P55 LN2 Overclocking Round-up PARTEA 1 – MSI P55-GD80

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 24 December, 2009.

Platforma de test & metodologie

.

Ok, am facut cunostiinta cu concurentii, acum haideti sa vedem ce componente vom folosi pentru a impinge aceste placi de baza la limita. Pentru ca vorbim de overclocking extrem, nu puteam sa folosim decat cele mai bune componente disponibile pentru aceasta platforma. Astfel, procesorul folosit va fi Intel Core i7 870, cel mai puternic procesor pe socket LGA 1156 in acest moment. De asemenea, kitul de memorii folosit va este deja cunoscut, ma refer la fabuloasele A-Data XPG Plus DDR3 2200 2.0, despre care ati putut citi de curand. Echipate cu IC-uri Elpida Hyper, acestea ne vor ajuta sa descoperim avantajele si limitarile fiecarei placi din punct de vedere al lucrului cu memoria. Pentru a raci nabadaiosul procesor, am folosit cea mai noua creatie lab501, mai precis tubul pentru procesor revizia 3, construit integral din cupru. Atunci cand nu a fost neaparat necesar (in timpul testelor de memorii de exemplu), am mai folosit si unul dintre single-stage-urile echipei, cel produs de DimasTech. Temperatura a fost masurata cu UEI DT200, respectiv Voltcraft K102, iar puterea necesara intregului agregat a fost pusa la dispozitie de sursa OCZ EliteXtream 1000W. Pe langa cele mentionate, am mai folosit doua hard-disk-uri Western Digital pe care au fost instalate sistemele de operare folosite in test (Windows 2003 Server pentru SuperPI 32M si Windows 7 Ultimate x64 pentru testele de memorii). De asemenea, am folosit o placa video GeForce 4 MX440 PCI, pentru a putea testa frecventa PCI-E independent de placa video.
.


.

Asa cum va spuneam la inceputul articolului, pe parcursul acestui round-up ne vom concentra asupra rezultatelor obtinute in conditii extreme. Mai precis, vom incerca sa gasim limitele fiecarei placi de baza testate, eliminand limitarile impuse de racirea conventionala. Vom analiza modul in care este construita fiecare placa de baza, optiunile care o diferentiaza de concurenta, optiunile din BIOS si comportamentul in regim de functionare sub-zero (cold-boot, etc). De asemenea, vom cauta cea mai mare frecventa pentru BCLK stabila in SuperPi 32M, cea mai mare frecventa pe care o poate atinge procesorul pe fiecare placa de baza, frecventa stabila pentru memorii folosind latentele 7-8-7-21, respectiv 8-8-8-24,  si cea mai mare frecventa pe care o putem atinge cu 7-8-7-21 si 8-8-8-24. Desi numarul testelor nu pare foarte mare, in practica acestea ne vor oferi toate informatiile necesare in cazul in care vrem sa alegem cea mai buna placa de baza cu P55 pentru overclocking.

Comentarii

8 comentarii la: P55 LN2 Overclocking Round-up PARTEA 1 – MSI P55-GD80

  1. darco_2 a scris pe:

    it has begun! 🙂 craciun fericit!

  2. Speed a scris pe:

    presupun ca deja ai testat toate placile, pt un sistem i5 750 la 4gz, ddr3 a-data 2000mhz 9-9-9-24 1T imi recomanzi MSI GD65 sau sa raman la varianta initiala Gigabyte ud3r? La Multi Ani!

  3. Monstru Post author a scris pe:

    Amandoua placile iti pot oferi o experienta foarte placuta in utilizarea i750-ului.

  4. Mai e problema cu iphone si placile cu chipset p55 pe windows 7 ?

  5. Vasile a scris pe:

    Partile cu placile celelate mai apar?

  6. Monstru Post author a scris pe:

    Saptamana aceasta apare partea a doua. Am fost putin intarziati de lansarile Intel(Clarkdale) si ATI (HD5670).

  7. Andrei a scris pe:

    Salutare la toata lumea… Foarte frumos articolul… M-as fi bucurat daca ati fi luat in acest “Round-Up” si o placa de baza P55 AsRock Extreme sau Deluxe… Eu le-am testat pe ambele si sunt f. incantat de ele… Asteptam partea a 3-a… Stima

  8. Oare cand o sa am si eu placi ca astea, m-am saturat sa vad jocuri super noi care sunt super marfa si sa nu pot sa le joc.

Lasa-ne un comentariu: