Review – G.Skill Trident Z5 RGB 48GB DDR5 7200MHz C36

Scris de: , in categoria: Memorii & Stocare, in 10 July, 2023.

G.Skill Trident Z5 RGB 48GB DDR5 7200MHz C36

 

G.Skill a fost intotdeauna unul dintre primii producatori care au adoptat cele mai performante IC-uri existente pe piata, prin urmare nu este de mirare ca primul kit de memorie DDR5 non-binary din laboratorul nostru vine tot de la ei.  Desi pare ca-ti trebuie cel putin un PhD penru a intelege termenul, non-binary este un termen mai degraba popular decat tehnic. Acesta se refera la faptul ca dimensiunea memoriei in cazul modulelor non-binary nu mai depinde de puterile lui 2, asa cum era pana acum (4, 8, 16, 32, 64, etc). Acest lucru a devenit posibil o data cu introducerea memoriei DDR5 si dezvoltarea tehnicilor avansate de stacking si interconectare a celulelor, cum ar fi TSV (Through Silicon Vias) care este folosit de exemplu si de AMD pentru a adauga memoria 3D V-Cache deasupra unui CCD in procesoarele sale Ryzen 7000 din seria X3D.

Memoriile DDR5 lansate de la introducerea standardului si pana acum folosesc IC-uri cu densitate de 16Gb (2GB), iar prin amplasarea a cate 8 IC-uri pe un modul obtinem 16GB pe fiecare bareta. Memoriile non-binary folosesc IC-uri cu densitate de 24GB (3GB), prin urmare popularea cu 8 IC-uri aduce capacitatea unui modul pana la 24GB. Umbla vorba prin targ ca datorita acestei arhitecturi non-binary (denumita si “half-step”), IMC-ul ar fi mai putin stresat si ar urca mai mult in frecventa decat memoriile DDR5 binare clasice. Nu stiu daca acest lucru se intampla datorita arhitecturii non-binary, sau a impedantei diferite data de IC-urile de 24Gb, insa vom testa acest lucru astazi si sunt curios daca voi depasi recordul personal de frecventa pe aer obtinut cu memoriile Predator Hermes RGB DDR5: 8850MHz.

Kit-ul G.Skill testat de noi astazi face parte din seria Trident Z5 RGB, fiind alcatuit din doua module a cate 24GB, avand setat din fabrica un profil XMP, la o frecventa de 7200MHz cu latente 36-46-46-115, cu o tensiune de alimentare de 1.35V. Asa cum le spune si numele, modulele sunt iluminate RGB, toate efectele putand fi configurate sau chiar oprite folosind software-ul proprietar.

Avand in vedere ca in acelasi timp G.Skill au lansat modele echipate cu aceleasi IC-uri Hynix de 24Gb ce urca pana la 8000MHz (chiar 8200MHz, insa nu este lansat inca oficial pe piata), modelul de 7200MHz C36 primit de noi la test a trecut printr-un proces de selectie (binning) mediu, IC-urile mai bune fiind pastrate pentru modelele cu frecvente mai ridicate. Cel mai accesibil model bazat pe IC-uri Hynix 24Gb este Trident Z5 RGB 48GB 6000MHz C40, pentru ca mai mult ca sigur modelul tactat la 5600MHz C40 are IC-uri Spectek 24Gb (Micron rebranded). Acum ca v-am prezentat teoria despre modulele non-binary haideti sa nu mai zabovim si sa ne apucam de treaba.

 

 

Comentarii

10 comentarii la: Review – G.Skill Trident Z5 RGB 48GB DDR5 7200MHz C36

 1. Alice Ionescu a scris pe:

  Pacat ca aici nu se fac teste si in gaming, 6400 vs 7200 vs 8000 pentru a vedea diferentele pentru lows si mins…
  Deja pentru anumite jocuri si aplicatii 2×16 nu mai ajunge, recomandati pentru daily/gaming 2×24 sau 2×32?

 2. Monstru a scris pe:

  Pe aici se fac testele din care invata altii sa lege 3 cuvinte pe YouTube din 2 grafice, cum ar fi https://lab501.ro/procesoare-chipseturi/amd-ryzen-3000-part-iv-ddr4-latenta-vs-frecventa , sau toata seria de studii de scalare dedicate memoriilor DDR4. Si se cam tot fac de 15 ani 🙂

  Problema este ca astfel de teste necesita un volum urias de munca, drept urmare asteptam sa le facem in momentul in care tehnologia se maturizeaza, pentru a fi relevante cat mai mult timp. De exemplu, DDR5 se afla inca la inceput, iar odata cu lansarea kit-urilor non-binare de-abia am apucat sa aruncam o privire in viitor, un viitor in care majoritatea seturilor de latente si frecvente de astazi vor fi oricum irelevante. Din punctul meu de vedere, acum este prea devreme pentru un test de genul asta pentru memoria DDR5, cred ca in 1, maxim 2 ani, putem discuta si despre asa ceva.

 3. Alex Bodilca a scris pe:

  Mulțumim de review, nu sunt rele deloc. Eu dețin varianta de 2x16gb.
  @Alice Ionescu-ce jocuri joci tu de nu îți sunt suficienti 32gb RAM???
  Iar în ceea ce privește scalarea, se poate lua una bucata kit cu frcevente ridicate și făcut teste

 4. Cristi a scris pe:

  Personal as fi vrut sa vad si cum arata PCB-ul memoriilor fara radiator

 5. Alice Ionescu a scris pe:

  Da, imi amintesc acel review din 2019, pacat ca nu sunt mai dese.
  Stiu ca e inca la inceput DDR5, dar la review de rami macar un firestike ceva sau comparatii cu alte kit-uri 🙂
  Pe de alta parte sunt constienta ca acum e freestyle cu ddr5, bios-uri etc. iar rezultatele in bench-uri si jocuri sunt cam random, desi ar trebui sa fie relativ mature lucrurile la z790, pare ca nu au invatat nimic de la z690.

 6. matose Post author a scris pe:

  Sunt destul de greu de dat jos, sunt lipite destul de bine si nu au suruburi precum patriot. Arata identic precum cele cu A-die, poti vedea poze pe TPU

 7. Alice Ionescu a scris pe:

  Revenind: trebuie neaparat sa trec de 32GB…
  Sa aleg 2×24 sau 2×32?

 8. matose Post author a scris pe:

  2x24GB clar, 2x32GB sunt greu de suportat de IMC si au de regula frecvente mici

 9. Monstru a scris pe:

  Alice – ehehe, acel test au fost de fapt o serie intreaga, incepand din alte vremuri, acum 10-12 ani. Le facem rar deoarece generatiile de memorii nu se schimba atat de des, si dureaza putin pana ajung la maturitate. Dar vom face si pentru DDR5 cu siguranta.

 10. wikis.ro a scris pe:

  Ma bucur sa vad mai multi producatori care se implica in dezvoltarea IC-urilor si a arhitecturilor non-binary DDR5, iar G.Skill este in topul lor. Trident Z5 RGB 48GB DDR5 7200MHz C36 cu IC-uri Hynix 24Gb promise performante ridicate la preturi accesibile si se pare ca nu ne dezamagesc!

Lasa-ne un comentariu: