EU?

  6. Dodo a scris pe:

    Că sunteți cei mai tari cred că o știți deja!Sa fiți binecuvântați !

  7. Monstru a scris pe:

    Vom vedea in curand, am schimbat placa video cu RTX 4090 si am retestat toate procesoarele noi.

Lasa-ne un comentariu: