Prezentare – Supermicro X11SAE

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 25 October, 2017.

Concluzii

 

Pentru un pret ce se invarte in jurul sumei de 200 euro, Supermicro ne ofera prin X11SAE o placa de baza cu componente de calitate precum si cu toate dotarile ce ni le-am putea dori la o platforma workstation. Singura problema pe care o vad in acest moment este vechimea destul de mare a PCH-urilor C236 / C232 ce echipeaza aceste placi workstation entry-level, practic ele fac parte din generatia Z170. Pentru procesoarele cu nucleu Kaby Lake avem de ceva timp placile de baza Z270 si toate derivatele lor in timp ce, incepand cu aceasta luna, putem avea acces la Coffee Lake impreuna cu PCH-ul Z370 si derivatele sale. In schimb daca vrem sa folosim un procesor Xeon suntem limitati la nucleul Kaby Lake si un chipset de acum 2 generatii (Intel C236)…

Cu exceptia limitarilor impuse de Intel, mai precis lipsa unui PCH mai nou pentru seria Xeon E3-1200 v6, Supermicro X11SAE este o placa de baza matura aflata pe piata din 2015. Calitatea constructie este o trasatura a produselor Supermicro, lucru cu atat mai important si apreciat in cazul produselor destinate pietei workstation. Cel mai probabil anul viitor o sa vedem Xeon E3-1200 v7 bazat pe nuclee Coffee Lake cu pana la 6 nuclee impreuna cu o noua platforma workstation, drept urmare nu a mai fost nevoie de un refresh al PCH-ului.

La urma urmei, multe din dotarile aduse de Z270 si derivatele sale nu sunt atat de importante pentru piata Pro, ma refer aici la SSD caching (Optane), 2 / 3 sloturi M.2 cu posibilitate de RAID, etc. Avand in vedere avantul capatat de AMD in ultimul an este posibil ca in 2018 sa vedem un Intel mult mai permisiv cu dotarile si mai realist cu preturile, deja am putut vedea ceva semne o data cu lansarea Coffee Lake de acum cateva saptamani.

 

 

Comentarii

Lasa-ne un comentariu: