AMD Ryzen 7000 – Part II – AMD Ryzen 9 7950X & AMD Ryzen 5 7600X

Scris de: , in categoria: Featured Articles, Procesoare & Chipseturi, in 26 September, 2022.

Zen 4

 
Desi te-ai fi gandit ca ar fi greu ca AMD sa reuseasca un IPC mai bun de 10% fara a reproiecta in intregime arhitectura Zen, uite ca Zen 4 reuseste o crestere a IPC-ului cu 13% comparativ cu Zen 3. Acest lucru este posibil prin imbunatatiri in Branch Prediction, un Op Cache mai mare, o lista mai lunga pentru instructiunile retrase din uz (Instruction Retire Queue), registre mai mari pentru Int / FP (Integer / Floating Point), buffere mai adanci pe toate nivelele, imbunatatiri pentru operatiile de Load / Store dar si un cache L2 de 1M.

Daca adaugam la aceste imbunatiri arhitecturale si sporul de frecventa dat de procesul de 5nm (Zen 4 urca cu boost pana la 5.7GHz in timp ce Zen 3 se opreste la 4.9GHz), atunci sporul total de performanta fata de generatia precedenta atinge 29%. Procesul imbunatatit si IPC-ul ridicat fac ca eficienta per Watt sa fie semnificativ mai ridicata, ceea ce face ca performanta la pragurile ISO de 65W TDP, 105W TDP si 170W TDP sa fie in medie cu 40% mai ridicata decat ceea ce vedeam in cazul Zen 3.

Partea de I/O integrata on-die in noul Zen 4 este produsa in litografie pe 6nm, integreaza grafica RDNA 2, vine cu suport DDR5 – 5200, integreaza 28 lane-uri PCI-Express 5.0 si contine imbunatatiri de optimizare a consumului inspirate din platformele mobile Ryzen 6000. Nu in ultimul rand, platforma AM5 trece de la reputatul socket uPGA AM4 cu 1331 pini la socket LGA cu 1718 pini, cu suport pentru 28 lane-uri PCI-E, pastrand compatibilitatea cu solutiile de racire AM4.

 

Comentarii

9 comentarii la: AMD Ryzen 7000 – Part II – AMD Ryzen 9 7950X & AMD Ryzen 5 7600X

  1. Dan a scris pe:

    Multumim pentru review-ul prompt si la obiect.
    In partea a III-a vei publica si teste specifice pentru AVX512?

  2. Monstru Post author a scris pe:

    Salutare,

    ai un test anume in minte?

  3. Dodo a scris pe:

    Mulțumim frate Monstru pentru tot ceea ce faci împreună cu echipa ta!Dețin 5900X și cred că mai merge până la următoarea generație.

  4. Dor a scris pe:

    “Ne asteapta o toamna interesanta, nu-i asa?”
    Într-adevăr! Spectacolul a început, aplauzele se aud bine. Să vedem și dacă se aruncă și cu bani 🙂

  5. globula a scris pe:

    Tre corectat aici “Colegul nostru Amok a fost foarte harnic si a creat o scena de test si pentru Blender. Blender, software-ul creat si dezvoltat de Blender Foundation, este un software 3D complet, open-source, gratuit, ajuns la versiunea 2.8.”
    Blender e la 3.3. Nu e nevoie sa publici comment-ul

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Multam, corectat!

  7. Liviu a scris pe:

    Nice review boyz ! Arata superb … parca-mi vine iar sa trec la PC sa bibilesc

  8. politic a scris pe:

    In urma review-ului m-am hotarat sa trec pe noua platforma, dezamagire totala!
    Trebuie sa ai rabdare in jur de 5 minute sa se initializeze bios-ul! Odata pornit sistemul de operare, bucuros ca ai in mana cea mai tare tehnologie, apare curiozitatea de a vedea de ce este in stare. Dupa nici 30 de minute apare primul blue screen, dupa care trebuie sa ai rabdare inca 5-7 minute sa ai desktop-ul functional, Am inlocuit memoriile cu cele folosite de Tudor in review, blue screen -ul persista! Am cheltuit 2000 euro pentru ASUS ROG X670 HERO, 7900X si doua kit-uri de rami Mai este speranta ca se rezolva problemele raportate mai sus? Parca vad ca apar entuziastii care vor sare in sus ca trebuie sa fi idiot sa achizitionezi tehnologii abia lansate?!

  9. Monstru Post author a scris pe:

    Timpul de initializare este intr-adevar ridicat. Bluescreen-uri insa nu am avut pe toata perioada testelor…

Lasa-ne un comentariu: