MSI Big Bang XPower II – O placa speciala

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 9 June, 2012.

 

 

 

Dupa cum spuneam, cromatica negru cu auriu se regaseste si pe placa de baza, care are PCB-ul negru, intre luciul clasic si matul celor de la Gigabyte, precum si radiatorul de pe VRM-ul procesorului. Exceptia este radiatorul PCH-ului, in forma de gloante, colorat auriu; celalalt are forma de machine gun. In opinia mea design-ul este un kitsch care nu arata deloc elegant, asa cum ar trebui sa o faca un produs high-end; dar repet, este parerea mea si mai mult ca sigur nu toti o impartasesc. As fi curios de fapt daca sunt mai multi carora le place un astfel de design decat cei care sunt de acord cu mine.

Layout-ul placii se incadreaza in ceea ce devine tipicul pentru LGA2011, care domina partea de sus si este flancat de cate 4 sloturi de memorie DDR3. Sub radiatorul central, responsabil pentru racirea alimentarii VTT, legat prin heatpipe-uri la heatsink-ul PCH-ului, se gasesc cele 7 sloturi PCI-Express si numai ele. Era de asteptat ca slotul PCI sa lipseasca de pe aceasta placa de baza, dar un alt lucru este curios: Chiar daca toate sloturile fizic sunt 16x, electric doar doua respecta acest lucru – primul si al cincilea, celelalte cinci dispun de conexiune electrica 8x. Pe de o parte este bine ca putem aseza placile video in orice slot, pe de alta parte pentru obtinerea performantei maxime apar restrictii legate de amplasarea lor.

 

 

 

Pe partea dreapta se gaseste butonul de pornire/oprire a sistemului, plasat ceva mai sus decat alimentarea ATX cu 24 de pini. Langa aceasta din urma se afla si punctele de masura pentru principalele tensiuni ale sistemului: VCC, VTT, VCCSA, VDDR (A/B, respectiv C/D) si PCH.

In coltul din dreapta-jos, chiar langa radiatorul PCH-ului, se afla cele 10 porturi S-ATA cu care a fost dotata placa, alaturi de un conector USB3.0 si alimentarea suplimentara pentru sloturile PCI-Express, care se recomanda a fi folosita in cazul configuratiilor multi-GPU. In vecinatatea sa se gaseste si debug LED-ul, o prezenta normala pentru o placa cu pretentii, sub care isi face loc un mic jumper, marcat JCOLD2. Acesta, alaturi de JCOLD1, au rolul de a scapa de cold boot bug atunci cand sunt scurtcircuitate. Daca va intrebati unde anume se afla JCOLD1, va pot spune ca inginerul MSI care l-a plasat se afla intr-o zi total neinspirata: chiar intre socket si radiatorul central. In practica exista doua consecinte: 1. Izolarea, absolut necesara pentru benchmarking sub-zero, devine mai dificila dintr-un motiv stupid; 2. Schimbarea jumper-ului devine practic imposibila odata izolata placa de baza.

 

 

 

In partea de jos gasim atat obisnuitele headere pentru panoul frontal, USB si FireWire, cat si alte lucruri mai interesante, precum butoanele de Reset si +/- pentru BCLK (nu, ele nu schimba multiplicatorul), Genie OC care va incerca sa gaseasca singur setari pentru overclock, si Multi BIOS, care comuta intre cele doua BIOS-uri cu care vine dota placa.

Alt lucru interesant este asa-numitul “PCI-E CeaseFire”; da, MSI, am inteles ca placa voastra este o arma letala pe care o putem domestici dezactivand sloturile PCI-Express prin aceste switch-uri. Amplasarea acestor butoane si switch-uri este oarecum nefericita totusi, pentru ca o placa video asezata in ultimul slot le va face imposibil de accesat.

 

 

Comentarii

8 comentarii la: MSI Big Bang XPower II – O placa speciala

  1. Stochian Ionut a scris pe:

    Ai foarte mare dreptate :), ne asteptam mult mai mult de la ei…:D

  2. Pe mine m-a fascinat din clipa in care am vazut radiatorul de “calibru 7.62” 😀 Performanta, ne-performanta, e o placa de baza cu “munitie” 😉

  3. ionutzu71 a scris pe:

    Pacat de munitie! Trage orbeste, sau si mai probabil trage cu munitie oarba .:)

  4. Yup. Pacat, ca aspect e placuta. mergea de minune intr-un Bitfenix cu niste Nanoxia frumusele.

  5. darco_2 a scris pe:

    da-le dreptul la replica :)) pune-i pe treaba, pe “arhitectii” acelui bios!
    E pacat, daca pe aer se comporta, totusi, atat de bine…

  6. MSI… au scule excelente in general.
    Placa asta e un produs de nisa, extrem, e normal sa aibe personalitate si sa nu functioneze dupa cum sumtem obisnuiti. Presupun ca azot nu ajunge pe placa decat in redactiile publicatiilor de specialitate, deci nu e asa o mare problema, apoi cine isi cumpara asa ceva se pricepe cat de cat…
    Mie personal nu mi se pare ca arata mai rau decat Gigabyte.

  7. Monstru a scris pe:

    Mda, tocmai aia e problema, nu merge cum trebuie taman in ce sunt interesati aia care se priccep 😉

  8. emil a scris pe:

    Nu sunt un specialist in overclocking, de azot nici nu mai vorbim, dar eu apreciez de 10 ori mai mult un rewiew ca acesta; realist si fara menajamente! Sunt satul de rewiew-uri pline de miere cu apa indulcita, care protejeaza greselile producatorilor punind batista pe pian cu tot felul de eufemisme !!!
    Re(s)p pt lhlades !

Lasa-ne un comentariu: