Review – ASRock X870E Nova WiFi
Concluzii
ASRock X870E Nova WiFi se remarca printr-un raport pret/performanta excelent, oferind multe dintre caracteristicile modelelor de top la un pret semnificativ mai accesibil. Cu un VRM robust de 20+2+1 faze, capabil sa livreze un curent stabil si eficient chiar si in conditii de overclocking, aceasta placa de baza este o alegere potrivita pentru utilizatorii care isi doresc o platforma AM5 de ultima generatie fara a face compromisuri semnificative.
In testele noastre, X870E Nova WiFi a obtinut aceleasi rezultate precum X870E Taichi atat in ceea ce priveste overclocking-ul procesorului, cat si cel al memoriilor, prin urmare la capitolul performanta nu s-a facut nici un rabat. Desi nu se gaseste momentan in stocul magazinelor din Romania, atunci cand va fi listata, X870E Nova WiFi ar trebui sa se invarta in jurul a 2000 lei, avand in vedere MSRP-ul sau comunicat de producator, semnificativ mai putin decat X870E Taichi sau X870E Taichi Lite. Acest lucru face din X870E Nova WiFi o optiune excelenta pentru cei care doresc sa economiseasca fara a sacrifica prea mult pe partea de performanta si functionalitati.
Avand in vedere segmentul de piata vizat, conectivitatea este una dintre punctele forte ale acestei placi, incluzand doua porturi USB4 Type-C, un port LAN de 5 Gbps si suport Wi-Fi 7, fiind perfecta pentru gaming, streaming si aplicatii intensive. Mi-ar fi placut ca suportul pentru memorii DDR5-8200 sa fi fost rezolvat cu aceasta versiune de BIOS si sa functioneze fara probleme out-of-the-box; din fericire, suntem in Taipei chiar in acest moment si vom oferi acest feedback direct inginerilor ASRock cu care vom avea o intalnire in zilele urmatoare.
In concluzie, pot spune ca ASRock X870E Nova WiFi este o placa de baza care reuseste — ca si modelul Z790 Nova WiFi, care a devenit extrem de popular — sa ofere un echilibru impresionant intre pret, dotari si performanta. Este o alegere excelenta pentru utilizatorii care doresc sa construiasca un sistem AM5 high-end fara a sparge pusculita, fiind recomandata atat entuziastilor, cat si utilizatorilor mainstream care pun pret pe valoare si functionalitate.
Comentarii
Ce vremuri triste traim, cand o placa ce nu e de top costa 2000 de lei…
Ultima placa de baza luata, a fost Z390 Aorus Master, care costa la lansare aproximativ 1500 si era varf de gama (excluzand solutia extreme, pentru custom loop).
Chiar si luand in calcul inflatia (care nu s-a aplicat si la salarii), mi se pare ca e din ce in ce mai scump sa faci un PC, pe cand laptopurile sunt la preturi din ce in ce mai bune, cu performante mult mai echilibrate raportate la cost.
Dispar PC-urile in timp, sau raman doar pentru bogati si entuziasti?
@Bakhus – da, nu mai zic de GPU.
Ultimul desktop construit in vara-toamna a primit … AMD Ryzen 1600 (nucleu zen2) rămas de la un build vechi si o placa de baza noua corespunzătoare. Am reutilizat tot ce am putut. Doar la monitor, carcasa si auxiliare am investit mai mult, tema fiind “roz” 🙂
Inițial m-am uitat la ceva total nou, dar… nu merita nota de plata totala.