AMD Ryzen 7000 – Part III – AMD Ryzen 5 7600 & AMD Ryzen 7 7700

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 9 January, 2023.

Specificatii

 
Procesoarele AMD Ryzen 7000 65W au aceleasi caracteristici arhitecturale ca si modelele echivalente din seria X, singurele diferente constand in frecventa maxima atinsa. Astfel, pentru a se putea incadra in TDP-ul de 65W Ryzen 5 7600 poate urca pana la 5.1GHz, Ryzen 7 7700 pana la 5.3GHz in timp ce Ryzen 9 7900 atinge 5.4GHz. Trebuie sa tinem cont insa ca frecventele obtinute in scenarii de multithreading sunt semnificativ mai reduse, insa vom vedea exact penalizarea de performanta impusa de restrictia TDP-ului.

TDP-ul de 65W nu inseamna ca procesorul in sine consuma 65W, ci puterea pe care trebuie sa fie capabil un sistem de racire s-o disipe. Prin urmare, in cazul noilor procesoare cu TDP de 65W, AMD specifica un PPT (Max Socket Power) de 88W, ceea ce este oricum impresionant avand in vedere frecventele si numarul de nuclee.

 

 

Am primit la test atat Ryzen 5 7600, cat si Ryzen 7 7700, impreuna cu coolerele din dotare, un scurt pictorial fiind disponibil mai jos. Ryzen 9 7900 va ajunge la noi ceva mai tarziu, cel mai probabil materialul cu el va fi online spre finalul saptamanii.

 

 

Comentarii

10 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part III – AMD Ryzen 5 7600 & AMD Ryzen 7 7700

 1. Bogdan a scris pe:

  Cel puțin ciudată concluzia cum că 7600 depășește 5800x3D in gaming ? Unde exact ce in mai toate jocurile se vede cum placa video limitează performanta iar în FC 5800X3D le bate pe toate…
  O concluzie mai realistă ar fi să așteptăm zen4 cu 3D cache pentru gaming sau să cumpărăm 5800x3D.

 2. Eu a scris pe:

  In graficul de consum nu trebuie low is better?

 3. Monstru a scris pe:

  Eu – corect, low is better

  Bogdan – 7600 ofera performante similare in testele de procesor si performante mai bune in jocuri impreuna cu RTX 3080. Realist vorbind, daca bugetul tau iti permite maxim un 7600 sau 5800X3D… crezi ca vei folosi o placa video mai puternica decat RTX 3080?

 4. Bogdan a scris pe:

  @Monstru Fair enough…Probabil pentru 90% dintre gameri( adica cei cu salarii normale care nu-si permit preturile actuale la placile video) nu se va observa nicio diferenta. Adica ca sa vezi in jocuri ceva diferente intre procesoarele oricum iti trebuie placi video incepand de la 4080/7900XT in sus 🙂

 5. Monstru a scris pe:

  Nu cred ca iti trebuie placi video de la 4080 in sus… avem spor de performanta pe placa grafica, dar asta nu inseamna ca motoarele grafice din jocurile grele scaleaza cu procesorul liniar. Si pana la urma, pentru asta cumperi placi grafice de top, ca sa ai performante in jocuri gen Metro, Rise of Tomb Rider, etc, nu in Far Cry s.a.m.d. Noi incercam sa folosim un amestec de jocuri, ca sa fie evidente toate scenariile, pentru ca nu poti extrapola bazandu-te pe un singur titlu sau pe un singur gen de titluri.

 6. Dreamcatcher a scris pe:

  In sfarsit sectiune de overclocking, sper sa nu mai lipseasca de acum incolo. Ma chinuiam sa vad pe tot felul de canale si site-uri dubioase cum se comporta turate anumite procesoare, mai ales astea fara X-uri

 7. cerulliber a scris pe:

  salut reaparitia zonei de overclocking precum si utilizarea memoriilor la 6000 si aio 360.
  ce pasta termica s-a folosit?
  intreb fiindca consider ca ryzen oc e direct corelat de temperaturi

 8. matose a scris pe:

  Ca pasta termica am folosit Corsair TM30

 9. adInsane a scris pe:

  Cred ca sunt mai multe grafice la care nu este corecta scala “points: more is better”, pentru reiese ca un i5 12600k ar fi mai bun decat un i9 13900k!!!

  Asa cum de ex, reiese din scorurile in 3D Studio Max: 359 pct pt i9 13900k si 838 pct pt i5 12600k, si nu numai.

  In rest, apreciem maxim munca depusa si asteptam testele comparative cu versiunile AMD pe steroizi … 3D

 10. adInsane a scris pe:

  Si scuze pt double comment, dar va urmaresc de ani buni si nu prea comentez, insa de mult vroiam sa vin cu o sugestie, apropo de grafice:

  Poate ar fi momentul pentru un refresh cromatic la grafice, care le-ar face, in opinia mea, mult mai lizibile (nu dati cu pietre!, e o parere, vazand atatea site-uri de benchmark si facand la viata mea mii de grafice):

  – puteti incerca o codare coloristica pe tabere (rosie, verde, albastra, fidelii stiu ce inseamna!!!), concomitent cu evidentierea cromatica distincta a produsului (produselor) vizate in testul respectiv
  – sau puteti alege o tema monocromatica pt toate (mai usor de implementat), cu evidentirea distincta a produselor vizate de testul curent, pt identificarea usora a pozitiei lor in ierarhie
  – mai puteti lua in considerare si schibarea ordinei in care apar rezultatele, o ierarhie descrescatoare, de ex, ar face mai usor de citit/ inteles clasamentul.

  Poate uneori ideea “the new red is blue” nu poate fi tocmai rea …

  Toate cele bune si multumim pt munca voastra de a testa pentru ca noi sa putem alege

  Respect

Lasa-ne un comentariu: