ASUS P9X79 Deluxe si Sabertooth X79 Preview

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 26 October, 2011.

.

.

Primul lucru care ne atrage atentia este masivul Socket 2011 ce este situat in mijlocul partii superioare a placii, fiind “flancat” de cate 4 DIMM-uri de memorie pentru un total de 8. Noul procesor va avea integrat un controller quad-channel precum si suficiente lane-uri PCI-Express pentru a rula placile video in configuratie 16x + 16x sau 16x+16x+8x daca avem montate 3 placi.

ASUS a dotat placa de baza cu 8 porturi SATA, dintre care 6 native din Intel X79 (2 x SATA 6Gb/s + 4  SATA 3Gb/s) si 2 x SATA 6Gb/s prin intermediul unui controller Marvell 9128. Cum Intel a decis sa dezactiveze SSD Caching pentru chipset-ul X79, Asus a decis implementarea propriei tehnologii de caching ce foloseste pentru asta controller-ul Marvell 9128. Mai mult, limitarile cu privinta la capacitatea SSD-ului in cazul tehnologiei proprietare Intel au fost eliminate si de asemenea procesul de activare a devenit mult mai simplu.

Tehnologia EPU poate fi activata sau dezactivata prin intermediul unui switch prezent pe placa, acesta ocupandu-se cu reducerea consumului, caldurii si a zgomotului in timp real. Pe de cealalta parte, tehnologia TPU este utila atunci cand dorim sa facem overclocking la sistem dar nu prea stapanim bine termenii specifici. Aceasta se activeaza tot prin intermediul unui switch prezent pe placa si dupa 1-2 reboot-uri va porni Windows cu o frecventa mai mare.

Ca orice placa de baza moderna P9X79 Deluxe are butoane Power si Reset onboard dar si Debug LED, o dotare utila la overclocking si nu numai.

.

Comentarii

11 comentarii la: ASUS P9X79 Deluxe si Sabertooth X79 Preview

  1. Robert a scris pe:

    Interesante placile si asteptam cu mare interes si alti candidati din seria ROG 😉

  2. ady a scris pe:

    Domle poate sa aiba si aur pe ea DACA NU ARE USB3.0 NATIV SI O PERFORMANTA CU PESTE 20LA SUTA MAI MARE CA LGA1155 TOT DEGEABA.

  3. Salutari,

    De acord cu ce a scris Ady mai sus.
    Cind vei face o analiza mai detaliata, as dori sa specifici si temperatura placii de baza, a acestor modele.

    Multumesc anticipat.

  4. Monstru a scris pe:

    Performanta va fi mai mare cu aproximativ 30-50% in aplicatii optimizate multithreaded, insa nu cred ca vom vedea imbunatatiri in regim single-threaded fata de Sandy Bridge. Nici nu poti sa ceri asa ceva pe parcursul unui an in conditiile in care nu exista concurenta. Legat de temperaturi, din ceea ce am vazut pana acum, X79 este o platforma calda.

  5. ady a scris pe:

    Da aveti dreptate ,performantele vor fi cu 30-50 la suta mai mari in multitasking dar ce model anume va fi?Acel model de 1000 euro nu?Acel model,sau acele modele depasesc cu mult preturile lui sandy din ziua de azi .deci comparam 2600k cu pretul lui si un alt model de la lga2011 la acelasi pret,asa se vede daca intradevar performantele sunt acelea .deci pret per pret.Si acele modele scumpe vi le permiteti doar voi ca noi suntem oameni saraci nu?

  6. Monstru a scris pe:

    Orice model care va avea 6 nuclee in loc de 4, logic. Adica modelul de 1000 de Euro si cel de 500.

    Performanta multi-core inseamna programe specializate. Folosesti sau ai nevoie de asa ceva? Daca nu, de ce te intereseaza modelele respective si de ce nu esti multumit de pretul lor? Ai nevoie acasa de ceva mai mult decat 2500K? Eu ma indoiesc…

  7. SilviuBC a scris pe:

    Si eu ca multi altii belim ochii pe aici mai mult ca informatie generala nu ca informatie dinaintea cumpararii. Pot sa spun ca imi plac placile astea doua; in general imi plac placile de baza care au si design placut(logic).
    Cat despre trecearea de la sk1155 la sk2011(?) la acelasi nivel de pret nu se pune problema; ar fi total aiurea. Cel putin la intel, singura varianta pentru un om ~normal este sa schimbe platforma la minim 2 generatii ca sa poata SIMTI performanta in plus;

  8. @Monstru: Imi place foarte mult noul socket, arata mult mai bine, si daca vad bine unde trebuie sa intre suruburile de la cooler, ele intra direct pe partea aia metalica a socket-ului, nu mai intra direct pe placa de baza.

    Crezi ca atunci cand vor aparea noile procesoare Ivy Bridge pe noul 1155 socket, cu noile chipseturi, vor avea aceleasi socket-uri, sau vechiul stil intel, cum au SB-urile si 1st intel core generation ??

    As dori raspunsul tau. Mersi !

  9. Si ca o completare X79 o sa fie o platforma super calda, asa cum a fost si 1366, platforma care e inlocuita de socket 2011.

    Sunt chiar curios cine isi va lua o platforma dinasta, numai penultimul procesor SB-E poate ajunge la 600$ + o placa de baza decenta + racire pe apa, sau un cooler monstru + niste memorie ram + alte componente, treci usor peste 2000$.

  10. Monstru a scris pe:

    Calin – in cadrul IDF-ului de anul acesta, cei de la Intel ne-au asigurat ca Ivy Bridge v fi pin to pin compatible cu Sandy Bridge. Rententia in cazul socket-ului LGA2011 a fost schimbata datorita suprafetei mari a acestuia. Nu vad nici un motiv pentru o asemenea schimbare in cazul socket-ului LGA1155.

    Referitor la pret, aceasta este schema de pret Intel de pe vremea lui Conroe, nu s-a schimbat nimic. Prin urmare, nu vad de ce ne-am mira de preturile anuntate pentru aceasta platforma.

  11. Mersi, ar fi fost frumos din partea lor sa nea dea un design al “noului” socket 1155 pentru IB fix ca asta pentru socket 2011. Arata foarte bine asta.

Lasa-ne un comentariu: