P55 LN2 Overclocking Round-up PARTEA a 4-a – Asus Maximus III Extreme
Tehnologii
.
Placile din seria ROG au fost intotdeuna situate la granita dintre overclocking hard-core si bling-bling. Din fericire, Maximus III Extreme este orientata mai degraba spre overclocking, lipsind elementele “inutile” prezente in cazul altor placi din seria ROG (placa de sunet separata de exemplu). Totusi, tehnologiile destinate overclockerilor oscileaza intre dotari hard-core (Probe IT, socket LOTES) si dotari mai “soft”, specifice actualei generatii ROG. Cand spun mai soft ma refer la faptul ca nu mai dispunem de butoanele TweakIT direct pe placa de baza, controlul in timp real al parametrilor sistemului putand fi realizat cu ajutorul unui alt sistem de calcul, impreuna cu functia ROG Conect. Avem astfel de-a face cu un paradox, in care functionalitatea unor controllere hardware (iROG) este accesata cu ajutorul unui software instalat pe un netbook/notebook sau telefon mobil.
.
ROG Connect
Aceasta este probabil cea mai noua si cea mai titrata functie Asus, implementata atat pe Rampage III Extreme cat si pe Maximus III Extreme. ROG Connect presupune conectarea unui cablu la placa de baza pe care testam (in cazul nostru Asus Maximus III Extreme), intr-o mufa USB dedicata, conectarea cablului la un sistem de calcul (PC/notebook/netbook/etc) sau conectarea la un telefon mobil cu ajutorul adaptorului bluetooth inclus in pachet), sincronizarea celor doua dispozitive (sistem de control/sistem de test) prin apasarea butonului ROG Connect si utilizarea software-ului RC TweakIT pe sistemul de control. Cu ajutorul RC TweakIT putem modifica frecventa BCLK-ului si frecventa PCI-E, precum si toate voltajele importante (vCore, vDDR, vQPI, etc). De asemenea, putem monitoriza frecventele, voltajele, sau temperaturile celor mai importante componente din sistem.
.
.
Cu ajutorul modulului RC Diagram putem salva informatii despre consumul procesorului, fluctuatia celor mai importante voltaje, s.a.m.d, acest modul putand fi customizat sa afiseze si sa inregistreze informatiile pe care dorim sa le vedem. De asemenea, exista trei module de monitorizare si control, care completeaza functiile RC TweakIT. Astfel, RC Remote ne permite sa pornim/oprim, sa resetam sistemul sau sa resetam bios-ul placii de baza direct de pe sistemul de control, in timp ce RC Poster inlocuieste vechiul display extern ROG Poster, afisand toate informatiile necesare legate de secventa de initializare a sistemului de test. Nu in ultimul rand, RC Bios Flashback permite scrierea bios-ului folosind un alt sistem, chiar si atunci cand placa este in stand-by. Aceasta functie este deosebit de utila, oferindu-ne posibilitatea de a rescrie bios-ul chiar si atunci cand bios-ul de pe placa de baza este corupt si aceasta nu mai porneste.
In teorie, nu ar trebui sa avem nevoie de asa ceva, tinand cont ca placa de baza este dotata cu doua chip-uri de bios si cu o functie hardware BIOS Flashback. Din pacate, am descoperit in practica faptul ca BIOS-ul se poate defecta chiar si asa (nu ma intrebati cum, placa a venit la mine defecta de la o alta publicatie), astfel incat functia RC Bios Flashback s-a dovedit extrem de utila, deoarece am “inviat” placa diagnosticata ca fiind defecta in cateva minute, fara hot-swap si fara sa pun bios-ul pe masina pentru a il scrie. Pentru mai multe detalii despre ROG Connect si RC TweakIT, va invit sa vizitati canalul nostru de Youtube si sa urmariti video-review-ul realizat cu Asus Rampage III Extreme, in cadrul caruia am demonstrat detaliat cum functioneaza aceasta tehnologie.
.
Comentarii
doamne ce departe par vremurile cand erai gelos pe vecin ca avea placa de 32:))
Felicitari, cred ca ai investit ceva timp si nervi in asta si multumesc! acum chiar ca voi reveni pe acest blog .
Ma bag sa vad ceva filme acum bafta.
ma rog, nu e blog, chiar daca e wordpress la baza, dar un lucru e sigur: merita sa revii 🙂
Mda…acele vremuri sau dus cand eram invidiosi pe vecinu ca are mai bun c anoi..;)
interesant blog o sa revin … ca sa vad ce mai scrii
Este o placa de baza perfomanta si de calitate, multumim pentru informatii. Mi-as dori o asemenea placa de baza.
Pingback: P55 LN2 Overclocking Round-up PARTEA a 4-a – Asus Maximus III Extreme
Pingback: ASUS Maximus IV Extreme – primele poze oficiale | lab501
Cele mai recente stiri
GamesCom 2024 – NVIDIA
Scris in 29 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi Intel Z890
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – be quiet!
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – ASRock ne arata gama de placi AMD X870 / X870E
Scris in 22 August, 2024.
GamesCom 2024 – DeepCool
Scris in 22 August, 2024.
Computex 2024 – Sharkoon
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ASRock
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – EKWB
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – G.Skill
Scris in 11 June, 2024.
Computex 2024 – ID-Cooling
Scris in 11 June, 2024.
Articole Gaming
Alte articole
Syndication
Viziteaza-ne pe Facebook
Urmareste-ne pe Twitter
Vezi ce facem pe YouTube