Review – ASRock X870E Nova WiFi
ASRock X870E Nova WiFi
ASRock X870E Nova WiFi este o placa de baza echipata cu chipset-ul AMD X870E si socket AM5, suportand procesoarele AMD Ryzen din seriile 9000, 8000 si 7000. Spre deosebire de varful de gama X870E Taichi, pe care am testat-o acum cateva saptamani, X870E Nova WiFi vine cu un pret semnificativ mai mic, acesta situandu-se in jurul sumei de 2000 lei, un pret bun pentru o placa de baza AM5 de top.
X870E Nova WiFi dispune de un VRM cu 20+2+1 faze si integrate de putere SPS ce pot suporta un maxim de 110A pentru VCore si SOC, asigurand o livrare de energie stabila si eficienta catre procesor chiar si in conditii de overclocking. Comparativ cu placile de baza din generatia anterioara (X670E), placile de baza X870E beneficiaza de optimizari suplimentare pentru memoriile DDR5 de frecvente ridicate, iar X870E Nova WiFi nu face nota discordanta, suportand frecvente de peste 8200 MHz.
Conectivitatea este imbunatatita prin prezenta a doua porturi USB4 Type-C, oferind rate de transfer de pana la 40 Gbps, si a unui port USB 3.2 Gen2x2 Type-C pentru panoul frontal, in timp ce pe partea de retelistica, placa este echipata cu un port LAN de 5 Gbps si suporta tehnologia Wi-Fi 7 (802.11be) pentru conexiunile fara fir. Designul EZ Release pentru placa grafica si sistemul de racire M.2 cu instalare tooless faciliteaza montarea si demontarea componentelor, oferind o experienta DIY imbunatatita.
Haideti sa vedem pe pagina urmatoare ce gasim in pachetul placii de baza ASRock X870E Nova WiFi, pentru ca mai apoi sa vedem cum se comporta aceasta placa in testele noastre. Daca diferenta fata de X870E Taichi nu este semnificativa, atunci e posibil ca X870E Nova WiFi sa aiba un raport pret / performanta foarte bun.
Comentarii
Ce vremuri triste traim, cand o placa ce nu e de top costa 2000 de lei…
Ultima placa de baza luata, a fost Z390 Aorus Master, care costa la lansare aproximativ 1500 si era varf de gama (excluzand solutia extreme, pentru custom loop).
Chiar si luand in calcul inflatia (care nu s-a aplicat si la salarii), mi se pare ca e din ce in ce mai scump sa faci un PC, pe cand laptopurile sunt la preturi din ce in ce mai bune, cu performante mult mai echilibrate raportate la cost.
Dispar PC-urile in timp, sau raman doar pentru bogati si entuziasti?
@Bakhus – da, nu mai zic de GPU.
Ultimul desktop construit in vara-toamna a primit … AMD Ryzen 1600 (nucleu zen2) rămas de la un build vechi si o placa de baza noua corespunzătoare. Am reutilizat tot ce am putut. Doar la monitor, carcasa si auxiliare am investit mai mult, tema fiind “roz” 🙂
Inițial m-am uitat la ceva total nou, dar… nu merita nota de plata totala.