ASRock Z77 Extreme9 Review
Rezultate
Pentru a testa placa de baza ASRock Z77 Extreme9 am folosit un procesor retail Core i7 3770K racit de un cooler Corsair H80, dar dupa cum puteti vedea asta nu ne va impiedica sa obtinem frecvente ridicate. Pentru a testa capabilitatile placii de baza in ceea ce priveste overclocking-ul memoriilor am folosit 2 module DDR3 Corsair Dominator Platinum 2666C10 cu capacitatea de 4GB fiecare, tactate din fabrica la 2666MHz 10-12-12-30 2T. Alimentarea sistemului a fost realizata de un Seasonic P1000, in timp ce pe partea de stocare am folosit un SSD Kingston HyperX de 240GB. BIOS-ul instalat pe placa a fost ultimul disponibil in momentul realizarii testelor, adica 1.40.
BIOS-ul este acelasi EFI ca si primele placi P67, numai ca un pic mai rafinat dand impresia de soliditate la o prima atingere. Mi-a placut in mod special OC Recovery care a functionat impecabil de fiecare data, pe toata sesiunea testelor nu a fost nevoie sa resetez manual BIOS-ul!
Dupa ce m-am obisnuit cu BIOS-ul, am setat parametrii care stiam ca ar trebui sa mearga si i-am dat o cheie. Totul a mers struna si am ajuns in Windows cu procesorul tactat la 4.8GHz @ 1.297v (valoare masurata cu multimetrul Fluke 77 III pentru ca CPU-Z citeste aiurea) si memoriile in dual-channel la 2666MHz dar cu un set de latente ceva mai strans decat profilul XMP: 10-12-12-28 1T.
Pana acum totul bine si frumos, CPU-ul si memoria urca bine cu mentiunea ca acelasi procesor a avut nevoie de 1.32-1.33v reali pe Maximus V Extreme si Formula pentru aceeasi frecventa. Hmmm, hai sa mergem mai departe…
Urmatorul pas a fost sa vad frecventa maxima pe care o poate atinge procesorul pe aceasta placa de baza, pastrand activate toate nucleele dar si HyperThreading-ul. Am ridicat voltajul la 1.507v (masurat tot cu multimetrul), am activat Internal PLL Overvoltage si am tot urcat folosind multiplicatorul. Rezultatul a fost un respectabil 5.1GHz stabil in SuperPi 32M, care mi-a confirmat banuielile ca placa se comporta excelent in overclocking. A depasit si de aceasta data rezultatele obtinute de placile din seria Maximus V dar nu va spun cu cat pentru ca o sa urmeze review la ele cat de curand.
Totusi nu sunt toate lucrurile roz, placa nu a reactionat chiar bine la cresterea BCLK-ului in 99% din cazuri refuzand sa booteze atunci cand foloseam orice divizor decent pentru memorie (a se citi >21.33 🙂 ).
In ceea ce priveste BCLK-ul maxim, ASRock Z77 Extreme9 s-a comportat bine pentru o placa de baza cu atatea dotari ajungand la 107.5MHz (rezultat ceva mai slab decat Maximus V).
Al treilea aspect pe care l-am verificat a fost overclocking-ul memoriilor, fiind intrigat si de afirmatia indrazneata de pe PCB: DDR3 3000+. Folosind aceleasi memorii am cautat voltajele optime pentru RAM si QPI/VTT care sa-mi permita rularea SuperPi 1M la o frecventa cat mai ridicata; aceasta a fost de 2800MHz cu latentele 11-13-12-28 1T.
Aici pierde din nou in fata lui Maximus V, dezamagitor as putea spune tinand cont ca atat procesorul cat si memoriile merg fara probleme 2950 – 3000MHz. Prima problema intalnita este lipsa in BIOS a strap-ului 29.33x care nu numai ca este prezent in cazul altor placi de baza dar si booteaza direct in Windows. A doua problema ar fi faptul ca folosind multiplicatori peste 21.33x la RAM, placa de baza refuza sa booteze atunci cand crestem BCLK-ul… mai trebuie ceva munca pe partea de BIOS la acest capitol, pentru ca problema hardware sigur nu este.
Comentarii
La memorii ce trebuie sa mai lucreze Asrock in rest pe partea de Cpu stau de ceva timp foarte bine. Bun reviewul.
Vine si un review la Z77 OC Formula?
intradevar o placa deosebita pentru OC -ul procesorului
Care este temperatura la acesta placa de baza ?
Intreb de acesta problema deoarece am observat ca multi neglijeaza sa masoare si temperatura radiatoarelor la noile placile de baza.
Multumesc. 🙂
Poate nu se mai masoara temperatura pentru ca de la P67 incoace nu prea mai conteaza (placile sunt foarte reci)? 🙂
Totusi daca respectati toate criteriile de testare a unei componente, ar trebui facut si acest lucru; nu necesita nu stiu ce efort.
Am un prieten care detine o placa de baza de la AsRock [ASRock 990FX Extreme3] dar pe sk. AM3+, unde temperatura la NB este intre 45° – 50° sau el, o fi mai ghinionist. Dar sunt si astfel de exemple la placile de baza cu chipset de la Intel. Multe radiatoare sunt “ingreunate” de tot felul de briz-brizuri, avand mai mult un rol estetic decat unul eficient in degajarea caldurii.
Toate cele bune.
Daca imi gasesti ultimul articol de pe LAB in care am masurat noi temperatura placii de baza…inseamna ca ai sapat mult. Chiar nu mai are importanta de ani de zile, doar va place voua sa va bateti capul cu asta 🙂
@Saturn2: radiatoarele nu degaja caldura ci o disipa. Cu ce crezi ca ne-ar ajuta sa aflam temperatura radiatoarelor? Te referi la temperatura partilor pe care aceste radiatoare sunt montate? Atata timp cat functioneaza in limitele normale si nu face ca sistemul sa devina instabil, nu vad care-i rostul. Ai toate datele problemei: functionarea in regim normal, functionarea in regim de OC (ce presupune si o considerabila cantitate de caldura degajata), frecv. maxima obtinuta in combinatie cu mijloacele de racire conventionale.
Pacat de problemele cu memoria. Se pare ca doar Asus isi face treaba cu brio la capitolul asta, deocamdata.
Monstru, nu am avut timp sa rasfoiesc si alte articole, deoarece sunt un nou cititor al siteului vostru. Am aflat tarziu de voi.
Problema, ingrijorarea ca anumite componente se incalzesc, cred ca este nu numai a mea. Daca nu, atunci cum se face ca producatorii au implementat senzori termici sau/si alte firme au creat softuri de masurare a temperaturilor ?
In al doilea rand, ma intereseaza acest fapt pentru ca nu imi permit, nu este un tel in vaita sa-mi schimb placa de baza cat mai des posibil, asa cum mai toti producatori doresc acest lucru de la consumatori, inoculandu-le tot felul de chestiuni de marketing. Bine, discutia este mult mai lunga.
Ideea este simpla – fata de placile de baza de acum cativa ani, chipseturile actuale se incalzesc absolut nesemnificativ. Iar mosfetii sunt facuti sa lucreze peste 70-80 de grade…
Cred ca de fapt ai fi vrut sa testezi de fapt placa asta nu ?! Asrock’s Formula OC.
Cine ar fi crezut ca un AsRock o sa ajunga la o asa performanta. Dupa cum spuneai si in material. Investitiile in R&D chiar ca isi spun cuvantul despre evolutia produselor AsRock care au trecut de la chinezarii de evitat la produse solide si foarte bune pret performanta…
http://www.xbitlabs.com/news/mainboards/display/20120914163227_Asrock_s_Formula_OC_Begins_World_s_Intel_Ivy_Bridge_Overclocking_Record_Set.html
Pingback: ASRock Z77 OC Formula
Cele mai recente stiri
CES 2025 – Lenovo
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – MSI
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ASUS
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – ADATA & XPG
Scris in 9 January, 2025.
CES 2025 – Endorfy
Scris in 9 January, 2025.
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube