Review – ASRock Z890 Taichi

Scris de: , in categoria: Placi de baza, in 25 November, 2024.

Backpanel si VRM

 

 

Back-panel-ul este echipat cu un buton Clear CMOS, un buton BIOS Flashback, conectorii antenelor Wi-Fi 7, 1 port HDMI 2.1, 4 porturi USB 3.2 Gen 2 Type-A, 4 porturi USB 3.2 Gen 1, 2 porturi USB4/Thunderbolt 4 Type-C, 2 porturi USB 2.0, 2 conectori RJ-45 (albastru pentru 2.5 Gbit si galben pentru 5 Gbit), precum si conexiunile audio uzuale (2 porturi aurite pentru microfon si iesirea de linie, iesire optica SPDIF).

Porturile USB galbene sunt denumite Lightning Gaming de catre ASRock si folosesc controllere separate pentru fiecare dintre ele, evitand (cel putin teoretic) suprasaturarea unui singur controller in cazul in care atat tastatura, cat si mouse-ul sunt conectate la acelasi controller. Porturile albastre deschise sunt denumite Ultra USB Power si beneficiaza de o tensiune de +5V convertita direct din +12V, pentru a reduce zgomotul si scaderile de voltaj prin PCB-ul placii de baza, un fenomen prezent de obicei atunci cand este utilizat rail-ul de +5V al sursei.

Etajul de alimentare al procesorului este alimentat prin 2 mufe EPS cu 8 pini si este compus dintr-un total de 24 faze pentru VRM-ul placii Z890 Taichi, in timp ce condensatorii folositi pentru filtraj sunt polimerici 20K Black Caps, certificati pentru 20.000 de ore de functionare. Controlul acestora este realizat de integratul RAA229130 de la Renesas. VCORE este format din 20 faze, folosind integrate Renesas R2209004 de 110A, in timp ce pentru VCCSA sunt alocate 2 faze, iar VCCGT si VNNAON utilizeaza cate o singura faza, toate bazate pe SPS Renesas RAA220075R0, cu un curent maxim de 75A.

Pentru o racire suplimentara, VRM-ul beneficiaza de un ventilator amplasat in spatele panoului IO, prin care isi trage aer proaspat. In functionare, zgomotul acestuia este imperceptibil.

 

 

Comentarii

2 comentarii la: Review – ASRock Z890 Taichi

  1. Cristian G a scris pe:

    Salutare !
    Incearca sa instalezi pe placa asta si un gpu nVidia sau AMD .
    Apoi la setarea Chipset – Primary graphics adapter alegi din auto PCI Ex si reboot.
    La urmatoarea intrare in BIOS setarea de mai sus … DISPARE complet.
    Si daca faci greseala sa scoti placa video externa , nasol , nu mai noroc sa intri in bios pt ca ai la fiecare boot doar black screen pana intra in Windows.
    Singura solutie , reset BIOS to default .
    Eu spun :
    Pa ! La revedere Asrock

  2. matose Post author a scris pe:

    Salut! Am testat cu placa video externa NVIDIA si nu am remarcat problema mentionata de tine. Oricum toate placile de baza mai au bug-uri, BIOS perfect nu exista indiferent daca vorbim de ASRock, ASUS, GIGABYTE sau MSI.

Lasa-ne un comentariu: