AMD Ryzen 7000 – Part III – AMD Ryzen 5 7600 & AMD Ryzen 7 7700

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 9 January, 2023.

Concluzii

 
Daca la generatiile trecute reducerea de pret pentru procesoarele cu TDP 65W era mai mult simbolica, de data asta cei de la AMD au pozitionat noile Ryzen 7000 65W semnificativ mai jos. Probabil ca pretul mai prietenos este si o compensare pentru pretul inca foarte ridicat al platformei AM5, chiar si cele mai ieftine placi de baza B650E depasind 1000lei. Coolerele incluse ofera si ele valoare adaugata, desi sincer sa fiu nu prea poate fi activat PBO pe cooler-ul stock venit cu Ryzen 5 7600, constructie exclusiv din aluminiu fara heatpipe-uri fiind destul de “subtire”. Wraith Prism cu iluminare RGB, care vine in pachetul lui Ryzen 7 7700 si Ryzen 9 7900, arata mult mai bine si poate fi folosit fara probleme, insa pentru a obtine frecvente mai ridicata este necesar un cooler mai serios, poate chiar si un AIO.

Eficienta arhitecturii Zen 4 se poate vedea si in performanta foarte buna obtinuta de procesoarele Ryzen 7000 non-X lansate astazi, un TDP de 65W fiind setat pentru prima oara pe un procesor AMD cu 8, respectiv 12 nuclee disponibile in retail. Ryzen 5 3600 si 5600 au facut si ele furori la vremea lor, insa mai mult ca sigur ca Ryzen 5 7600 si Ryzen 7 7700 se vor bucura de un succes semnificativ mai mare avand in vedere pretul de lansare. Practic, AMD Ryzen 5 7600 devine cel mai accesibil procesor AM5 din oferta AMD iar performanta in gaming il plaseaza peste Ryzen 7 5800X3D ceea ce il va face o alegere populara pentru jocuri si activitati multithreaded usoare. Sa nu uitam coolerul inclus, precum si TDP-ul de 65W care ne permite sa folosim un cooler aftermarket mai ieftin, o sursa de putere mai mica, o placa de baza mai accesibila cu un VRM mai simplu, etc.

Noile procesoare AMD Ryzen 7000 65W sunt o gura de aer proaspat pentru cumparatorii limitati de buget care isi doresc sa faca pasul catre noua plaforma AM5. Consumul si temperaturile reduse sunt un avantaj oricum am privi problema, iar pentru entuziasti pastrarea multiplicatorului deblocat permite impingerea frecventei peste 5300MHz dupa cum am putute vedea si in capitolul de overclocking. Mai mult decat atat, Ryzen 7 7700 a urcat aproape de 5500MHz in sarcini multithread, ceea ce ne da de inteles ca AMD a certificat ales aceste procesoare pentru functionarea la un VID redus pentru frecventa default.

Asta inseamna ca este posibil sa vedem in medie un overclocking mai ridicat pe aceste procesoare non-X decat pe modelele cu TDP mai ridicat ce poarta sufixul X. Stati aproape de LAB501, pentru ca review-ul Ryzen 9 7900 este aproape gata si va fi publicat spre finalul saptamanii, urmand ca in luna Februarie sa putem vedea la lucru noile modele Ryzen 7000 X3D dedicate gaming-ului. Se anunta vremuri interesante, mai putin pentru portofel, insa deja ne-am obisnuit cu aceasta stare de fapt …

 

 

Comentarii

10 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part III – AMD Ryzen 5 7600 & AMD Ryzen 7 7700

  1. Bogdan a scris pe:

    Cel puțin ciudată concluzia cum că 7600 depășește 5800x3D in gaming ? Unde exact ce in mai toate jocurile se vede cum placa video limitează performanta iar în FC 5800X3D le bate pe toate…
    O concluzie mai realistă ar fi să așteptăm zen4 cu 3D cache pentru gaming sau să cumpărăm 5800x3D.

  2. Eu a scris pe:

    In graficul de consum nu trebuie low is better?

  3. Monstru a scris pe:

    Eu – corect, low is better

    Bogdan – 7600 ofera performante similare in testele de procesor si performante mai bune in jocuri impreuna cu RTX 3080. Realist vorbind, daca bugetul tau iti permite maxim un 7600 sau 5800X3D… crezi ca vei folosi o placa video mai puternica decat RTX 3080?

  4. Bogdan a scris pe:

    @Monstru Fair enough…Probabil pentru 90% dintre gameri( adica cei cu salarii normale care nu-si permit preturile actuale la placile video) nu se va observa nicio diferenta. Adica ca sa vezi in jocuri ceva diferente intre procesoarele oricum iti trebuie placi video incepand de la 4080/7900XT in sus 🙂

  5. Monstru a scris pe:

    Nu cred ca iti trebuie placi video de la 4080 in sus… avem spor de performanta pe placa grafica, dar asta nu inseamna ca motoarele grafice din jocurile grele scaleaza cu procesorul liniar. Si pana la urma, pentru asta cumperi placi grafice de top, ca sa ai performante in jocuri gen Metro, Rise of Tomb Rider, etc, nu in Far Cry s.a.m.d. Noi incercam sa folosim un amestec de jocuri, ca sa fie evidente toate scenariile, pentru ca nu poti extrapola bazandu-te pe un singur titlu sau pe un singur gen de titluri.

  6. Dreamcatcher a scris pe:

    In sfarsit sectiune de overclocking, sper sa nu mai lipseasca de acum incolo. Ma chinuiam sa vad pe tot felul de canale si site-uri dubioase cum se comporta turate anumite procesoare, mai ales astea fara X-uri

  7. cerulliber a scris pe:

    salut reaparitia zonei de overclocking precum si utilizarea memoriilor la 6000 si aio 360.
    ce pasta termica s-a folosit?
    intreb fiindca consider ca ryzen oc e direct corelat de temperaturi

  8. matose a scris pe:

    Ca pasta termica am folosit Corsair TM30

  9. adInsane a scris pe:

    Cred ca sunt mai multe grafice la care nu este corecta scala “points: more is better”, pentru reiese ca un i5 12600k ar fi mai bun decat un i9 13900k!!!

    Asa cum de ex, reiese din scorurile in 3D Studio Max: 359 pct pt i9 13900k si 838 pct pt i5 12600k, si nu numai.

    In rest, apreciem maxim munca depusa si asteptam testele comparative cu versiunile AMD pe steroizi … 3D

  10. adInsane a scris pe:

    Si scuze pt double comment, dar va urmaresc de ani buni si nu prea comentez, insa de mult vroiam sa vin cu o sugestie, apropo de grafice:

    Poate ar fi momentul pentru un refresh cromatic la grafice, care le-ar face, in opinia mea, mult mai lizibile (nu dati cu pietre!, e o parere, vazand atatea site-uri de benchmark si facand la viata mea mii de grafice):

    – puteti incerca o codare coloristica pe tabere (rosie, verde, albastra, fidelii stiu ce inseamna!!!), concomitent cu evidentierea cromatica distincta a produsului (produselor) vizate in testul respectiv
    – sau puteti alege o tema monocromatica pt toate (mai usor de implementat), cu evidentirea distincta a produselor vizate de testul curent, pt identificarea usora a pozitiei lor in ierarhie
    – mai puteti lua in considerare si schibarea ordinei in care apar rezultatele, o ierarhie descrescatoare, de ex, ar face mai usor de citit/ inteles clasamentul.

    Poate uneori ideea “the new red is blue” nu poate fi tocmai rea …

    Toate cele bune si multumim pt munca voastra de a testa pentru ca noi sa putem alege

    Respect

Lasa-ne un comentariu: