AMD Ryzen 7000 – Part IV – AMD Ryzen 9 7900

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 14 February, 2023.

Overclocking

 
Cum sporul de performanta ar trebui sa fie semnificativ atunci cand eliminam limita de TDP impusa de AMD (65W), nu puteam sa nu includem si acest capitol in articolul nostru. Am activat PBO si am incercat metoda de overclocking automat folosit Curve Optimizer, insa rezultatele nu au fost foarte spectaculoase, sporul de performanta nefiind consistent, in timp ce tensiunea de alimentare setata de placa de baza a atins valori mult prea mari (consumul a crescut destul de mult). Am aplicat apoi metoda manuala, care a functionat mult mai bine, iar Ryzen 9 7900 a urcat  pana la 5375MHz cu o tensiune de alimentare de 1.2v.

 

 

Cu overclocking, Ryzen 9 7900 a depasit fara probleme atat Core i9 12900K, cat si Ryzen 9 5950X, fostele varfuri de gama de la Intel, respectiv AMD. Pentru a izola consumul procesorului am modificat PCAT v1 pentru masurarea consumului prin cele 2 mufe EPS 8 pini necesare pentru alimentarea etajului de alimentare al placii de baza folosite in review-ul de astazi.

Asa cum am mentionat si mai devreme, AMD specifica pentru noile Ryzen 7000 65W un PPT (Max Socket Power) de 88W, confirmat de altfel si in masuratorile noastre: Ryzen 9 7900 consuma in medie 82W in timp ce consumul maxim ajunge la 86W. Cu overclocking, Ryzen 9 7900 urca la un consum mediu de 172W, mai mult cu 90W decat setarile din fabrica, insa si sporul de performanta in aplicatii multithreaded este specataculos. In Cinebench R23, de exemplu, sporul de performanta este de peste 25%, in timp ce consumul este mai mult decat dublu. Daca merita sau nu, asta depinde de fiecare utilizator in parte, respectiv de scenariul folosit.

 

 

Pentru a vedea sporul de performanta in aplicatiile 3D, am testat la noile frecvente Far Cry New Dawn, un joc dependent de puterea de procesare. Sporul de performanta este aproape inexistent, dintre toate procesoarele AMD observam insa ca Ryzen 7 7700 cu overclocking este cel mai performant, lucru normal, datorita topologiei cu un singur CCD.

 

 

Comentarii

7 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part IV – AMD Ryzen 9 7900

  1. Mihai a scris pe:

    Felicitari pt review. Abia astept si reviewurile de la noua serie x3d :). As trece la un intel, dar tare imi e ca tot la amd voi ajunge :).

  2. SeniL a scris pe:

    AMD Ryzen 9 7900 este de luat in seama daca vrei un pc puternic și silențios , mulțumesc !

  3. Daniel a scris pe:

    Pregatiti un review si pentru seria x3d care se lanseaza la sfarsitul lunii?
    Va fi afisat pe site imediat dupa lansare?
    Sunt curios ce diferente sunt fata de variantele normale.
    Multe multumiri pentru munca care o faceti!

  4. Monstru a scris pe:

    Da, vom publica la NDA, in ziua lansarii, ca de fiecare data.

  5. Dodo a scris pe:

    Sigur procesoarele sunt limitate de placa Video,prea apropiate valorile sau ma Insel EU?

  6. Dodo a scris pe:

    Că sunteți cei mai tari cred că o știți deja!Sa fiți binecuvântați !

  7. Monstru a scris pe:

    Vom vedea in curand, am schimbat placa video cu RTX 4090 si am retestat toate procesoarele noi.

Lasa-ne un comentariu: