ASRock Z77 Extreme9 Review
Vedem tematica negru-gri continuata si in ceea ce priveste placa de baza, aici avand in schimb accente de auriu (galben) si alb atunci cand alimentam placa (logo-ul ASRock de pe PCH si accentele de pe radiatorul VRM-ului se aprind). Trecand peste aceasta, design-ul e unul reusit per total, in linie cu ce se asteapta de la un produs din acest segment.
Layout-ul este dominat de cele 6 sloturi PCI-Express precum si de masivele radiatoare situate pe VRM dar si pe bridge-ul PCI-Express 3.0 PLX PEX8747 situat in centrul placii.
In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorului PCH-ului, se afla cele 10 porturi S-ATA cu care a fost dotata placa – 4 porturi S-ATA 6Gbps multumita unui controller ASMedia ASM1061, iar restul, 2 porturi S-ATA 6Gbps, respectiv 4 porturi S-ATA 3Gbps, native PCH-ului Z77. Mi se pare interesanta, si totodata ingenioasa, amplasarea in front panel a antenelor pentru modulul WiFi dual-band + Bluetooth 4.0. Astfel scapam de fire exterioare si nu mai avem antene ce trebuie amplasate pe birou precum in cazul solutiilor concurente.
In continuarea porturilor SATA avem si cele doua butoane, de Power On si Reset. Amplasarea lor nu este cea mai fericita, pentru ca folosirea unei placi video mai lungi in al 4-lea sau al 5-lea slot PCI-Express le va face imposibil de accesat. Butonul Clear CMOS, desi frecvent utilizat in overclocking (dupa cum vom discuta mai tarziu), nu se afla in aceeasi zona, ci chiar pe backpanel.
Pe latura de jos gasim pe langa obisnuitele headere interne pentru porturile audio, IEEE1394, COM sau USB 2.0 gasim si un Debug LED, binevenit pe orice placa de baza. Pe langa porturile USB 3.0 de pe I/O panel, avem si 2 headere interne deasupra porturilor SATA.
Comentarii
La memorii ce trebuie sa mai lucreze Asrock in rest pe partea de Cpu stau de ceva timp foarte bine. Bun reviewul.
Vine si un review la Z77 OC Formula?
intradevar o placa deosebita pentru OC -ul procesorului
Care este temperatura la acesta placa de baza ?
Intreb de acesta problema deoarece am observat ca multi neglijeaza sa masoare si temperatura radiatoarelor la noile placile de baza.
Multumesc. 🙂
Poate nu se mai masoara temperatura pentru ca de la P67 incoace nu prea mai conteaza (placile sunt foarte reci)? 🙂
Totusi daca respectati toate criteriile de testare a unei componente, ar trebui facut si acest lucru; nu necesita nu stiu ce efort.
Am un prieten care detine o placa de baza de la AsRock [ASRock 990FX Extreme3] dar pe sk. AM3+, unde temperatura la NB este intre 45° – 50° sau el, o fi mai ghinionist. Dar sunt si astfel de exemple la placile de baza cu chipset de la Intel. Multe radiatoare sunt “ingreunate” de tot felul de briz-brizuri, avand mai mult un rol estetic decat unul eficient in degajarea caldurii.
Toate cele bune.
Daca imi gasesti ultimul articol de pe LAB in care am masurat noi temperatura placii de baza…inseamna ca ai sapat mult. Chiar nu mai are importanta de ani de zile, doar va place voua sa va bateti capul cu asta 🙂
@Saturn2: radiatoarele nu degaja caldura ci o disipa. Cu ce crezi ca ne-ar ajuta sa aflam temperatura radiatoarelor? Te referi la temperatura partilor pe care aceste radiatoare sunt montate? Atata timp cat functioneaza in limitele normale si nu face ca sistemul sa devina instabil, nu vad care-i rostul. Ai toate datele problemei: functionarea in regim normal, functionarea in regim de OC (ce presupune si o considerabila cantitate de caldura degajata), frecv. maxima obtinuta in combinatie cu mijloacele de racire conventionale.
Pacat de problemele cu memoria. Se pare ca doar Asus isi face treaba cu brio la capitolul asta, deocamdata.
Monstru, nu am avut timp sa rasfoiesc si alte articole, deoarece sunt un nou cititor al siteului vostru. Am aflat tarziu de voi.
Problema, ingrijorarea ca anumite componente se incalzesc, cred ca este nu numai a mea. Daca nu, atunci cum se face ca producatorii au implementat senzori termici sau/si alte firme au creat softuri de masurare a temperaturilor ?
In al doilea rand, ma intereseaza acest fapt pentru ca nu imi permit, nu este un tel in vaita sa-mi schimb placa de baza cat mai des posibil, asa cum mai toti producatori doresc acest lucru de la consumatori, inoculandu-le tot felul de chestiuni de marketing. Bine, discutia este mult mai lunga.
Ideea este simpla – fata de placile de baza de acum cativa ani, chipseturile actuale se incalzesc absolut nesemnificativ. Iar mosfetii sunt facuti sa lucreze peste 70-80 de grade…
Cred ca de fapt ai fi vrut sa testezi de fapt placa asta nu ?! Asrock’s Formula OC.
Cine ar fi crezut ca un AsRock o sa ajunga la o asa performanta. Dupa cum spuneai si in material. Investitiile in R&D chiar ca isi spun cuvantul despre evolutia produselor AsRock care au trecut de la chinezarii de evitat la produse solide si foarte bune pret performanta…
http://www.xbitlabs.com/news/mainboards/display/20120914163227_Asrock_s_Formula_OC_Begins_World_s_Intel_Ivy_Bridge_Overclocking_Record_Set.html
Pingback: ASRock Z77 OC Formula
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube