Ghid de activare SLI pe AMD 890FX si rezultate

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 11 November, 2010.

Lucrand de ceva timp la un articol destinat tehnologiei HydraLogix a celor de la Lucid m-am lovit de faptul ca tehnologia SLI, in cazul platformelor AMD, functioneaza doar pe placi de baza cu chipset NVIDIA. Problema e ca placile de baza cu chipset nForce 980a sunt ramase destul de mult in urma tehnologic fata de echivalentele lor din tabara AMD; in plus acestea nici nu prea se mai gasesc in ofertele magazinelor, drept urmare ma aflam intr-un mare impas.

Introdusa prima data in 1998 de 3dfx si reinventata de NVIDIA in 2004, tehnologia SLI (Scalable Link Interface) a cunoscuta o evolutie treptata de-a lungul timpului. Tehnologia a fost disponibila la inceput doar pentru placile de baza dotate cu chipset NVIDIA: nForce 4 SLI, nForce 5XX, nForce 6xx si nForce 7XX. Aceasta a fost o miscare logica tinand cont ca NVIDIA concura pe piata chipset-urile atat cu ATI cat si cu Intel. Practic cei care doreau sa alcatuiasca o configuratie SLI erau obligati sa aleaga o placa de baza cu chipset NVIDIA, indiferent de platforma aleasa.

Tinand cont de incovenintele chipset-urilor NVIDIA – caldura mare degajata, pret mare al placilor de baza, nu era un lucru chiar placut. De cealalta parte ATI a facut ca tehnologia sa echivalenta, Crossfire, sa fie disponibila atat pe chipset-urile sale cat si pe chipset-urile Intel. O miscare inteligenta as putea spune, tinand cont ca la capitolul chipset-uri nu erau atat de dezvoltati la acea vreme si astfel vindeau semnificativ mai multe placi grafice datorita vanzarilor foarte bune care le aveau placile de baza echipate cu chipset-uri Intel.

.

.

Odata cu lansarea arhitecturii Nehalem si a chipset-ului Intel X58 in 2008, NVIDIA nu a mai avut licenta pentru a proiecta chipset-uri pentru aceasta platforma (ca si VIA si ATI de altfel). Totusi Intel vroia sa aiba si SLI pe placile de baza motorizate de X58, iar NVIDIA nu vroia sa piarda din cota de piata pe care o aveau configuratiile SLI pe platforme Intel. Solutia? Un acord de licentiere intre cele doua companii care va fi valabil atat pentru placile de baza motorizate de Intel X58, cat si pentru cele motorizate de Intel P55 lansat in 2009.

La inceput se credea ca activarea tehnologiei SLI putea fi facuta doar daca era prezenta o anumita cheie hardware, disponibila doar in chipset-urile NVIDIA. Apoi teoria a fost data peste cap de acordul de licentiere care s-a parafat dupa lansarea pe piata a platformei Intel X58. Cum a fost posibil activarea SLI? Pai simplu, au fost necesare doar 2 lucruri: o noua versiune de driver si un update de BIOS. Aha … deci acolo era secretul activarii SLI !

Comentarii

12 comentarii la: Ghid de activare SLI pe AMD 890FX si rezultate

 1. Multumim pentru sprijin 🙂

 2. aua :> ce rupe asta:x super tare orcum !

 3. PSS a scris pe:

  merge si pe 790G ? BIOSTAR TA790GX A2+ 🙂

 4. matose Post author a scris pe:

  Da, merge fara probleme

 5. Asigurari auto a scris pe:

  Mi se pare cam riscant update-ul de BIOS. Intotdeauna am facut cu frica update-urile. Daca e ceva care crapa (cadere curent sau altceva) in momentul ala, poti sa iti iei adio de la placa. Cele noi au inclusa posibilitatea de restore la versiunea veche a BIOS-ului ?

 6. Ce treaba are update-ul de BIOS cu articolul de fata? 🙂

 7. Jessé carneiro de Freitas a scris pe:

  Funciona na MSI 790FX GD70?

 8. Sim, ele funciona sem problemas

 9. E ciudat ca limitarea e doar din software si nu hardware..

  prima data am avut SLI cu doua bucati de voodoo 2…quake 3 zbura 😛

 10. Statie de dedurizare a scris pe:

  Exact ce cautam!Multumesc!

 11. Gratent a scris pe:

  Thanks for the great job !
  Have a question about Linux
  As I understand it, the principle of the patch does not depend on the operating system (patch allows the driver to Nvidia think that the chipset supports SLI).
  Many people who have motherboards with this chipset, and using Linux would be very grateful if you released a patch version for Linux.
  I think your knowledge is you will not be hard;)

 12. cristi a scris pe:

  pe placa asta de baza merge GA-890XA-UD3?

Lasa-ne un comentariu: