Prezentare – Aorus Z270X-Gaming 9, Aorus Z270X-Gaming 7 & Aorus Z270X-Gaming 5

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 3 January, 2017.

Prezentare

 
Asa cum va spuneam in articolul de lansare al procesoarelor Kaby Lake. diferentele intre Z170 si Z270 nu sunt foarte mari la capitolul specificatii, cel din urma aducand lane-uri PCI-E in plus, suport pentru 3 unitati de stocare PCI-E (si RAID intre ele) precum si suport pentru tehnologia Intel Optane (practic o versiune mai avansata de SSD caching bazata pe memorie 3D XPoint).

In realitate insa diferenta dintre placile de baza este destul de mare, modelele Z270X fiind mai avansate din orice punct de vedere, de la suportul pentru XMP 4000 si pana la posibilitatea de a crea matrice RAID intre 3 SSD-uri NVMe. Si in conditiile in care Aorus Z270X-Gaming 9 este noul varf de gama al celor de la GIGABYTE, cred ca va puteti inchipui ca toate dotarile si toate tehnologiile au fost incluse in portofoliul behemoth-ului XL-ATX.

In primul rand, sistemul de racire este impartit in doua unitati distincte. Daca chipset-ul este racit cu ajutorul unui clasic radiator din aluminiu, etajul de alimentare al procesorului, impreuna cu chipset-ul PLX, sunt racite cu ajutorul a ceea ce GIGABYTE au numit G-Frost, adica un sistem de racire hibrid dezvoltat impreuna cu EK Waterblocks. Acesta este alcatuit dintr-un radiator masiv de aluminiu, in interiorul caruia a fost montat un tub de cupru. In acest fel, utilizatorul poate folosi placa de baza in modul pasiv, caldura degajata de elementele etajului de alimentare al procesorului fiind disipata cu ajutorul radiatorului de aluminiu, sau in mod activ, conectand waterblock-ul intr-un circuit de racire cu lichid, cu ajutorul fitting-urilor standard G1/4.

Evident, daca am spus chipset PLX multi dintre voi stiu deja ce inseamna asta – suport pentru configuratii 4Way SLI sau CrossfireX, respectiv 2xSLI sau CrossfireX in mod x16/x16. Acest lucru este posibil datorita chip-ului PEX8747 montat in apropierea socket-ului, Aorus Z270X-Gaming 9 fiind dotata cu 32 lane-uri PCI-E 3.0 in loc de 24 ca in cazul majoritatii placilor de baza Z270.

 
g9-constructie-01

g9-constructie-02

g9-constructie-03

g9-constructie-04
 
Aorus Z270X-Gaming 9 este dotata cu 4 led-uri (CPU, DRAM, VGA, Boot) pentru diagnosticarea rapida a problemelor, utilizatorii avansati avand acum la dispozitie doua debug led-uri pentru a identifica precis starea in care sistemul a intampinat problemele in timpul secventei de initializare. Deasupra slot-urilor DDR4 putem observa punctele de masura on-board pentru majoritatea tensiunilor importante din sistem, langa acestea fiind dispuse butoanele Reset, Clear_CMOS, Power, OC si Eco.

Coborand cu privirea inspre zona conectorilor S-ATA, observam cei doi conectori pentru 4 porturi USB 3.0 dispuse pe panoul frontal, 8 conectori S-ATA 3, 3 conectori S-ATA Express (inutili din punctul meu de vedere) precum si doi conectori U.2. Cu ajutorul unui adaptor U.2->M.2, utilizatorii pot crea matrice RAID cu pana la 3 SSD-uri Intel 750.

Daca acest aspect conteaza mai putin, Intel 750 fiind putin raspandit si invechit in momentul de fata, posibilitatea de a monta doua SSD-uri NVMe de ultima generatie (de exemplu Samsung 960) este mai importanta pentru cei care vor sa isi construiasca the ultimate PC.

 

g9-constructie-05

g9-constructie-06
 
Pe latura inferioara a placii de baza descoperim conectorul pentru pompa, utilizatorii putand crea profile PWM dupa bunul plac cu ajutorul Smart Fan 5. Practic, Aorus Z270X-Gaming 9 este dotata cu 8 conectori PWM pentru ventilatoare sau pompe, 7 senzori de temperatura montati pe placa de baza precum si doi senzori care pot fi pozitionati de utilizator dupa bunul plac (inclusi in pachet). Toti conectorii suporta ventilatoare de putere mare (24W – 2A @ 12V), fiind dotati cu OCP. Profilele pentru fiecare ventilator in parte pot fi controlate din BIOS sau din utilitarul de Windows.
 

g9-constructie-07

g9-constructie-08
 
Pe langa cele 4 slot-uri PCI-E x16 (x8/x8/x8/x8 daca sunt populate simultan), Aorus Z270X-Gaming 9 este dotata cu 2 conectori PCI-E x1 si doi conectori M.2. Conectorii pentru benzi RGB sunt pozitionati pe latura inferioara a placii de baza, langa conectorul TPM.
 

g9-constructie-09

g9-constructie-10

Comentarii

Niciun comentariu la: Prezentare – Aorus Z270X-Gaming 9, Aorus Z270X-Gaming 7 & Aorus Z270X-Gaming 5

Lasa-ne un comentariu: